Μουσική βραδιά αφιέρωμα στον Σταμάτη Κραουνάκη


 

Μουσική βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Κυριακή 27/1 στο χώρο της “Αίγλης” (Ναυαρίνου 41,τηλ-2721097977) … στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους έλληνες στιχουργούς που διοργανώνει το “Θάρρος”.

 

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Ηρώ Κωνσταντοπούλου (τραγούδι) , Γιώργος Χόχωλης(κιθάρα-τραγούδι), Ηλίας Σαμαρτζής (κιθάρα – τραγούδι), Γιάννης Κιόπουλος(Ντραμς) Γιώργος Γεωργαντάς (μπάσος) Γιάννης Καλογερόπουλος (πιάνο-φωνή) Πέτρος Ντέρης (μπουζούκι) Κώστας Δούσης (Σαξόφωνο). 

 

 

Ο Σταμάτης Κραουνάκης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών της Παντείου.

 

Διαδρομή στη μουσική

Σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978, υπογράφοντας τη μουσική στον δίσκο Το σπίτι του Αγαμέμνονα. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο, γράφοντας τη μουσική για την παράσταση Βαριέμαι (1977). Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία, γράφοντας τη μουσική για τον δίσκο Σκουριασμένα χείλια που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνάντηση και συνεργασία του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Καρπός της συνεργασίας τους είναι ο μεγαλύτερος όγκος του συνολικού του έργου, με πρώτη σημαντική στιγμή των δύο την κυκλοφορία του δίσκου Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Οκτώβριος 1985), με περισσότερες από 200.000 πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκτινάχθηκε και η καλλιτεχνική πορεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

 

Έκτοτε συνεργάστηκε με μια σειρά από μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού (ενδεικτικά: Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη κλπ.), ενώ ανέδειξε και προώθησε ο ίδιος νέους καλλιτέχνες (Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου κλπ.)

 

Πέρα από τη δισκογραφική δουλειά, εμπνεύστηκε ένα νέο τρόπο παρουσίασης μουσικών παραστάσεων, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.

 

Εργογραφία

 

Δισκογραφία: 60 προσωπικοί δίσκοι και 14 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών
Μουσικές παραστάσεις: Μουσική για 20 παραστάσεις και 1 για παράσταση μπαλέτου
Θέατρο: Μουσική για 54 παραστάσεις (31 σύγχρονου θεάτρου, 9 επιθεωρήσεις, 8 αρχαίου δράματος, 6 παιδικού θεάτρου)
Κινηματογράφος: Μουσική για 4 ταινίες
Τηλεόραση: Μουσική για 6 σίριαλ

 

 

Το 1997 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας ενώ την επόμενη χρονιά δημιούργησε μια μουσική ομάδα νέων καλλιτεχνών, τη Σπείρα Σπείρα, με την οποία έχει δώσει πολλές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το 2000 βραβεύθηκε με κρατικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αυτή η νύχτα μένει.

 

 

πηγή: http://el.wikipedia.org

http://www.youtube.com/watch?v=6H3yUzbf_CQ