«Όλα έχουν γίνει νόμιμα» υποστηρίζει ο Γ. Καραμπάτος


 

ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑ «ΑΟΡΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ» 

 

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

 

Την άποψη πως ό,τι έχει γίνει είναι νόμιμο, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου και της ΕΤΑΠ Μεσσηνίας, Γ. Καραμπάτος, σχετικά με το πολυσέλιδο  υπόμνημα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, που εμπλέκει και το Επιμελητήριο  Μεσσηνίας στη διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων για «αόρατα σεμινάρια», που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων.
Ο κ. Καραμπάτος υποστηρίζει πως ό,τι έγινε με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δεν έχει σχέση με αυτά που διερευνά το ΣΔΟΕ και προσθέτει ότι το Επιμελητήριο υλοποίησε επτά σεμινάρια με κόστος 26.880 ευρώ και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στην «Ελευθεροτυπία», το πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει το τεράστιο φαγοπότι που είχε στηθεί ανά την επικράτεια, ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν ως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, να καταλήγει σε επιτήδειους κι όχι στους εργαζόμενους. Κατατίθεντο δε φάκελοι υλοποίησης κατά διαστήματα στην ανάδοχο του έργου, την «Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων» (ΕΕΔΕ), για την εκταμίευση των κονδυλίων.
Είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων. Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, τουλάχιστον τρία εργατοϋπαλληλικά κέντρα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων είχαν εκχωρήσει με εικονικές συμβάσεις (χωρίς να ενημερώσουν την ανάδοχο του έργου) την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που ανέλαβαν – ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα- σε δύο ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, σε Λαμία και Λάρισα, στα οποία καθόλου συμπτωματικά φέρονται ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη της αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ)

 

.

Η άποψη του Γ. Καραμπάτου
Σε έγγραφη ανακοίνωσή του ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρει τα εξής: «Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον Τύπο στα οποία αναφέρεται ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συμμετείχε το 2008 σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΕΔΕ (Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων) με “αόρατα σεμινάρια” επιδοτούμενα από την Ε.Ε., επισημαίνω προς αποκατάσταση της αλήθειας τα εξής: 
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης έναρξης του “Προγράμματος Κατάρτιση Επιχειρηματιών, Αυτοαπαχολούμενων & Εργαζόμενων σε ΜΜΕ, ΠΜΕ, ΔΡΑΣΗ 8.2.4”, η Δ.Ε. του Επιμελητηρίου αποφάσισε, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με την ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων), ανάδοχο του Έργου, να συμμετέχει στο Πρόγραμμα και να προχωρήσει  στην υπογραφή σχετικής σύμβασης μαζί της, προηγούμενα δε να ξεκινήσει την αναζήτηση ΚΕΚ σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία (δημοσιοποίηση, προσφορές, επιλογή της συμφερότερης προσφοράς) για την πραγματοποίηση σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης για τα μέλη του, δεδομένου ότι δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου.
Το Επιμελητήριο εκτέλεσε στο ακέραιο τις αναφερόμενες στη Σύμβαση με την ΕΕΔΕ υποχρεώσεις του, εκτελώντας 7 Προγράμματα κατάρτισης έναντι του συνολικού ποσού 26.880 ευρώ, με την οποία είχε υπογράψει Συμφωνητικό, από τα οποία 14.786 ευρώ κατέβαλε στο ΚΕΚ EUROPROGRESS (το οποίο σημειωτέον είχε δώσει τη συμφερότερη προσφορά και για την πληρωμή προσκόμισε στο Επιμελητήριο όλα τα νόμιμα παραστατικά καθώς και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα), ενώ τα υπόλοιπα 12.094 ευρώ ήταν η αμοιβή του Επιμελητηρίου για έξοδα οργάνωσης, τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης.
Για την επιβεβαίωση των παραπάνω υπάρχουν όλα τα παραστατικά και αποδεικτικά στοιχεία στο αρχείο του Επιμελητηρίου και, επομένως, τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι το Επιμελητήριο συμμετείχε σε “κομπίνα 12 εκατομμυρίων με αόρατα σεμινάρια και εικονικές συμβάσεις” (Ελευθεροτυπία, 19.01.2013) ή ότι “το ΣΔΟΕ ψάχνει το Επιμελητήριο και την ΕΤΑΠ” (Θάρρος, 20.01.2013), μπορούν να χαρακτηριστούν ως παντελώς ανυπόστατα, δυσφημιστικά, σε καμία περίπτωση δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως είναι η πρότερη έρευνα όλων των παραμέτρων μιας είδησης. 
Όσον αφορά στις προθέσεις του Επιμελητηρίου και τότε και τώρα και τη βούλησή του για την ποιοτική και ουσιαστική κατάρτιση των μελών του, με στόχο “καμία ευκαιρία χαμένη για τη Μεσσηνία”, αυτές αποδείχθηκαν με τη δημιουργία του δικού του ΚΕΚ το 2010, το οποίο προσφέρει ένα από τα πληρέστερα και ποιοτικότερα Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα».
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Καραμπάτος ανέφερε πως «η έρευνα γίνεται εκεί που υπάρχει το πρόβλημα και όχι με εμάς. Για το ποσό που εμπλεκόμαστε και το πρόγραμμα που έχουμε υλοποιήσει, σύμφωνα με το νόμο, είναι της τάξης των 26.880 ευρώ. Διοργανώσαμε επτά σεμινάρια με διαδικασία νόμιμη (έγινε ο διαγωνισμός, βρέθηκε το ΚΕΚ, επειδή τότε εμείς δεν είχαμε το δικό μας ΚΕΚ, κάναμε συμφωνία με την ΕΕΔΕ κι όχι με το ΚΕΚ). Έχουμε προγραμματική συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕΔΕ. Εκείνη μας πλήρωσε με κανονικά τιμολόγια για τα σεμινάρια κι εμείς με τη σειρά μας πληρώσαμε το ΚΕΚ με το ποσό που είχε συμφωνηθεί μέσω της ΕΕΔΕ. Έγιναν τα σεμινάρια, υπήρξαν παρουσιολόγια, έγιναν έλεγχοι και από την ΕΕΔΕ και από το υπουργείο, υπάρχουν όλα τα νόμιμα στοιχεία.
Το ελεγχόμενο στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι κάποια σεμινάρια ίσως να μην είχαν τη συμμετοχή όλων, άσχετα αν εμφανίζονταν ότι συμμετείχαν όλοι. Αυτό είναι το πρόβλημα στα σεμινάρια. Εμείς, δεν έχουμε πρόβλημα τέτοιο. Δεν είμαστε ιδιωτική επιχείρηση που την κερδοφορία θα τη βάλουμε στην τσέπη μας. Δεν έρχεται κάποιος, δεν του δίνουμε χρήματα. Δεν έχει σχέση το θέμα το δικό μας με αυτό που παρατηρήθηκε».
Ο κ. Καραμπάτος μίλησε και στο σαββατιάτικο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού BEST, που επίσης πρόβαλε το θέμα, και ισχυρίστηκε πως το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με την ΕΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Είπε, επίσης, πως γίνεται λόγος για σεμινάρια σε Ξάνθη, Θήβα, Λαμία και Χανιά, χωρίς να γίνεται αναφορά στα σεμινάρια της Καλαμάτας: «Συνεπώς, είναι δεδομένο πως έχει γίνει λάθος στο όνομα. Αναφέρεται το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, χωρίς να είναι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κι είναι ενδεχόμενο να είναι άλλο Επιμελητήριο».

 

 

 

Θάνος Πασχάλης 
Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων μίλησε κι ο δημοσιογράφος Θάνος Πασχάλης, που είχε και το ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία». Ο κ. Πασχάλης ανέφερε ότι δεν έχει γίνει λάθος στο όνομα και πως, όντως, εμπλέκεται και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου θα πρέπει να αναζητήσει αν έχει κοπεί τιμολόγιο με το ποσό των 26.880 ευρώ προς την ΕΕΔΕ και τιμολόγιο με το ίδιο ποσό προς το Επιμελητήριο από το ΚΕΚ EUROPROGRESS. Χαρακτήρισε τα τιμολόγια αυτά εικονικά και πρόσθεσε ότι δεν έχει καταβληθεί ο αναλογούν ΦΠΑ.
Ανέφερε πως σε έλεγχο που διενεργήθηκε με βάση τα παρουσιολόγια καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, το 80-90% των καταρτιζόμενων δεν αναγνώρισε την υπογραφή του, ενώ το ίδιο ποσοστό των εκπαιδευτών προέκυπτε ότι επιμόρφωνε εργαζόμενους, ταυτόχρονα την ίδια ημέρα, σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.
Τέλος, ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος και στα Χανιά, ενώ θεώρησε δεδομένη και την έναρξη αντίστοιχου ελέγχου στη Μεσσηνία.