Άρχισαν τα έργα για τη διαπλάτυνση του δυτικού πεζοδρομίου της Φαρών


Θετικές αντιδράσεις, αλλά και προβληματισμό έχει προκαλέσει η κοινοτική οδηγία για οριστικό τέλος στη διάθεση χύμα ελαιολάδου από τα εστιατόρια. Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης για σφραγισμένα μπουκαλάκια μιας χρήσης, που πρόκειται να ισχύσει από το 2014, μιλήσαμε με δύο επαγγελματίες από το χώρο της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.
 
Παρασκευάς Τζανετέας, Συνεταιρισμός Νεοχωρίου
«Στη Μάνη κάποια εστιατόρια το κάνουν ήδη»
«Εμείς το κάνουμε εδώ και χρόνια στη Στούπα. Σε αρκετά εστιατόρια δίνουμε μπουκαλάκια του Συνεταιρισμού με λάδι των παραγωγών μας. Επειδή στη Στούπα υπάρχουν πολλά εστιατόρια και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είναι συνέταιροι στο συνεταιρισμό, βάζουμε μικρά μπουκαλάκια 250άρια με τη φίρμα του συνεταιρισμού, τα οποία μπαίνουν πάνω στο τραπέζι. Βέβαια, αν το ανοίξει κάποιος και βάλει στο ψωμί του, το υπόλοιπο δεν το πετάς, θα το βάλεις σε κάποιον άλλο, που θα είναι γνωστός. Όμως, ξέρω κατάστημα στο Λιμένι, που έχει μπουκαλάκια των 70 γρ. Πάνω σε αυτά βάζει τη φίρμα του και το μπουκαλάκι το χρεώνει μαζί με το κουβέρ. Το κάνει αυτό εδώ και δύο χρόνια. Έτσι, όταν φεύγει ο πελάτης, μπορεί να πάρει μαζί του το μπουκαλάκι, είναι δικό του, το έχει πληρώσει» μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας.
«Είναι κάτι πολύ θετικό. Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί πελάτες, και ειδικά Έλληνες, που δοκιμάζουν το λάδι, στη συνέχεια ρωτάνε πού μπορούν να βρουν να αγοράσουν και ένα δοχείο. Εμείς δίνουμε τυποποιημένο και σε ξενοδοχεία που έχουν πρωινό, δεν είναι μόνο τα εστιατόρια. Και ο ίδιος ο παραγωγός, που είναι συνέταιρος στο συνεταιρισμό, το προωθεί αυτό το πράγμα, γιατί λέει, είναι δικό μου το λάδι, από τις ελιές μου. Αφήστε που μπορεί ο κάθε επαγγελματίας να βάλει πάνω τη φίρμα του, ώστε να διαφημίσει και το μαγαζί του».
 
Βασίλης Νικολαΐδης, «Λάδι Βιώσας»
«Θα μπορούσε η νομοθεσία  να είναι πιο ευέλικτη»
«Με τη νέα νομοθεσία που λέγεται ότι θα εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου, πλέον ακόμα και τα μπουκαλάκια που είναι πάνω στα τραπεζάκια θα πρέπει να είναι μιας χρήσης. Αυτό κάπως διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος, μιας και η ανάκληση της υγείας – ασφάλειας είναι θέμα που πείθει τον καθέναν, αλλά από την άλλη πρέπει να δούμε τις ιδιαιτερότητες αυτής της κίνησης» παρατηρεί ο Βασίλης Νικολαΐδης από τη μεσσηνιακή εταιρεία «Λάδι Βιώσας», με το premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο διατίθεται σε ντελικατέσσεν, προθήκες ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα και κατά βάση στο εξωτερικό, Ολλανδία, Βέλγιο, Καναδά κ.α. 
«Πώς θα μπορούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λειτουργήσουν άρτια; Όταν οι μισές οικογένειες της Νότιας Ελλάδας (αλλά και Ιταλίας, Ισπανίας) παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο και θέλουν να το διαθέτουν προς κατανάλωση σε δικούς τους – συγγενικούς χώρους εστίασης χωρίς τα έξοδα της τυποποίησης και την όποια γραφειοκρατία χρειάζεται αυτό; Όταν χιλιάδες ταβέρνες υπάρχουν μέχρι και στα πιο δύσβατα χωριά της Ελλάδας;
Θα μπορούσε, δηλαδή, η νομοθεσία να είναι πιο ευέλικτη, μελετώντας την ιδιαιτερότητα σε τόπους με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου (Νότια Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) εν συγκρίσει με ανάλογους, π.χ. σε Φιλανδία, Ολλανδία, που δεν έχουν καμία παραγωγική σχέση με το προϊόν. 
Επίσης, η βόρεια Ευρώπη είναι αρνητική σε αυτήν την προοπτική. Σε επικοινωνία που είχα με Ολλανδία, με το τμήμα που δουλεύει εκεί για το λάδι μας, μου ανέφεραν ότι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι εναντίον της απόφασης. Με το σκεπτικό της μόλυνσης του περιβάλλοντος (!) από τις μιας χρήσης συσκευασίες και το επιπλέον κόστος που θα επωμίζονται τα εστιατόρια (αν και το minimum που πληρώνεις στην Ολλανδία είναι από 20-30 ευρώ χωρίς να σου έχει λάδι-ξίδι στο τραπέζι…)».
 
Μάξιμος Χαρακόπουλος, αν. υπουργός ΥΠΑΑΤ
«Να περιοριστεί η διακίνηση χύμα ελαιόλαδου»
«Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία πρέπει να αξιοποιήσουμε όλους τους καρπούς της ελληνικής γης. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα μπουκάλι ποιοτικό, ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να φέρει στα πέρατα της οικουμένης την αυθεντική Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε, έτσι ώστε να περιοριστεί η διακίνηση χύμα ελαιολάδου, να αυξηθεί η διάθεση τυποποιημένου, πιστοποιημένου ελαιολάδου προκειμένου να μένει η προστιθέμενη αξία στον τόπο μας».
Τα παραπάνω τόνισε προχθές, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της ενημερωτικής εσπερίδας με θέμα «Το ελληνικό ελαιόλαδο 2020», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Της Μαρίας Νίκα