Συνοικιακή κομποστοποίηση στην Καλαμάτα


 
“Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!  Δεν μπορούμε να βάλουμε μπρος τη ΜΟΛΑΚ. Η ΜΟΛΑΚ έχει μολύνει όλη την περιοχή” Με τι μάτια θα κοιτάμε τους κατοίκους μετά;” υποστήριζαν οργισμένοι ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Π. Κουτσογιαννόπουλος  και ο τότε και νυν δήμαρχος Καλαμάτας κ. Π. Νἰκας στις ερωτήσεις της Μυρτώς Φοίφα, που, ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Ποδηλάτες Καλαμάτας- critical mass”, είχε ” συμπαρασύρει” την ομάδα σε μια εποικοδομητική κριτική στην πολιτική του Δήμου για την διαχείριση των  σκουπιδιών στη πόλη.
“Η ΜΟΛΑΚ έχει μολύνει όλη την περιοχή. Γιατί ακριβώς υπήρχε αδιαφάνεια στην διαχείριση και λανθασμένη άποψη στο τι είναι η κομποστοποίηση” υποστήριζε η Μυρτώ και συνέχιζε: .”Η κομποστοποίηση που μπορεί να παράγει οργανικό χώμα ή αλλιώς χούμους είναι η κομποστοποίηση των οργανικών και μόνο υλικών, είναι πολύ  απλή διαδικασία, αν αφήσουμε τη φύση να κάνει την δουλειά της και το μόνο που χρειάζεται είναι αυστηρή προδιαλογή των υλικών στο σπίτι, εκπαίδευση και υπομονή. Στη τελική, αν  δεν μπορούμε να βάλουμε μπρος την ΜΟΛΑΚ εκεί που είναι, ας φέρουμε τη ΜΟΛΑΚ μέσα στην Καλαμάτα!… “Ας δημιουργήσουμε συνοικιακούς κομποστοποιητές, που θα διαχειρίζονται από τους πολίτες και θα είναι αυτοί υπεύθυνοι γι’ αυτούς” κατέληγε η Μυρτώ
Και έτσι λοιπόν ξεκινά η ιστορία της συνοικιακής κομποστοποίησης στην Καλαμάτα. Κάτι που τότε φαινόταν ουτοπικό σήμερα αρχίζει και  γίνεται  μια πραγματικότητα, καθώς ήδη 22 συνοικιακοί κομποστοποιητές έχουν εγκατασταθεί στην Καλαμάτα από την ομάδα Re:Think project.
Το Re:Think project αποτέλεσε το ιδανικό ”κέλυφος” για να αναπτυχθεί η δράση της συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς ο βασικός άξονας δράσης του είναι η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος μέσω εκπαίδευσης και εφαρμογής τεχνικών αυτάρκειας και αυτοδιαχείρισης της καθημερινότητά μας, είτε ως πολίτες, είτε ως ένα οργανωμένο κοινωνικό σύνολο.
Η συνοικιακή κομποστοποίηση ξεκίνησε στην πόλη  από το Re:Think Project τον Ιανουάριο 2011, με την πρώτη πειραματική κατασκευή συνοικιακού κομποστοποιητή  και εφαρμογή στην πράξη  της διαδικασίας της συνοικιακής κομποστοποίησης σε συνεργασία με την τότε ομάδα του ΚΠΕ Καλαμάτας
Ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να στηρίξει το εγχείρημα τον Νοέμβριο του 2011 με το να συμφωνήσει στην εγκατάσταση 10 συνοικιακών κάδων στην περιοχή της Καλαμάτας, τους οποίους τους υιοθέτησαν συγκεκριμένοι κάτοικοι ή φορείς. Και εν έτει 2013 προχωρά και στην απόφαση για τοποθέτηση και άλλων 50.
H ιδέα του συνοικιακού κομποστοποιητή και ευρύτερα η ιδέα της συνοικιακής κομποστοποίησης από το Re:Think project αποτελεί ένα περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πείραμα προκειμένου να μπορέσει ο καθημερινός άνθρωπος να συνδιαχειριστεί στην γειτονιά του τα οργανικά του σκουπίδια, χωρίς κόστος και παράγοντας οργανικό χώμα ή αλλιώς κομπόστ.
 Οι κομποστοποιητές  μας κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες παλέτες και υιοθετούνται από ομάδες ανθρώπων ή φορείς που έχουν αποφασίσει ότι θα τους λειτουργούν και θα τους επιμελούνται, σε συνεργασία με την ομάδα του Re:Think project και φυσικά με τον Δήμο Καλαμάτας.
 Οι συνοικιακοί κομποστοποιητές μας τοποθετούνται κατά προτίμηση σε δημόσιους χώρους πρασίνου, ανάλογα με το  ενδιαφέρον που επιδεικνύεται. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παίρνουν και το τελικό παραγόμενο προϊόν, το κομπόστ, που έχουν  οι ίδιοι παράξει.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε “πυρήνες κομποστοποίησης” μέσα στην πόλη, όπου οι κάτοικοι μαθαίνουν να αυτοδιαχειρίζονται τα οργανικά τους υπολείμματα, να παράγουν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι το κομπόστ τους, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στην πόλη και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή μας.
Πλέον το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης έτσι όπως υλοποιείται από το Re:Think project σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας αποτελεί μια  πανελλαδική πρωτοπορία με αρκετά καινοτόμα για την οικονομική επιστήμη χαρακτηριστικά, που εμπνέονται από την εφαρμογή σε πράξη, των παραδοσιακών αγροτικών μας συνηθειών.
 
ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
 
1. Οι πολίτες που κάνουν κομποστοποίηση είτε οικιακά, είτε συνοικιακά έχουν αποδεδειγμένα παρατηρήσει ότι έχουν μείωση των απορριμμάτων τους κατά 50%. Αν το δίκτυο μπορέσει να ολοκληρωθεί και να μεγαλώσει θα υπάρξει σημαντικότατη μείωση του  όγκου απορριμμάτων για τον Δήμο και κατ’ επέκταση  μείωση των εξόδων διαχείρισης των υπολοίπων απορριμμάτων.
2. Το υπάρχον δίκτυο στηρίζεται στην έννοια της ανταποδοτικότητας καθώς ο ίδιος ο παραγωγός σκουπιδιών μετατρέπεται σε παραγωγό κομπόστ και ο ίδιος μπορεί να διαχειριστεί το παραγόμενο προϊόν, όπως αυτός επιθυμεί. Ιδανικά σε μια μελλοντική του επέκταση το περισσευούμενο κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις καλλιεργητικές ανάγκες των χώρων πρασίνου του Δήμου ή άλλων αγροτικών κοινωνικών συνεταιρισμών.
3. Μεγάλος αριθμός πολιτών έχει ήδη εκπαιδευθεί στην ορθή πρακτική της κομποστοποίησης, κάνοντας προσεχτικό διαχωρισμό στο σπίτι του και προσέχοντας και τον κομποστοποιητή της γειτονιάς του. Επίσης μέσα από πλήθος εθελοντικών εργαστηρίων και ενημερώσεων από την ομάδα RE:THINK έχει αρχίσει και φαίνεται η διάδραση με την τοπική κοινωνία καθώς οι κομποστοποιητές μας έχουν απλωθεί από την Αλαγονία μέχρι την Καλαμάτα, ενώ το έργο μας και η αξία του υπάρχοντος δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης έχει γίνει γνωστό σε ομάδες και πολίτες που είναι περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί, σε όλη την Ελλάδα. Η ανοιχτή εκπαιδευτική μορφή που έχει το υπάρχον δίκτυο και η δυνατότητα συνδιαχείρισης των κομποστοποιητών από ομάδες πολιτών, αναπτύσσουν αποτελεσματικά την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, καθώς η εκπαίδευση γίνεται μέσα από το βίωμα.
4. Κάνοντας κομποστοποίηση φυσικά, χωρίς πρόσθετα και συνειδητοποιώντας οι πολίτες πόσο ανέξοδα και οργανικά  μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία, μπορούν να επιχειρηματολογήσουν προς πιο συλλογικές και οικολογικές πρακτικές διαχείρισης των σκουπιδιών, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
5. Η δημιουργία πυρήνων κομποστοποίησης στην πόλη σε επίπεδο γειτονιάς και σε δημόσιους χώρους πρασίνου  ενισχύει την αίσθηση της γειτονιάς αλλά και συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης και στην ενδυνάμωση του αισθήματος της συλλογικότητας. Ο ιδιώτης μεταμορφώνεται σε ενεργό πολίτη και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
 6. Η συνοικιακή κομποστοποίηση, σε συνδυασμό με τα εργαστήρια μας πάνω σε τεχνικές επανἀχρησης και δημιουργικής ανακύκλωσης ενισχύει την λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
9. Οι διάσπαρτοι συνοικιακοί κομποστοποιητές προλειαίνουν το έδαφος για τη διεκδίκηση από τον Δήμο, εφόσον το επιθυμεί, χρηματοδότησης για τη δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων προς όφελος των δημοτών. Καθώς, ήδη δομείται και εξελίσσεται  η εκπαίδευση των πολιτών  πάνω στον διαχωρισμό στη πηγή, μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργούσε ικανότερες συνθήκες για την αποτελεσματική λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Επιπλέον θα δημιουργούσε σημαντικότατες για την τοπική κοινωνία νέες θέσεις εργασίας και θα συνέβαλε αποτελεσματικά στη περιβαλλοντική αυτάρκεια του Δήμου, στο σύνολό του.
10. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας αυτής είναι ότι  δομείται και εξελίσσεται από ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια με υπομονή, εργατικότητα και σεμνότητα πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και χωρίς κανένα κερδοσκοπικό ενδιαφέρον.
Με άλλα λόγια σε μια εποχή που απαξιείται το δημόσιο συμφέρον προς όφελος του ιδιωτικού, έχουμε καταφέρει με πολύ κόπο να υπάρξει μια πιλοτική πρόταση αυτοδιαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων προς όφελος των δημοτών. Γιατί πιστεύουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να είναι απλά μια κερδοσκοπική δραστηριότητα ιδιωτών αλλά αντιθέτως μια συλλογική διαδικασία με τα μέγιστο δυνατό όφελος για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.
Καλούμε τον Δήμο Καλαμάτας να δει με θετική διάθεση το όλο εγχείρημα και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην διεύρυνση και ολοκλήρωση του υπάρχοντος δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης με σεβασμό στην εργασία και αφοσίωση των ανθρώπων που έχουν ήδη δουλέψει για την δημιουργία του.
Η συμβολή του Δήμου θα πρέπει να είναι καθοριστική στην ολοκλήρωση του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης γιατί ακριβώς αφορά όλους τους δημότες!
Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση του πρώτου πανελλαδικά δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης, που  δημιουργείται από τους πολίτες… για τους πολίτες!!!