Η Πύλος στο χάρτη της κρουαζιέρας

Η Πύλος στο χάρτη της κρουαζιέρας

Από τη διαβούλευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του τουρισμού, η μοναδική αλλαγή που προέκυψε και αφορά στην περιοχή μας είναι ότι και η Πύλος μπήκε στο χάρτη της κρουαζιέρας.
Οι διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στη διαβούλευση αφορούσαν στις ανησυχίες για υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς χωροθετούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα και οργανωμένοι υποδοχείς τουρισμού, ακόμη και σε μικρά άνυδρα νησιά, βραχονησίδες, παραδοσιακούς οικισμούς, βουνά και προστατευόμενες περιοχές.
Ωστόσο, όσο το ΥΠΕΚΑ χρονοτριβούσε με τη σύνταξη του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, το υπουργείο Τουρισμού προώθησε το περασμένο καλοκαίρι το νόμο 4179/2013, ο οποίος περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες για την προώθηση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων ανά τη χώρα.
 
Οι αλλαγές που έγιναν

Έστω και με καθυστέρηση, η ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό προωθήθηκε, τελικά, με ορισμένες αλλαγές στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, το οποίο συνεδρίασε στις αρχές Οκτωβρίου με τη νέα σύνθεσή του και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να καταλήξει στο τελικό κείμενο.
Η ΚΥΑ που έχουν στα χέρια τους τα μέλη του Συμβουλίου βάζει και την Πύλο στο χάρτη της κρουαζιέρας. Ειδικότερα, προβλέπει για τη συγκεκριμένη περιοχή τη δυνατότητα δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης μεγάλων κρουαζιεροπλοίων.
Ειδικά για τις αναπτυσσόμενες περιοχές, σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές η δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων προτείνεται να γίνεται σε γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας 10 στρεμμάτων και όχι σε 20 στρέμματα, όπως οριζόταν στο αρχικό κείμενο της ΚΥΑ που είχε τεθεί σε διαβούλευση.
 
Πάρκα
Επίσης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες  στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τουριστικών υποδομών μέσα στα πάρκα, όπου κριθεί αναγκαίο. Τα πάρκα θα λειτουργούν και θα εκμεταλλεύονται Πολυμετοχικά Σχήματα, με τη συμμετοχή ιδιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καταδυτικού πάρκου εκδηλώνεται από το Δήμο Χανίων, ενώ συζητάται η δημιουργία αντίστοιχου στον χώρο του υφιστάμενου θαλάσσιου πάρκου των Σποράδων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως, εκτός από τα Χανιά, βρίσκεται η ίδρυση πάρκου στην Πύλο, στο Πόρτο Χέλι και στην αρχαία Συκεώνα, κοντά στην Κόρινθο.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, κάλεσε την επιτροπή να προχωρήσει με ταχύτητα σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης