Τα κινητά πολυϊατρεία δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν παιδιά

Τα κινητά πολυϊατρεία δεν  προλαβαίνουν να εξετάζουν παιδιά

Η κρισή στο χώρο της Υγείας ολοένα και αυξάνεται

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία, και όχι μόνο, βιώνουμε μια ολική κρίση, στην οποία ο εκτροχιασμός της οικονομίας «έχει βάλει το χέρι του» σε μεγάλο βαθμό.
Δείτε τι συμβαίνει μόνο τις τελευταίες ημέρες στον περίγυρό μας. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» οργανώνει δωρεάν εξετάσεις παιδιών και οι αιτήσεις σε Καλαμάτα και Μεσσήνη ξεπέρασαν τις 300. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, μας έλεγε χθες ότι όλο και περισσότεροι πολίτες φτάνουν στην πόρτα του Κοινωνικού Δημοτικού Παντοπωλείου για ένα πακέτο μακαρόνια. Άλλοι φτάνουν μέχρι το γραφείο της ζητώντας χρήματα για να κηδέψουν τους συγγενείς τους. Άλλοι παρακαλούν για μια οποιαδήποτε δουλειά, μήπως και βγουν από το τέλμα της ανεργίας.
Η κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, μας έλεγε πρόσφατα ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι επισκέψεις ανασφάλιστων πολιτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και ότι η κρίση άρχισε πλέον να δείχνει την πραγματική της εικόνα και στην επαρχία.
Τις προηγούμενες ημέρες, Γερμανοί γιατροί επισκέφθηκαν τη χώρα μας, πήγαν σε νοσοκομεία, κοινωνικά ιατρεία, κέντρα συσσιτίων και δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Συναντήσαμε μανάδες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε σπίτια δίχως ρεύμα. Ανέργους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους. Μετανάστες που ζουν επί 18 μήνες σε τρισάθλια κρατητήρια. Καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις, γιατί δεν υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή», τόνισαν.
Ούτε οι ίδιοι είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποια εικόνα τούς σόκαρε περισσότερο: Η νέα γυναίκα που κινδυνεύει να πεθάνει γιατί είναι ανασφάλιστη; Ο κόσμος που κοιμάται στους δρόμους; Οι ουρές στα συσσίτια; Γι’ αυτούς ήταν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εκεί που ζωντανεύουν αρρώστιες που οι γιατροί γνωρίζουν μόνο από τα βιβλία. Ήταν ένα ταξίδι στην άγρια πλευρά του καπιταλισμού, εκεί που γυναίκες εγκαταλείπουν τα βρέφη τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια.
Ο υπουργός Υγείας κλείνει με το έτσι θέλω τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ κι αφήνει εκατομμύρια πολίτες ακάλυπτους τουλάχιστον για ένα μήνα. Την ίδια ώρα υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετούν τα νοσοκομεία, τα οποία καταρρέουν λόγω των μέτρων λιτότητας.
Αν υπάρχει ένα ενδιαφέρον ερώτημα, είναι «τι κρατάει τους ανθρώπους και δεν ξεσπούν επί της ουσίας». Όπως και τι τους σπρώχνει κατά χιλιάδες στα αποκριάτικα ξεφαντώματα του Δήμου και αντ’ αυτού δε ζητούν από αυτόν να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να δυναμώσουν οι διάφοροι φορείς αλληλεγγύης…