Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο γιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας

Ένοχος για ανθρωποκτονία από  αμέλεια ο γιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας

Για το θάνατο βρέφους 10 μηνών

Της Βίκυς Βετουλάκη

Για το θάνατο από αμέλεια το 2007 ενός βρέφους μόλις 10 μηνών, εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, καταδικάσθηκε χθες το απόγευμα τότε επιμελητής Α της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Έπειτα από συνεδρίαση δύο ημερών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας έκρινε σε πρώτο βαθμό το γιατρό ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή.
Τραγική φιγούρα η μητέρα του άτυχους βρέφους, που παρακολούθησε τη διήμερη διαδικασία κρατώντας στα χέρια της ένα σταυρό και ένα χαρτομάντηλο για τα μάτια της, που ήταν συνεχώς δακρυσμένα.

Χτύπησε στο κεφάλι
Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 18 Ιουνίου του 2007 η μητέρα μαζί με τη γιαγιά πήγαν το 10 μηνών βρέφος στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς είχε πέσει από το κρεβάτι, όπου προσπαθούσε να το αλλάξει, κι είχε χτυπήσει στο κεφάλι.
Ενημέρωσε τους γιατρούς ότι το μωρό είχε κάνει εμετό, ενώ το ίδιο συνέβη και την ώρα που το εξέταζαν οι ειδικευόμενοι γιατροί στα Επείγοντα.
Κλήθηκε ο επιμελητής της Χειρουργικής για να εκτιμήσει το περιστατικό, το κράτησε στη βραχεία νοσηλεία και μετά έκρινε ότι, αφού το μωρό δεν είχε παρουσιάσει κάτι άλλο, μπορούσε να επιστρέψει σπίτι του. Συνέστησε στη μητέρα να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του και αν παρουσιάσει κάτι, να το ξαναπάει στο νοσοκομείο.
Την επόμενη ώρα η κατάσταση του παιδιού επιδεινώθηκε και ιδιώτης παιδίατρος το παρέπεμψε για αξονική τομογραφία, όπου διαπιστώθηκε κάκωση στο πλάγιο μέρους του κρανίου του μωρού. Εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο, διασωληνώθηκε και το βράδυ στάλθηκε στην Τρίπολη, όπου έγινε χειρουργείο. Λόγω της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στην Αθήνα, στο Αγλαΐα Κυριακού, όπου έγινε νέα χειρουργική επέμβαση, όμως το μωρό νωρίς το πρωί κατέληξε.

Απολογία
Χθες η δίκη συνεχίσθηκε με καταθέσεις μαρτύρων ιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έγινε νεκροτομή στο άτυχο βρέφος για το αν έπασχε από κάτι άλλο, καθώς δε θεωρούν συμβατά την κάκωση που υπέστη με την κατάληξη που είχε.
Επίσης, υποστήριξαν ότι ο εμετός δε συνδέεται οπωσδήποτε με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και πως και οι ίδιοι θα χειρίζονταν το θέμα με τον ίδιο τρόπο που το χειρίσθηκε ο κατηγορούμενος.
Ο κατηγορούμενος χειρουργός ξεκίνησε την απολογία του εκφράζοντας την οδύνη του για ό,τι συνέβη, ως γιατρός, πατέρας και παππούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, όταν κλήθηκε, εξέτασε επιμελώς το παιδί, δε βρήκε κάτι, το κράτησε υπό παρακολούθηση πάνω από μία ώρα και αφού η κλινική του εικόνα δεν είχε αλλάξει ούτε είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, συνέστησε στη μητέρα να επιστρέψουν σπίτι, αφού της έδωσε οδηγίες. Ο εμετός του παιδιού, όπως είπε, δεν τον ανησύχησε, καθώς η πτώση ήταν από μικρό ύψος. Πρόσθεσε στη συνέχεια πως και τις δύο φορές που εξέτασε το μωρό αντιδρούσε κανονικά σε όλα τα ερεθίσματα και δεν το έστειλε για ακτινολογικό έλεγχο, καθώς είναι επιβαρυντική εξέταση για ένα μωρό.
Τόνισε ακόμη πως αν είχε διαπιστώσει το παραμικρό δε θα έδιωχνε το μωρό και πως έπραξε ό,τι ακριβώς θα έκανε και για το δικό του παιδί.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Έδρας, Κώστας Κούντριας, τόνισε ότι ο γιατρός δεν επέδειξε την επιμέλεια που έπρεπε για ένα τέτοιο περιστατικό και δεν το εκτίμησε ορθά. Έτσι, καθυστέρησε η διάγνωση και αυτό συνετέλεσε στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάτου του μωρού.
Ο κ. Κούντριας κατέληξε λέγοντας πως υπήρξε αμέλεια, καθώς το μωρό έφυγε από το νοσοκομείο χωρίς να έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της κάκωσης και ζήτησε την ενοχή του χειρουργού.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρότασή του και καταδίκασε το γιατρό.