Από 131 τον Ιανουάριο του 2013 έφτασαν στις 1.463 φέτος οι κατασχέσεις στη ΔΟΥ Καλαμάτας

Από 131 τον Ιανουάριο του 2013 έφτασαν στις 1.463 φέτος οι κατασχέσεις στη ΔΟΥ Καλαμάτας

«Σοκ και δέος» προκαλούν τα στοιχεία από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζονται σε βάρος εκατοντάδων οφειλετών του Δημοσίου 
Η δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά και στο νομό μας είναι καταγεγραμμένη σε συνεχή ρεπορτάζ της εφημερίδας. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση γοητεύεται από έννοιες όπως «πρωτογενές πλεόνασμα», «αισιοδοξία», «ανάκαμψη» και άλλα συναφή.
Εντούτοις, τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα: Όταν το ποσοστό της ανεργίας στο δ’ τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 27,5%, πώς θα ανακάμψει η έρμη η οικονομία μας; Όταν σε ένα χρόνο μέσα μειώνεται κατά 3,5% ο γενικός δείκτης απασχολούμενων ατόμων στο λιανικό εμπόριο, πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Ακόμα και καταστήματα διατροφής, που ήταν κάπως σε καλύτερη μοίρα, και αυτά τον τελευταίο χρόνο πήραν την κάτω βόλτα και παρουσίασαν κάμψη 3,7%.
Ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο συμπληρώνει «το μαύρο παζλ» χιλιάδων νοικοκυριών στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Καλαμάτα η τοπική ΔΟΥ έκανε 1.463 κατασχέσεις χρηματικών ποσών σε βάρος οφειλετών. Τον Ιανουάριο πέρυσι είχε κάνει μόλις 131. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις δεκαπλασιάστηκαν!
Σε χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», αποτυπώνοντας τη γενικότερη κατάσταση, σημειώνεται ότι δικαστικοί επιμελητές που εκπροσωπούν το Δημόσιο τις ημέρες αυτές επισκέπτονται λογιστήρια επιχειρήσεων, επιδίδοντας ειδοποιητήρια για αναγκαστικές κατασχέσεις μισθών που πρόκειται να καταβληθούν σε εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, η εφορία έχει φτάσει να πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις την ώρα (!) – «σηκώνοντας» από μόνη της τα λεφτά τα οποία βρίσκει σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή βοηθήματα), προκειμένου να τα «ισοφαρίσει» με τα χρέη που της οφείλουν. Οι αυτόματες «αναλήψεις» της εφορίας γίνονται από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι, δηλαδή μέσα σε 5,5 ώρες, σε ρυθμό καταιγιστικό.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι κατά μέσον όρο οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα προχωρούν σε περίπου 700 κατασχέσεις σε κάθε εργάσιμη ημέρα, αξιοποιώντας στο έπακρο το ηλεκτρονικό «όπλο» που δημιούργησαν γι’ αυτό ακριβώς το λόγο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη