Ετοιμάζουν… «βαλίτσες» η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και η Ασφάλεια

Ετοιμάζουν… «βαλίτσες» η Αστυνομική  Διεύθυνση Μεσσηνίας και η Ασφάλεια

Την Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας αποχαιρετά σύντομα η Μεσσηνία, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
Ο επιτελικός σχεδιασμός της Αστυνομίας μεταφέρεται πλέον στην Τρίπολη, όπου και θα γίνεται ο κεντρικός αστυνομικός σχεδιασμός για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα νέα δεδομένα περιλαμβάνουν πλέον τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την Αστυνομική Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κατά τα πρότυπα του αυτοδιοικητικού «Καλλικράτη».
Με αγωνία τώρα αναμένονται τα Προεδρικά Διατάγματα που θα καθορίσουν τη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών σε επίπεδο Μεσσηνίας.
Επίσης, αναπάντητο έχει μείνει το ερώτημα τι θα γίνει με τις 6.700 κενές οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν με το νομοσχέδιο. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι με το Προεδρικό Διάταγμα να εξαιρεθούν της εν λόγω κατάργησης οι περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και οι κενές οργανικές να αφαιρεθούν από την περιφέρεια.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμα και τώρα, τα συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών δεν έχουν παραλάβει το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή ούτε και τις τροπολογίες που το συνοδεύουν.
 
«Εμείς ξέρουμε την κάθε περιοχή»
Επιστρέφοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, από την Αθήνα, όπου μαζί με το γενικό γραμματέα της Ένωσης συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα και έξω από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι οι προτάσεις της Μεσσηνίας έχουν κατατεθεί στο υπουργείο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να εισακουσθούν.
Όπως παρατήρησε, μία από τις βασικές αλλαγές που ζήτησαν στο κεντρικό νομοσχέδιο και αφορά στη Μεσσηνία, είναι η έδρα της Ασφάλειας να μην είναι στην Πάτρα, αλλά στην Τρίπολη, κάτι που έγινε αποδεκτό. Δεν έγινε δεκτό, όμως, το αίτημα να παραμείνουν ως έχουν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις.
«Δυστυχώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε πολύ βιαστικά. Από τη στιγμή, όμως, που ψηφίσθηκε, πιστεύουμε ότι για τον κάθε νομό θα εισακουσθούν οι προτάσεις της κάθε Ένωσης, της οποίας οι αστυνομικοί είναι μάχιμοι και γνωρίζουν την ιδιομορφία και την εγκληματικότητα της περιοχής και πρώτο τους μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και δεύτερο, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ελπίζουμε με το Προεδρικό Διάταγμα που θα ακολουθήσει οι 6.700 οργανικές θέσεις που κόπηκαν να κατανεμηθούν σε κάθε νομό ανάλογα με την εγκληματικότητα, τον πληθυσμό, την ανάπτυξη και τον τουρισμό», επισήμανε ο κ. Αδαμόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη