Κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί του Δήμου Οιχαλίας λόγω οφειλής από το 1991!

Κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί του Δήμου Οιχαλίας λόγω οφειλής από το 1991!

Σε μπελάδες μπήκε ο Δήμος Οιχαλίας μετά την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, που κατέστη εκτελεστή, καθώς κατάσχονται οι λογαριασμοί του λόγω οφειλής σε μελετητή ο οποίος είχε εκπονήσει μελέτη για την αποχέτευση της τέως Κοινότητας Δωρίου το 1991 και δεν είχε εξοφληθεί.
Η Κοινότητα μετεξελίχθηκε στο Δήμο Δωρίου, στη συνέχεια στο Δήμο Οιχαλίας και καλείται ο σημερινός Δήμος να πληρώσει τη συγκεκριμένη οφειλή.  
Η απόφαση του Εφετείου χρονολογείται από το 2010 και, όπως πληροφορηθήκαμε, κατ’ αυτής ασκήθηκε εκπρόθεσμη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς όμως να έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα.
Με βάση την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κατάσχονται όλες οι πιστώσεις του Δήμου με εξαίρεση τις ανταποδοτικές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 130.000 ευρώ περίπου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οφειλή ξεκίνησε από 10 εκατ. δρχ. και με την πάροδο τόσων ετών ανήλθε σε 600.000 ευρώ περίπου, που θα πρέπει να καταβληθούν στο δικαιούχο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και να εκδικαστεί η υπόθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δε θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα και πλέον ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει την οφειλή.
Μιλώντας στο «Θ» ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, ανέφερε πως θα συναντηθεί με το μελετητή προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και εν προκειμένω η τμηματική καταβολή του ποσού, δεδομένου ότι η ολοσχερής εξόφλησή του θα δημιουργούσε τεράστιο ζήτημα στα οικονομικά του Δήμου, καθώς δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα ανέτρεπε τον ισοσκελισμό του.                
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα είχε τεθεί τόσο στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που συζητούσε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, όσο και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έγκρισή του.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», το θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο σύμβουλος Ηλίας Σταυρόπουλος. Όπως είχε αναφέρει, «στο σκέλος των εξόδων και ειδικότερα στο κεφάλαιο των οφειλών δεν έχει τεχνηέντως, κατά τη γνώμη μου, περιληφθεί η οφειλή προς το μελετητή κ. Λιάρο παρά το γεγονός ότι υπάρχει δικαστική απόφαση ανώτατου δικαστηρίου η οποία τον δικαιώνει και υποχρεώνει το Δήμο να του καταβάλει ποσό περίπου ευρώ […]
Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα πώς θα μπορέσει ο Δήμος να καλύψει αυτό το ποσό» και ζήτησε να του δοθεί απάντηση.
Στην απάντησή του, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς είχε αναφέρει: «Θα ξεκινήσω από την τελευταία τοποθέτηση του αγαπητού συναδέλφου όσον αφορά στην απόκρυψη της οφειλής του κ. Λιάρου. Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη. Εγώ, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έβαλα θέμα “Αντιμετώπιση της οικονομικής επιβάρυνσης που προκαλεί στο δημοτικό προϋπολογισμό του 2014 η υποχρέωση εγγραφής σε αυτόν οικονομικής δαπάνης που προκαλεί η υπ’ αριθμ. 305/ 2009 απόφαση του τριμελούς διοικητικού εφετείου Τριπόλεως, υπόθεση Σωτηρίου Λιάρου κατά Δήμου Δωρίου”.
Θέτω προς ενημέρωσή σας το παρόν αντίγραφο 305 /2009 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Τριπόλεως, υπόθεση Σωτηρίου Λιάρου κατά του Δήμου Δωρίου. Η υπόθεση στις 25/5/2009, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Οιχαλίας […].
Με την απόφαση αυτή ο Δήμος καλείται να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 305.203,73 ευρώ νομιμοτόκως από 1-2-2009, δικαστικά έξοδα 350. Υπολογίζουμε ότι εάν εξοφλείτο το ποσό στις 31-3-2014 μαζί με τους τόκους 6% που πρέπει να καταβληθούν, θα ανερχόταν στο σύνολο των 582.374,25 ευρώ. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο Δήμος μας με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα δεν μπορεί να καταβάλει εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό. Όχι μόνο δεν μπορεί να το καταβάλει εφάπαξ, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο και η εφάπαξ εγγραφή του ποσού στον προϋπολογισμό, λόγω των αυστηρών οδηγιών σύνταξης του προϋπολογισμού του 2014 περί ισοσκέλισης.
Πέρα από μία δικαστική απόφαση που μας ήρθε, δεν μπορούμε, δε μας δίνεται η δυνατότητα ούτε να το αναγράψουμε, διότι δεν το αποκρύβουμε, συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή και εφόσον τέθηκε και εδώ, στο Σώμα, συζητείται και εδώ. Ότι δεν μπορούμε να το αναγράψουμε, διότι μιλάμε για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Δεν έχουμε βάλει κανένα νέο έργο για να μας πουν γιατί βάλατε αυτό το έργο και δεν πληρώνετε την οφειλή, αλλά φυσικά όμως στο διάστημα αυτό έχουμε κάνει και εκπρόθεσμη (αίτηση αναίρεσης), στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο πρέπει να αποφανθεί.
Έτσι καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε αποκρύψει κάτι.[…].
Εμείς θα περιμένουμε και την έκβαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο Επικρατείας. Φυσικά ο νόμος μάς δίνει τη δυνατότητα να το αναγράψουμε, γιατί έχουμε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Τριπόλεως, αλλά με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορούμε ούτε να αναγράψουμε, γιατί μιλάμε για ισοσκέλιση προϋπολογισμού. Δηλαδή τι να γράψουμε δίπλα; Ότι θα πάρουμε από τους καντηλανάφτες λεφτά να πληρώσουμε τον κ. Λιάρο; Στο διάστημα αυτό δεν έχει υποβληθεί έγγραφη όχληση στον ενάγοντα για εξόφληση της οφειλής, δεν έχει δηλαδή ο ενάγοντας κάνει μία όχληση για την εξόφληση της οφειλής,
παρά μόνο με μια τηλεφωνική κλήση τέθηκε το ερώτημα στον κ. Μουντζούρη (υπάλληλος του Δήμου). Δηλαδή, μία οφειλή κάτω από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ στα τρία χρόνια που είμαστε Δημοτική Αρχή και κάτι, εγώ αυτόν τον κ. Λιάρο ή τους κληρονόμους του, δεν ξέρω αν είναι στη ζωή, δηλαδή δε μας έχει κάνει καμία όχληση. Εγώ νομίζω κάποιος εργολάβος ή κάποιοι, οι οποίοι είχαν μία οφειλή από τους Καποδιστριακούς Δήμους, επισκέπτονται καθημερινά το Δήμο για να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις.
Μέχρι σήμερα ο κ. Λιάρος δεν έχει εμφανιστεί ούτε αυτός ούτε οι κληρονόμοι του […]».
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Προκειμένου να είναι δυνατή η εξόφληση αυτής της υποχρέωσης του Δήμου […], προτείνω σε συνεννόηση με τον ενάγοντα να προσπαθήσουμε να κάνουμε τμηματική καταβολή του οφειλόμενου ποσού, που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Αν ο Δήμος κάποια στιγμή, καταλήξει το Συμβούλιο Επικρατείας ότι πρέπει να τον πληρώσουμε, θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση και να του πούμε ότι θα παίρνεις τμηματικά κάποια χρήματα. Αδυνατούμε να σε πληρώσουμε. Αν φυσικά έχουμε την τελεσίδικη απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και επαναλαμβάνω ότι είναι αδύνατη η ένταξη ολόκληρου του ποσού της οφειλής στον προϋπολογισμό του 2014. Αν συμβεί αυτό, είναι αδύνατος ο ισοσκελισμός και η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Προτείνω κατόπιν συμφωνίας με τον ενάγοντα την ένταξη της οφειλής στον προϋπολογισμό, αλλά των προσεχών ετών[…]».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου