Μακριά τα σκυλιά από τις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας

Μακριά τα σκυλιά από τις παραλίες  Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας

Την απαγόρευση ζώων συντροφιάς στις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης η Οικονομική Επιτροπή.
Αφού έγινε αναφορά και διαχωρισμός των περιπτώσεων στις οποίες επεμβαίνει η Λιμενική Αστυνομία και εκείνων που επιλαμβάνονται οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές, όπως και διάκριση ανάμεσα στην κυκλοφορία του σκύλου σε παραλία λουομένων και στο μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα, επισημάνθηκε πως, σύμφωνα με το νόμο, επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό.
Τα ζώα συντροφιάς μπορούν να ακολουθούν το συνοδό τους σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενα και οι συνοδοί να έχουν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους, για να αποδείξουν ότι είναι εμβολιασμένα όταν τους ζητηθεί.
Το πρόβλημα, όπως τονίστηκε και έχει καταγραφεί στο πρακτικό που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», μεταξύ άλλων, δεν είναι η κυκλοφορία και η παρουσία των σκύλων στις παραλίες, αλλά το επιτρεπτό ή μη του να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα.
Από εκεί και πέρα, είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Έγινε αναφορά σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις και, όπως αναφέρθηκε, επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες, αρκεί να συνοδεύεται, ενώ επιτρέπεται το μπάνιο του σκύλου σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος, οπότε πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο όργανο για τη βεβαίωση της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η Αστυνομία, για δε το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα το Λιμενικό.
Μετά τα παραπάνω προτάθηκε η απαγόρευση των ζώων συντροφιάς από την 1η  Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου στις παραλίες της Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας για τους εξής λόγους:
-Ο μεγάλος αριθμός των λουομένων, καθώς και η μεγάλη πυκνότητά τους λόγω της μικρής έκτασης των παραλιών, καθιστά πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση και ασφάλιση των ζώων σε σημείο που δε θα παρενοχλούν τους λουόμενους.
-Επίσης, η πιθανότητα ατυχήματος (όπως να πατήσει λουόμενος ένα μικρό ζώο, επειδή δεν το είδε ή ένα ζώο να δαγκώσει λουόμενο επειδή πατήθηκε ή αισθάνθηκε απειλούμενο) είναι σημαντικά αυξημένες στις παραλίες αυτές, όπου είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη τους καλοκαιρινούς μήνες.