Ξεκίνησε η δίκη της ομάδας διακίνησης ναρκωτικών στην Τριφυλία


7 κατηγορούμενοι ανάμεσα τους και ο αποξηραντής του … «ιερού» χασις
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Το υπόλοιπο μισό κουβάρι μιας μεγάλης υπόθεσης με διακίνηση ναρκωτικών από δύο ομάδες στη Μεσσηνία, η οποία έγινε γνωστή και πανελληνίως, ενώ απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές επί μήνες, με παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων και δεκάδες συλλήψεις, άρχισε να ξετυλίγεται και πάλι από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Η δίκη διεκόπη αργά το απόγευμα, λόγω του προχωρημένου της ώρας, προκειμένου να συνεχισθεί αύριο.
Το Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθησαν 11 άτομα, με την κατηγορία συμμετοχής σε δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικά σε Μεσσηνία και Ηλεία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο κάθισαν στο εδώλιο 9 άτομα, κατηγορούμενα ότι συμμετείχαν στη μία ομάδα, η οποία διακινούσε ναρκωτικά στην περιοχή της Πυλίας. Από χθες κάθονται στο εδώλιο 7 άτομα κατηγορούμενα για συμμετοχή στη δεύτερη ομάδα, που διακινούσε ναρκωτικά στην περιοχή της Τριφυλίας. Πρόκειται για έξι Έλληνες και έναν Αλβανό, ενώ για άλλον έναν Αλβανό, ο οποίος συμμετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης, έγινε διαχωρισμός της υπόθεσης.
Σύνδεσμος των δύο υποθέσεων ένας κοινός κατηγορούμενος, ενώ στη δεύτερη ομάδα το ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει ένας παλιός γνώριμος της Δίωξης Ναρκωτικών, που άφησε εποχή όταν το 2006 συνελήφθη να έχει μετατρέψει το ταβάνι σε εξωκλήσι στη Βάλτα Γαργαλιάνων σε αποξηραντήριο για 46 κιλά χασίς. Μάλιστα, σε αυτόν αποδίδει η Αστυνομία την «ορφανή» χασισοφυτεία με τα 992 δέντρα στην αγροτοδασική περιοχή «Κόκκινα Πατερά» στην Τριφυλία, που είχε εντοπισθεί το Σεπτέμβριο του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, από την πρώτη ομάδα, από τους 9 κατηγορούμενους καταδικάσθηκαν οι 5 με σημαντικές ποινές κάθειρξης και φυλάκισης και οδηγήθηκαν στις φυλακές.
 
1 τόνος χασίς
Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεσαν χθες πως είχαν πληροφορίες ότι ο 44χρονος γνώριμός τους από παλιά με το χασίς στο πατάρι της εκκλησίας καλλιεργούσε μεγάλη χασισοφυτεία στη Βάλτα. Παρά τις έρευνες, δεν εντόπισαν κάτι. Οι πληροφορίες, όμως, πλήθαιναν και κάλεσαν το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, λοιπόν, εντόπισαν μεγάλη φυτεία αριστερά της Βάλτας και από το ελικόπτερο είδαν ένα άτομο στη χασισοφυτεία, το οποίο όμως κατάφερε να διαφύγει, παρά τις επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.
Η χασισιφυτεία αποτελούνταν από 992 δέντρα, ύψους 2-4 μέτρων, σε 22 επίπεδα. Όλα τα δέντρα είχαν σιδερένια υποστυλώματα, ήταν δεμένα μεταξύ τους και ποτίζονταν με αυτόματο σύστημα, με νερό που έκλεβαν με λάστιχο από το δημοτικό αγωγό. Αξιοπρόσεκτο είναι πως, όπως είπαν οι αστυνομικοί, οι καλλιεργητές είχαν βάψει με σπρέι κάποια από τα φυτά, ώστε να «δένουν» χρωματικά με τη γύρω βλάστηση και να μην είναι εύκολα εντοπίσιμα από αέρος.
Εντός της χασισοφυτείας βρήκαν πολλά υλικά για την καλλιέργεια, όπως και γάντια που χρησιμοποιούσαν οι καλλιεργητές για να μην αφήνουν αποτυπώματα. Επίσης, αυτοσχέδιο θερμοκήπιο, όπου είχαν καλλιεργηθεί τα φυντάνια.
Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι στο σημείο που είδαν από το ελικόπτερο το άτομο να διαφεύγει, σε παρακείμενο της φυτείας κτήμα, βρήκαν ένα κομμάτι νάιλον, τμήμα από σακί λιπάσματος που βρέθηκε στη φυτεία, στο οποίο εντοπίσθηκε ένα αποτύπωμα που ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Εκτίμησαν δε, ότι από τα δέντρα αυτά η παραγωγή χασίς θα έφτανε τον έναν τόνο.
 
Παρακολούθηση τηλεφώνων
Στη συνέχεια το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησε σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου στη συγκεκριμένη περιοχή και η έρευνα κατέληξε σε 6 αριθμούς. Οι δύο ανήκαν στον 43χρονο, άλλοι δύο σε έναν Μολδαβό και οι υπόλοιποι δύο σε όνομα στο οποίο είχε δηλωθεί κλοπή αστυνομικής ταυτότητας προ δεκαετίας.
Από το σημείο αυτό άρχισε η επισύνδεση των τηλεφώνων του 44χρονου, ενώ από τις συνομιλίες ξετυλίχθηκε το κουβάρι και για τις δύο ομάδες που διακινούσαν ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί ο 44χρονος μιλά για ναρκωτικά, αγοραπωλησίες και τιμές. Τον έκριναν ως αρχηγό της ομάδας, μαζί με 43χρονο φίλο του, που είναι επίσης κατηγορούμενος. Δήλωσαν δε βέβαιοι ότι αυτοί είναι και οι καλλιεργητές της μεγάλης χασισοφυτείας. Μάλιστα, κατέθεσαν ότι έχει καταγραφεί συνομιλία με Μολδαβό (ο οποίος εκτιμούν ότι είναι το άτομο που είδαν από το ελικόπτερο), όπου ο 43χρονος τού λέει να μην επιστρέψει στη Μεσσηνία, διότι υπάρχει πρόβλημα, του στέλνει χρήματα, ενώ αν συμβεί κάτι να πάρει όλο το βάρος πάνω του. Επίσης, λίγες ημέρες μετά την ανακάλυψη της χασισοφυτείας ο Μολδαβός έφυγε χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Πάτρας. Όλα αυτά, όπως είπαν, τους κάνουν να πιστεύουν ότι αυτοί είναι οι καλλιεργητές των 992 χασισόδεντρων.
Αναφέρθηκαν ακόμη σε άλλη συνομιλία, όπου γίνεται λόγος για ένα ποσό ύψους 28.500 ευρώ, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι για πώληση 10 κιλών χασίς, ενώ έγινε αναφορά και σε άλλες συνομιλίες για διακίνηση ναρκωτικών.
Ιδιαιτέρα εντυπωσιακή ήταν η περιγραφή συνομιλίας με δύο κατηγορουμένους για υπόθεση ναρκωτικών στα κρατητήρια της Καλαμάτας, οι οποίοι περίμεναν να δικασθούν. Οι δύο νεαροί είχαν προμηθευτεί 2 κιλά χασίς από την ομάδα και μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους, ο ένας ήθελε να αποκαλύψει τον προμηθευτή. Ο 44χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας ορμήνευε το νεαρό για το τι πρέπει να πει στο δικαστήριο.
Παράλληλα, αστυνομικός κατέθεσε ότι ο 44χρονος μιλούσε και για μια δουλειά με κάρτες και πιθανολογούν πως ήθελε να εκδώσει πλαστές πιστωτικές κάρτες για να κάνουν μεγάλες αγορές.
Οι αστυνομικοί έκαναν πολλές αναφορές στις 3.633 συνομιλίες που έχουν καταγραφεί συνολικά, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου και του 43χρονου, Νίκος Κανελλόπουλος, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή τους στη χασισοφυτεία, σημειώνοντας ότι παραδέχονται κάποιες κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Μάλιστα, παρέδωσε στην έδρα φωτογραφικό υλικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να αποτελέσει «ακόμα και καταδικαστική απόφαση για κάποιον άλλον».
Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση και υποστηρίζουν ότι κατείχαν ναρκωτικά για ιδία χρήση.