Επιδιώκεται διεθνοποίηση του Μαραθώνιου Μεσσήνης μέσω του «Erasmus+»


Στην απόφαση να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus+», το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, κατέληξε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος, αφορά όλα τα κράτη -μέλη της Ε.Ε., θα διαρκέσει συνολικά επτά έτη και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε 14,7 δισ. ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 26 Ιουνίου και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στον αθλητισμό και συγκεκριμένα:
-Συμπράξεις συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού
-Ευρωπαϊκές αθλητικές εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το γενικό στόχο του προγράμματος καθώς και με το σχέδιο εργασίας της Ε.Ε. για τον αθλητισμό, το πρόγραμμα εστιάζεται κυρίως στο μαζικό αθλητισμό και επιδιώκει την επίτευξη των εξής ειδικών στόχων:
-Καταπολέμηση των διασυνοριακών απειλών για την ακεραιότητα του αθλητισμού
-Προώθηση και παροχή υποστήριξης για τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό και τη διπλή σταδιοδρομία των αθλητών
-Προώθηση του εθελοντισμού στον αθλητισμό, καθώς και της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της ευαισθητοποίησης όσον αφορά στη σπουδαιότητα της επωφελούς για την υγεία σωματικής άσκησης μέσω της αυξημένης συμμετοχής και της ισότιμης πρόσβασης όλων στον αθλητισμό.
Ο Δήμος Μεσσήνης προτίθεται να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα της Ε.Ε. «Erasmus +» με συνολικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και στόχο την ανάδειξη, αναβάθμιση και διεθνοποίηση του Μαραθωνίου Μεσσήνης. Η αίτηση θα γίνει απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον εγκριθεί η πρόταση, η χρηματοδότηση θα γίνει κατευθείαν από κονδύλια της Ε.Ε.
 
«Ευρώπη για τους πολίτες»
Ο Δήμος Μεσσήνης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρώπη για τους πολίτες», υπέβαλε πρόταση που αφορά στο σκέλος 1 του προγράμματος με τίτλο «Ευρωπαϊκή Μνήμη».
Η πρόταση του Δήμου έχει τίτλο «Καταγράφοντας το παρελθόν, χτίζοντας το μέλλον», συνολικό προϋπολογισμό 42.750 ευρώ και διάρκεια 18 μήνες.
Στόχος του προγράμματος είναι:
-Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία και τις αξίες, καθώς και το σκοπό της Ένωσης, δηλαδή την προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της μέσα από την τόνωση του διαλόγου, του προβληματισμού και της ανάπτυξης δικτύων
-Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο, με υποβοήθηση των πολιτών να κατανοήσουν τη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ένωσης και με την προώθηση ευκαιριών για κοινωνική και διαπολιτισμική δράση και εθελοντισμό σε επίπεδο Ένωσης.
Η πρόταση του Δ. Μεσσήνης περιλαμβάνει: προπαρασκευαστικές ενέργειες με διάρκεια 3 μήνες (θα απασχοληθούν 5-6 άτομα αντίστοιχης ειδικότητας, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι κ.α., οι οποίοι θα κάνουν την έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του κράτους, σε σχετικούς συλλόγους θυμάτων, στο διαδίκτυο, κάνοντας παράλληλα επαφές με άλλες χώρες και αναζητώντας μαρτυρίες στην περιοχή), την κυρίως δράση με διάρκεια 15 μήνες, η οποία έχει 2 παραδοτέα:
-Ένα ντοκιμαντέρ από διακεκριμένο σκηνοθέτη, ο οποίος θα καταγράψει τις μαρτυρίες και τα γεγονότα. Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση. Επίσης, στόχος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία του Δήμου.
Στη συνέχεια προβλέπεται ότι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στο χώρο του εξωτερικού με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και
-Έναν ψηφιακό χάρτη, όπου θα φαίνονται όλα τα μνημεία του Δήμου και θα αναφέρεται η ιστορία των περιοχών. Ο χάρτης θα αναρτηθεί στο site του Δήμου Μεσσήνης.
Γενικότερος στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή της ιστορικής μνήμης, η αφύπνιση των νεωτέρων σχετικά με την ιστορία του τόπου, αλλά και η ανάπτυξη ευρωπαϊκής συνείδησης.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, προμήθεια μαγνητοφώνων και laptop.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου