Ελπίδες για καλή θέση και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ρωσία για το 6ο Γυμνάσιο


Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 6ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ελπίδες για καλή θέση και
στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ρωσία για το 6ο Γυμνάσιο

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Ανέκαθεν- κι αυτό υποθέτω πως ισχύει για όλους ή τους περισσότερους- μας συνέπαιρναν θέματα τεχνολογίας και δη, διαστημικής τεχνολογίας. Από το προφητικό βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη», την τηλεοπτική σειρά Star Trek ή και τις ταινίες «2001, Οδύσσεια του διαστήματος» έως το πρόσφατο «Gravity», το διάστημα και η τεχνολογία μάς κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τους τρεις εκπροσώπους της ομάδας Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Αναστ. Καπετανάκη, Κων. Μακρή και Άγγελο Παλιάκο, οι οποίοι με την παρότρυνση και την αμέριστη βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής, πατέρα Σωτ. Μαστέα, αλλά και την οικονομική συνεισφορά της Μητρόπολης Μεσσηνίας, πήραν μέρος στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τον οποίο διοργάνωσε προ ημερών η WRO (World Robotics Olympiad), και κατέλαβαν τη 2η θέση, που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε μια μεγαλύτερη διοργάνωση, παγκόσμιου επιπέδου, στο Σότσι της Ρωσίας, στις 21 Νοεμβρίου.

Το ρομπότ
Κατασκεύασαν ένα συλλέκτη και διαλογέα διαστημικών σκουπιδιών, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά και απειλεί την ασφάλεια των δορυφόρων, αφού ένα μικρό κομμάτι μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστης αξίας ζημιά.
Το θέμα, όπως μας εξήγησε ο πατέρας Σωτήριος, ήταν κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έπρεπε να προμηθευτούν σε μακέτα μια απεικόνιση του διαστήματος, με σχεδιασμένες ελλειπτικές τροχιές, όπου βρίσκονταν «δορυφόροι» και «διαστημικά σκουπίδια». Επίσης, έπρεπε να επιλέξει το ρομπότ την κατάλληλη τροχιά, προκειμένου να απομακρύνει μεν τα σκουπίδια (κατασκευασμένα με υλικό από κόκκινο χρώμα), χωρίς όμως να προκαλέσει βλάβη στους δορυφόρους (υλικό με μαύρο χρώμα).
Σε θεωρητικό επίπεδο, κινούνταν ταυτόχρονα κι ένας άλλος μηχανισμός (ρομπότ) που απομάκρυνε τα διαστημικά σκουπίδια από το συλλογέα τους.
Την άσκηση αυτή είχαν να επιλύσουν 20.000 ομάδες που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο θέμα. Στην Αθήνα, το ρομπότ του 6ου Γυμνασίου, παρότι βρισκόταν σε δοκιμαστική φάση, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία όλη την προβλεπόμενη διαδρομή. Η άσκηση δόθηκε από τη Ρωσία που φιλοξενεί φέτος τον παγκόσμιο διαγωνισμό.
Το αρχικό ερέθισμα δόθηκε στον πατέρα Σωτήριο, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πανελλήνιο συνέδριο καθηγητών Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου κάθε σχολείο παρουσιάζει τις δράσεις του.
Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό και διακρίθηκε. Όπως μας είπε, «παρουσιάστηκε εκεί το ρομπότ και μου άρεσε η ιδέα, γιατί συνδυάζει και υλικό (κατασκευή) και λογισμικό. Προσπαθούμε δε να περάσουμε την έννοια είσοδος, επεξεργασία και έξοδος στην Α΄ Γυμνασίου και εδώ πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα που είναι όπως ο άνθρωπος, αφού έχει αισθητήρες, επεξεργάζεται τα δεδομένα που του δίνονται και κινείται».
Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως ήταν πολύ δύσκολο αυτό που κατάφερε η ομάδα, να διακριθεί στην πρώτη της συμμετοχή, με ένα μόνο ρομπότ, κι αυτό παλαιότερης τεχνολογίας.
Η πλειοψηφία των συμμετασχόντων, θα πρέπει να αναφερθεί, χρησιμοποιούσε πιο εξελιγμένη έκδοση ρομπότ από αυτή της Καλαμάτας, του οποίου ο αισθητήρας χρόνου ήταν τρεις φορές πιο γρήγορος. Όμως, έπειτα από χορηγία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν ήδη έρθει στην Καλαμάτα δύο νέα ρομπότ, που σαφώς θα κάνουν ευκολότερη την προσπάθεια της ομάδας.
Όλα αυτά συνεπάγονται κόστος. «Τα χρήματα ήταν απαγορευτικά και δεν μπορούσα να πείσω κάποιον να μου δώσει χρήματα για να κατασκευάσω κάτι που στα μάτια του θα έμοιαζε με παιχνίδι. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο, που συνέδραμε την προσπάθεια. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχω κάποια διαφορά με οποιονδήποτε άλλο καθηγητή Πληροφορικής, απλώς είχα την τύχη να έχω μια χορηγία», παρατήρησε ο πατέρας Σωτήριος.
Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια και την επόμενη χρονιά: «Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα με τη διαχείριση του χρόνου και να βγαίναμε άνετα πρώτοι, αλλά στον επόμενο διαγωνισμό θα είμαστε καλύτεροι, και να συμμετέχουν πολύ περισσότερα παιδιά, αλλά θα πρέπει να γίνει κάποιος εσωτερικός διαγωνισμός στο σχολείο, προκειμένου να προκύπτει η νικήτρια ομάδα που θα συμμετέχει στους διαγωνισμούς».
Η ομάδα της ρομποτικής δεν αποτελείται μόνο από 3 μαθητές, αλλά 20, όμως εκείνος έπρεπε να επιλέξει τρεις.

Οι πρωταγωνιστές
Ο Κώστας Μακρής ανέφερε πως (η συμμετοχή στο διαγωνισμό) «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που παίρναμε μέρος σε κάτι τέτοιο. Είχα αρκετό άγχος, αλλά επειδή ήμασταν ομάδα, συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε ως ομάδα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα».
Ο Αναστάσης Καπετανάκης είπε ότι «ήταν καταπληκτική η εμπειρία του διαγωνισμού. Ήμουν αγχωμένος στην αρχή, αλλά τελικά το ξεπέρασα γρήγορα, αφού κατάλαβα ότι με την ομάδα που είχα, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς πρόβλημα».
Ο Αναστάσης, παρότι ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, ήταν ο υπεύθυνος για τον προγραμματισμό της συσκευής. Όπως είπε, «ήταν κάπως δύσκολο να κάνω τον προγραμματισμό, αλλά τελικά το ξεπέρασα. Δεν είχα ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με κάτι ανάλογο, αλλά επειδή παρακολουθούσα διάφορα σχετικά θέματα στην τηλεόραση και το ίντερνετ, σκέφτηκα να πάρω μέρος και να αποκομίσω γνώσεις»
Το κατασκευαστικό μέρος ανέλαβε ο Άγγελος Παλιάκος. «Ήταν και για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήμουν και εγώ αγχωμένος, αλλά επειδή ήμασταν ομάδα, το ξεπέρασα πολύ γρήγορα και λειτούργησα όπως έπρεπε», είπε και αναφέρθηκε στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπως αυτό του φωτισμού. Υπήρχε συννεφιά, κάτι που επηρέαζε τον αισθητήρα του παλιού ρομπότ και δημιουργούσε προβλήματα, αφού άλλες φορές «έβλεπε» και άλλες όχι τις κόκκινες μπάλες (διαστημικά σκουπίδια), με αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί βαθμοί.

Ελπίδες για νέα διάκριση στη Ρωσία
Στη Ρωσία θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόγραμμα, αλλά επειδή πρόκειται για Ολυμπιάδα, θα δοθεί σε όλες τις ομάδες μια ημέρα νωρίτερα ένας επιπλέον κανόνας, που θα πρέπει να τον επεξεργαστούν και να λειτουργήσουν με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Θελήσαμε να μάθουμε τις εκτιμήσεις των μελών της ομάδας για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Ο Κώστας (Μακρής) ανέφερε πως «έχουμε μια πολύ καλή κατασκευή κι ένα καλό πρόγραμμα. Αν όλα αυτά λειτουργήσουν σωστά, που θα λειτουργήσουν, πιστεύω ότι θα πάρουμε μια πάρα πολύ καλή θέση».
Από την πλευρά του ο Αναστάσης (Καπετανάκης), σχολίασε: «Τώρα το πιστεύω κι εγώ ότι μπορούμε να πάρουμε μια πολύ καλή θέση στη Ρωσία, επειδή έχουμε και καλή κατασκευή και καλό πρόγραμμα».
Τέλος, ο Άγγελος (Παλιάκος) είπε: «Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να πάρουμε και την πρώτη θέση, αφού, αν και έχουμε παλιό ρομπότ, έχουμε βρει τη λύση. Αν υπολογίσουμε αυτό, αλλά και το ότι στο διαγωνισμό θα πάμε με τα πιο νέα ρομπότ, αυτό δημιουργεί αισιοδοξία».

Στο μητροπολίτη Μεσσηνίας
Η ομάδα επισκέφθηκε προ ημερών το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, προκειμένου να του εκφράσει τις ευχαριστίες της για τη βοήθεια που της έδωσε και ο κ. Χρυσόστομος όχι μόνο τις δέχθηκε, αλλά ευχήθηκε να καταλάβουν καλή θέση και στην Ολυμπιάδα στη Ρωσία.