Η έγκριση του ΥΠΕΚΑ δε φτάνει για το σκουπιδοεργοστάσιο


Αναπάντητα ερωτήματα για την εγγυημένη ποσότητα και το κόστος για τους Δήμους- δημότες

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Όπως όλα δείχνουν, απαιτήθηκε ανώτατη κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να κινητοποιηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και μετά από μηνών ακινησία να υπογράψει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία δε δόθηκε, παρ’ όλα αυτά, στη δημοσιότητα, για να προχωρήσει, μέσω ΣΔΙΤ, το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η υπογραφή μπορεί να αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, αλλά δε λαμβάνει υπόψη της τις αντιδράσεις των κατοίκων – και στη Μεσσηνία – αλλά και φορέων. Ήδη η Δικαιοσύνη εξετάζει μια σειρά από μηνύσεις εναντίον της χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη στο Δήμο Οιχαλίας.
Από την άλλη πλευρά, πέρα από τις τοπικές αντιδράσεις, υπάρχουν και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Έτσι, μένει να αποδειχθεί ότι το κόστος της σύγχρονης διαχείρισης θα είναι λογικό, ενώ η ύπαρξη ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων απορριμμάτων από το κράτος δε θα αποδυναμώσει την -προωθούμενη από την Ε.Ε.- πορεία μείωσης των απορριμμάτων και αύξησης της ανακύκλωσης.
Κι αυτό, επειδή η ύπαρξη – όρος της σύμβασης- για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως (ποσότητας που το Δημόσιο θα πληρώνει στον ανάδοχο, είτε υπάρχει είτε όχι), θεωρείται ότι θα υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και επέκτασης της ανακύκλωσης.
Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί αν το κόστος της λειτουργίας του συστήματος θα είναι λογικό, προκειμένου να μπορεί να αναληφθεί από τους Δήμους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τους 150.000 τόνους η τιμή «εισόδου» στις εγκαταστάσεις είναι 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ στις ποσότητες άνω των 150.000 τόνων πέφτει στα 40 ευρώ/τόνο (μεσοσταθμικά 62,50 ευρώ ανά τόνο). Το 60% της τιμής αυτής θα πληθωρίζεται, ενώ το υπόλοιπο 40% θα παραμένει σταθερό.
Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Αμέσως ξεκινά να «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο σε 10 μήνες ο ιδιώτης θα ξεκινήσει τη διαχείριση με προσωρινές εγκαταστάσεις και σε 14 μήνες με τις οριστικές. Το έργο έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 105 εκατ. αντιστοιχούν στο κατασκευαστικό αντικείμενο και τα υπόλοιπα στην προσωρινή διαχείριση, τις μελέτες, το ΦΠΑ κ.λπ.