Ο Γιάννης Καλπούζος μιλάει στο “Θάρρος¨

Ο Γιάννης Καλπούζος μιλάει στο “Θάρρος¨

Στο αναγνωστικό κοινό θα εμφανιστεί απόψε στις 8.00 στο Cafe Cine και αύριο στην Κυπαρισσία ο Γιάννης Καλπούζος, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», ένα μυθιστόρημα που οι βιβλιόφιλοι έχουν ήδη αγκαλιάσει, μιας και ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα αγαπητός.
Λίγες μόνο ώρες πριν από την παρουσίαση το «Θάρρος» μίλησε μαζί του στην Καλαμάτα, μια πόλη που θεωρεί εξαιρετική, όπως σχολίασε.
 
-Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;
Τυχαία περιστατικά και άνθρωποι με τους οποίους γνωρίστηκα στην πορεία της ζωής μου με παρακίνησαν και με βοήθησαν να ανακαλύψω το όποιο ταλέντο μου στη γραφή και αυτό να θεριέψει την έλξη που ασκούσε ανέκαθεν πάνω μου ο λόγος. Η έλξη έγινε έρωτας και μέγα πάθος, ασίγαστο. Δεν μπορούσα να αντισταθώ στις επιταγές του και αποφάσισα να εκφράσω μέσω του γραπτού λόγου όσα κατακαίνε την ψυχή και το νου μου.
 
-Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση από τον κόσμο;
Ήλπιζα ότι οι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν το μόχθο μου, το όραμα και το λογοτεχνικό αποτέλεσμα στα βιβλία μου. Όμως, κάθε βιβλίο κρίνεται και διαγωνίζεται στην ψυχή και στο λογισμό των αναγνωστών και κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη την επιτυχία. Αυτό ισχύει για τα προηγούμενα, αλλά και για κάθε επόμενο έργο μου.
 
-Έχετε γράψει ποιήματα, μυθιστορήματα, ακόμα και στίχους σε γνωστά τραγούδια, τι προτιμάτε από όλα αυτά;
Ο λόγος, η γλώσσα, κυριαρχεί στην ψυχή μου. Κι όλα, ποίηση, στιχουργική, πεζογραφία, είναι λόγος. Η ποίηση είναι αυτή που με φλογίζει και με μεταβολίζει όσο τίποτε άλλο κατά τις ώρες της γραφής και γι’ αυτό ενυπάρχει μ’ έναν τρόπο στα πεζογραφήματά μου.
Ωστόσο, η μυθιστοριογραφία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα να περικλείει όλες τις μορφές γραφής, μονοπωλεί το ενδιαφέρον μου και την αγάπη μου τα τελευταία χρόνια, έχοντας και πάλι ως πρώτο μέλημά μου την αναγνωστική ευφορία μέσω της γλώσσας.
 
-Ήρθατε νωρίτερα στην πόλη μας, ποια η γνώμη σας γι’ αυτή;
Έχω έρθει στην Καλαμάτα για παρουσιάσεις τέσσερις φορές μέχρι τώρα και μου άρεσε εξαιρετικά η πόλη και οι άνθρωποι. Ο τόπος, η ιστορία και η σύγχρονη πόλη αποτελούν ελκυστικά κίνητρα για τον επισκέπτη. Έψαχνα, λοιπόν, ευκαιρία να απολαύσω τις ομορφιές της και να τη γνωρίσω καλύτερα, οπότε αξιοποίησα την πρόσκληση του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις» και της Δήμητρας Δημοπούλου για την παρουσίαση της Πέμπτης. Όμως, δυστυχώς, κατάφερα να ξεκλέψω μόνο τρεις μέρες από το πρόγραμμά μου και δεν αρκούν. Ως εκ τούτου, μένει ανοικτή μια επόμενη πολυήμερη επίσκεψη.
 
-Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο και τι θα γίνει στην παρουσίαση της Καλαμάτας.
Πραγματεύεται το κοντινό μας παρελθόν, 1960-1994, μέσα από την ταραχώδη ερωτική σχέση του Άνδη και της Θάλειας, αλλά και τις παθογένειες της Ελλάδας, πολλές φορές με παιγνιώδες και έντονα σαρκαστικό ύφος. Το μυστήριο, η περιπέτεια, η αστυνομική χροιά και η πλοκή υπόσχονται να μην επιτρέψουν στον αναγνώστη να το αφήσει απ’ τα χέρια του. Πέραν αυτών, πολλά από όσα συμβαίνουν στο μυθιστόρημα, όπως και οι ήρωες, αποδεικνύεται στις τελευταίες σελίδες του ότι κτίζουν σαν κομμάτια του παζλ μια αλληγορία για τις επιπτώσεις του εμφυλίου σπαραγμού στην πατρίδα μας.
Είναι ένα μυθιστόρημα όπου οι κεντρικοί ήρωες παλεύουν με τις εσωτερικές φωνές και τα αδιέξοδά τους, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και όσα καθορίζουν έξωθεν τις τύχες των ανθρώπων. Κι αυτός ο μικρόκοσμος των ηρώων αποκτά καταλυτική σημασία, καθώς το βιβλίο επιχειρεί μια ανατομία τους, η οποία παραπέμπει σε πλήθος πραγματικών χαρακτήρων.
Στην παρουσίαση της Καλαμάτας θα μπορέσουμε να πούμε πολύ περισσότερα για το βιβλίο και για τα μηνύματά του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουμε σημαντικά στοιχεία της μυθοπλασίας. Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα και ελπίζω να γίνει ένας δημιουργικός διάλογος με τους αναγνώστες που θα παρευρεθούν. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, όπως έχει συμβεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι τώρα σε ανάλογες παρουσιάσεις του βιβλίου μου. Κοντολογίς, όσοι παρευρεθούν θα περάσουν όμορφα.
Παρουσίαση θα γίνει και στην Κυπαρισσία, την Παρασκευή 1η Αυγούστου, στον πεζόδρομο του βιβλιοπωλείου «Αρχονταρίκι». Μαζί μου θα είναι και η Ελένη Πέτα, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια σε δικούς μου στίχους, αλλά και τραγούδια των δεκαετιών 1970-1990 που αναφέρονται στο βιβλίο και μεταφέρουν την ατμόσφαιρά του.
 
Λίγα λόγια
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στις Μελάτες Άρτας το 1960.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα εξής έργα του:
Το 2000 η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Το 2002 η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα» από τις εκδόσεις Κέδρος και το 2005 το μυθιστόρημα «Παντομίμα Φαντασμάτων» από τις εκδόσεις Άγκυρα.
Το 2006 και το 2007, από τις εκδόσεις Ίκαρος, οι ποιητικές συλλογές «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί», με την οποία ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
Το 2008, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ», που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009 και μεταφράζεται στα ιταλικά, πολωνικά και τουρκικά.
Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2011 και το 2013 τα μυθιστορήματα «Άγιοι και δαίμονες» και «Ουρανόπετρα».
Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει και τους στίχους 70 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να ’σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» και άλλα.
Τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο μυθιστόρημά του «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» σε 40.000 αντίτυπα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση