“Ο πολιτισμός είναι επανάσταση και οι ρίζες μας στο δημοτικό τραγούδι!” (φωτογραφίες)


Ύμνος στην παράδοση, σεβασμός στις ελληνικές ρίζες, ποίηση στο τραγούδι, μελωδίες στα συναισθήματα ήταν η προχθεσινή μουσική εκδήλωσης της Ένωσης Γυναικών Λεύκης, στο πανέμορφο χωριό της Τριφυλίας, που είναι τόσο κοντά στους Γαργαλιάνους αλλά μακριά από το ευρύ κοινό!
«Η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι αλληλένδετα με το δημοτικό τραγούδι. Η ιστορία είναι ο πλούτος του λαού μας και ο πολιτισμός μας, η διαχρονική επανάσταση των ανθρώπων που μάχονται!», ήταν το μήνυμα της σημαντικής και απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης της Ένωσης Γυναικών Λεύκης, υπό το θεματικό τίτλο «Οι ρίζες μας μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι»! Μια αναφορά στη δημοτική ποίηση από τα ομηρικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, στο χορό και το τραγούδι. Μια όμορφη βραδιά αντάμωσης και χαράς, μια βραδιά με παραδοσιακό – ελληνικό χρώμα, με κεράσματα, παραδοσιακά φαγητά, χορούς από το Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων και διασκέδαση από παραδοσιακό οκταμελές συγκρότημα και τον Λεωνίδα Παπακώστα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Λεύκης, Διονυσία Χρυσομπόλη, να καλωσορίζει τους συμμετέχοντες και να αναφέρεται στο δημοτικό τραγούδι: «Η δημοτική μας ποίηση κλαίει για το θάνατο, χαίρεται για τη ζωή, γιορτάζει για το πανηγύρι! Οι ρίζες μας είναι το δημοτικό μας τραγούδι! Αν αποκοπούμε από αυτές, δεν υπάρχει συνέχεια. Ένα αφιέρωμα απόψε, στη Λεύκη, για το δημοτικό τραγούδι! Για τη δημοτική ποίηση. Για τις ρίζες μας που μας κρατάνε ζωντανούς, που μας βοηθούν ν’ αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, κάθε φορά, κάθε χρονική στιγμή!».
Για το δημοτικό τραγούδι από τα χρόνια του Ορφέα μέχρι σήμερα μίλησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και δημοτικός τραγουδιστής, Στάθης Κακούτης. «Μέχρι σήμερα γίνεται η ποίηση του λαού μας το δημοτικό τραγούδι, το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό κεφάλαιο της αρυτίδωτης, της νιόμορφης και νιόφυτης φυλής μας. Μέσα στους στίχους του καθρεφτίζεται η πίκρα και η χαρά του λαούς μας», τόνισε.
Στην εθνική και λογοτεχνική σημασία του μοιρολογιού από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας αναφέρθηκε ο εκδότης και συγγραφέας Βασίλειος Ματσινόπουλος, λέγοντας πως, αν κανείς είναι ακατατόπιστος, ενδομύχως διερωτάται: «Μα, με τα μοιρολόγια που φτιάχνουν οι απλές γυναικούλες του λαού θα ασχοληθούμε τώρα;». Όπως εξήγησε, αυτό είναι ένα αθέλητο λάθος, γιατί και οι απλές, ανώνυμες γυναικούλες του λαού, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι μάνες και μοιρολογούν, π.χ., ένα χαμένο παιδί τους, από συναισθηματικής και ψυχολογικής πλευράς είναι ταυτόχρονα προσωπικότητες γιγάντιες, άξιες βαθυτάτου σεβασμού μας!
Αφού αναφέρθηκε στις δεκαετίες έρευνας και δουλειάς για να συγκεντρώσει μοιρολόγια, ανέγνωσε κάποια εξ αυτών, δίδοντας πληροφορίες για τη θλιβερή περίστασή τους, όπως το εξής: «ευτού που κίνησες να πας, κάτου στον κάτου κόσμο, τήρα μη σε ρωτήσουνε πώς τα περνάνε απάνω. Μην πεις πως ήρθε η άνοιξη, πως ήρθε καλοκαίρι. Μην πεις πως ήρθε η Λαμπρή, πως έρχονται γιορτάδες και κάνεις νιες και κλάψουνε, τους νιους κι αναστενάξουν, κάμεις και τα μικρά παιδιά να θυμηθούν τη μάνα…».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Στη συνέχεια παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Το γλέντι «άναψε» με το γνωστό τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Λεωνίδα Παπακώστα και ο χορός ήταν ασταμάτητος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των φετινών «Αγαπηνείων» της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας. 

του Ηλία Γιαννόπουλου