Θερμή υποδοχή στην επιστροφή του “Νησιώτη” Πρωταθλητή Λούη Τσάτουμα


Δεκαπέντε χρόνια επιτυχιών

Συγχαρητήριο από ΜΓΣ, Δήμο Μεσσήνης

«Κάνει υπερήφανη την Ελλάδα αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσσήνη» αναφέρει το συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου, Στάθη Αναστασόπουλου για τον Λούη Τσάτουμα, ενώ του εύχεται μελλοντικές επιτυχίες.
Εκτενής είναι η αντίστοιχη ανακοίνωση του Μεσσηνιακού, του συλλόγου που ανέδειξε το «Νησιώτη» αργυρό Ευρωπαίο πρωταθλητή και με τα χρώματα του οποίου συνεχίζει ν’ αγωνίζεται. Εκτός από τη δεδομένη υπερηφάνεια στον ιστορικό ΜΓΣ για τη σημαντικότερη διαχρονικά επιτυχία γίνεται αναφορά στις διακρίσεις του Τσάτουμα:
Η αθλητική του διαδρομή αρχίζει στα 17 του χρόνια με την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων και το Πανελλήνιο ρεκόρ με 7.64μ. Συνεχίζεται με την 1η θέση στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Εφήβων και το Πανελλήνιο ρεκόρ 7.93μ. Ακολουθεί η 1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων και το πανελλήνιο ρεκόρ 8.34μ., το 2007 η 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και ακολουθούν το Πανελλήνιο ρεκόρ με 8.66 μ στους άνδρες που
πέτυχε στα ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ το 2007 και η 4η θέση στο Παγκόσμιο του Κλειστού το 2014 .Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια είναι νικητής 2 φορές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων , 2 φορές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων και 10 φορές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών συμμετείχε δε σε όλους τους τελικούς των Παγκόσμιων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων .

Επιστροφή με θερμή υποδοχή, αλλά και μαγνητική…

Στην Ελλάδα επέστρεψε χθες το απόγευμα η ελληνική αποστολή που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχθηκαν τους Έλληνες αθλητές οι συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα με πλατιά χαμόγελα και λουλούδια.
Όπως είναι λογικό ο Λούης Τσάτουμας, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος κέντρισε το ενδιαφέρον, ωστόσο όλα τα μέλη της αποστολής χειροκροτήθηκαν θερμά για την προσπάθειά τους.
Μία αγκαλιά και ένα φιλί από την κοπέλα του, που δεν κατάφερε να βρεθεί στη Ζυρίχη αλλά της αφιέρωσε το μετάλλιο, ήταν η καλύτερη υποδοχή για τον Μεσσήνιο πρωταθλητή που πάντως δεν έχει την ευκαιρία να χαρεί απερίσπαστος την επιτυχία του.
Κι αυτό γιατί ο Τσάτουμας θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες σε μαγνητική τομογραφία ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού στον αστράγαλό του και να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες διοργανώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχει.

Δικαίωση για το Λούη Τσάτουμα η 2η θέση στην Ευρώπη

Διθυραμβικό είναι και δικαιολογημένα το ρεπορτάζ του ΣΕΓΑΣ για την κυριακάτικη επιτυχία του Λούη Τσάτουμα, μια από τις μεγαλύτερες για αθλητή από το νομό μας, που έδωσε ιδιαίτερη χαρά και έκανε υπερήφανους όλους τους Μεσσήνιους. Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:
Είναι αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές που έχουν περπατήσει σε τούτο τον τόπο. Είναι αναμφίβολα από αυτούς που …πήρε λιγότερα από αυτά που μπορούσε στην πολύχρονη παρουσία του στους παγκόσμιους στίβους. Ο Λούης Τσάτουμας είναι “ασημένιος” πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος.
Ο σταθερότερος και πιο αξιόπιστος Τσάτουμας της τελευταίας δεκαετίας κατάφερε πολύ απλά να κάνει αυτό που είναι μέσα στις δυνατότητες του. Να ανέβει στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης. Αυτό…που άγγιξε κυριολεκτικά το χειμώνα στο Σόποτ. Αυτό που γεύτηκε πολλές φορές ως έφηβος και Νέος, αυτό που απόλαυσε τo 2007 στο Μπέρμιγχαμ.
Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού, που αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στην ποδοκνημική, “καπάρωσε” το μετάλλιο, από το πρώτο του άλμα, όπου με ένα πολύ καλό πάτημα είδε τον πίνακα να γράφει 8,15 μ. (-0,4). O έμπειρος αθλητής μας στη συνέχεια έδειξε να πονάει, όμως, πάλεψε μέχρι το τελευταίο άλμα προκειμένου να απειλήσει τον νικητή του αγώνα, τον ολυμπιονίκη Γκρεγκ Ράδερφορντ που προσγειώθηκε στα 8.29 μέτρα και “κλείδωσε” το χρυσό μετάλλιο. Αυτός ήταν ο έβδομος φετινός αγώνας του αθλητή, όπου ολοκληρώθηκε με επίδοση καλύτερη από τα 8,00 μέτρα. Το μετάλλιο αυτό ήρθε να ολοκληρώσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Τσάτουμα τα τελευταία χρόνια και να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πόσο σπουδαίος αθλητής.
Η τριάδα του τελικού έκλεισε με τον Γάλλο Καφετιέ Γκομί, που στο τελευταίο του άλμα προσγειώθηκε στα 8.14 μ., ενώ είχε από το τρίτο 8,13 μ., επίδοση που επίσης του έδινε την τρίτη θέση.
Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της χώρας μας στη διοργάνωση μετά το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ και το 21ο στην ιστορία των αγώνων. Η χώρα μας ολοκλήρωσε τους αγώνες στην 17η θέση του πίνακα των μεταλλίων.
«Ήθελα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό στο πρώτο άλμα και να κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή επίδοση. Πονούσα στον αστράγαλο και αυτό είχε ως συνέπεια να ανταποκριθώ τεχνικά μόνο στο πρώτο άλμα, οπότε η κατάκτηση αυτού του μεταλλίου είναι μεγάλη επιτυχία για μένα. Οι εμφανίσεις μου στους επόμενους αγώνες θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραυματισμού μου. Θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο στην κοπέλα μου, που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να είναι στη Ζυρίχη, όμως, παρακολούθησε τον αγώνα από την τηλεόραση», είπε ο αθλητής στη μικτή ζώνη, μετά την προχθεσινή του επιτυχία.

Τα αποτελέσματα

Ράδερφορντ (Βρετανία) 8,29 μ.
Τσάτουμας (ΕΛΛΑΔΑ) 8,15 μ.
Γκομί (Γαλλία) 8,14 μ.
Κασέρες (Ισπανία) 8,11 μ.
Τορνέους (Σουηδία) 8,09 μ.
Γκαισά (Ολλανδία) 8,08 μ.
Γιάζτσουκ (Πολωνία) 8,07 μ.
Ρέιφ (Γερμανία) 1,95 μ.
Τζέγκεντ (Βρετανία) 7,88 μ.
Μισάνς (Λετονία) 7,76 μ.
Τόμλινσον (Βρετανία) 7,75 μ.
Στραλκόβσκι (Πολωνία) 7,63 μ.