Μοναδικό και εντυπωσιακό το παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων (φωτογραφίες)


Για 10η χρονιά το Μεγάλο Καλντερίμι σφύζει από ζωή, τέχνη και πολιτισμό!
Μοναδικό και εντυπωσιακό είναι και φέτος, για 10η συνεχή χρονιά, το παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων που ξεκίνησε να λειτουργεί από την Πέμπτη στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας!
Το παζάρι, που είναι το μοναδικό, περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα, διοργανώνεται, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».
Διαρκής στόχος του παζαριού είναι η ανάδειξη της Παλιάς Πόλης ως πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, που επιτυγχάνεται με την αυξανόμενη επισκεψιμότητα χρόνο με το χρόνο, αλλά κυρίως με το να γίνει αυτό συνείδηση και σκοπός των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών, ώστε να αναληφθούν και άλλες, σε θεσμικό επίπεδο, πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης, που αποτελεί στολίδι και θησαυρό ανεκτίμητης αξίας! Για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων και όχι μόνο, στα περίπτερα υπάρχουν παλιά ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα.
Έξι ολόκληρες ημέρες οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι, τα παλιά αντικείμενα και τις αντίκες και να απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα στην Παλιά Πόλη, με τα καλντερίμια, τις κρήνες και το Κάστρο! Παράλληλα, το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» διοργανώνει, απόψε και αύριο το βράδυ, οινογνωσία στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο. Εκεί, οι μύστες του κρασιού δίνουν το ραντεβού τους, δοκιμάζοντας τα υπέροχα κρασιά του τριφυλιακού αμπελώνα και συζητούν με τους επώνυμους Τριφύλιους οινοπαραγωγούς.
Μιλώντας στο «Θ» για το παζάρι, η πρόεδρος του «Προγράμματος», Τζίμα Ιμιρζιάδη, ανέφερε: «Για 10η συνεχή χρονιά οργανώνεται το παζάρι αντικών στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας. Δέκα χρόνια μια εκδήλωση γίνεται θεσμός, δέκα χρόνια είναι ζωή ολόκληρη. Δέκα χρόνια σταθεροί στο Μεγάλο Καλντερίμι περιμένουμε τους επισκέπτες της Παλιάς Πόλης, κάθε χρόνο έχουμε όχι μόνο περισσότερους, αλλά και νέους, που έρχονται πρώτη φορά, οι περισσότεροι των οποίων γίνονται εραστές και θαυμαστές αυτής της ιστορικής και μαγικής πόλης. Γιατί η ιστορία είναι παντού δίπλα σου, όταν ζεις και αναπνέεις στην Παλιά Πόλη, και αυτό το γεγονός, μαζί με την αρχιτεκτονική των παλιών κτηρίων και τη θέα στο Ιόνιο, δημιουργούν μια μαγεία, εύκολα και άμεσα αντιληπτή από τον επισκέπτη. Η Παλιά Πόλη, εξάλλου, αποτελεί ολόκληρη ένα μνημείο και αυτή η πραγματικότητα, εκτός από μαγεία, δημιουργεί και ευθύνες.
Εμείς, ο Νίκος Ιμιρζιάδης κι εγώ, από πολύ νωρίς έχουμε διαβλέψει ότι οι αξίες της Παλιάς Πόλης μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν όλη την περιοχή σε άνθιση, και έχουμε οραματισθεί ολόκληρη την εικόνα. Για το λόγο αυτό πριν από δέκα χρόνια προτείναμε αυτή τη διοργάνωση στον τότε δήμαρχο Ηλία Τσίγγανο, ο οποίος, με διορατικότητα, αντιλήφθηκε άμεσα τη σημασία της και δέχθηκε αμέσως την υλοποίησή της. Είναι, μάλιστα, και εκείνος που πρότεινε ως χώρο λειτουργίας το Μεγάλο Καλντερίμι. Πραγματικά ο συσχετισμός του παζαριού σήμερα με τη λειτουργία του στο χώρο της παλιάς αγοράς είναι δυνατός και επιβεβαιώνει την αξία του στόχου μας, που είναι η ανάδειξη, η προστασία και η σωτηρία αυτού του μοναδικού οικισμού, που είναι κηρυγμένος από το ΥΠΠΟ ως διατηρητέος ιστορικός τόπος και αρχαιολογικός χώρος.
Η διαρκής έκθεσή του στο προσκήνιο πιστεύουμε ότι μπορεί να διασφαλίσει την αρτιότητα και την προστασία του. Είναι, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι δύο είναι οι στόχοι του παζαριού και αυτούς τους δύο στόχους πρέπει να εκπληρώσουμε, όχι μόνο με το παζάρι, αλλά και με άλλες ενέργειες, δηλαδή την ανάδειξη της ανάγκης να σωθεί η Παλιά Πόλη και την ίδια τη σωτηρία της.
Προσωπικά, ως προς τον πρώτο στόχο, δηλαδή την ανάδειξη της ανάγκης της σωτηρίας της Παλιάς Πόλης, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί το παζάρι καταφέρνει κάθε χρόνο να φέρνει την Παλιά Πόλη στο προσκήνιο, είναι το κυρίαρχο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, γιατί όλο το χρόνο υπάρχει κοινό – τουλάχιστον στη Νότια Ελλάδα –που μιλάει και ρωτάει για το παζάρι, που μου τηλεφωνούν το Φεβρουάριο για να μάθουν τις ημερομηνίες για να κλείσουν ξενοδοχείο. Κυρίως, όμως γιατί η επιλογή μας, του Νίκου Ιμιρζιάδη και εμένα, να γίνει το παζάρι η αιχμή της επικοινωνίας για την Παλιά Πόλη, αποδείχθηκε απόλυτα σωστή και αποτελεσματική. Να τονίσω, εδώ, ότι η συμβολή του Δήμου στη διοργάνωση του παζαριού είναι καταλυτική.
Ο δεύτερος στόχος, όμως, που είναι η σωτηρία της Παλιάς Πόλης, νομίζω ότι χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμα, πολύ δρόμο τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις θα δημιουργηθούν, όταν υπάρξει συνολική προσπάθεια και κοινό όραμα γι’ αυτό. Από την τοπική εξουσία και τους κατοίκους.
Η δημιουργία και η ανάπτυξη κοινού οράματος, όμως, χρειάζεται πλήρη γνώση της ιστορίας μας και της κληρονομιάς που μας άφησαν οι αιώνες. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το παζάρι, εκτός όλων των ανωτέρω, είναι και μια ιδιαίτερα όμορφη πρόταση για το καλοκαίρι. Ένα ταξίδι με στόχο σε έναν ωραίο προορισμό. Γιατί η επίσκεψη στο παζάρι και στην Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Ο κόσμος, ιδιαίτερα το βράδυ, συνωστίζεται στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης γύρω από το παζάρι, στο Μεγάλο Καλντερίμι, όπου ανενόχλητος περιεργάζεται τις διάφορες συλλογές, αναζητά δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, δοκιμάζει και περιεργάζεται παλιά έπιπλα, γονείς δείχνουν στα παιδιά τη λειτουργία παλιών μηχανών.
Εξάλλου, στην πλατεία της Αρκαδιάς, στο τέλος του παζαριού, υπάρχουν όμορφα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, ανοιχτά όλη μέρα, με τοπικά πιάτα, όπως η ψητή γουρουνοπούλα και άλλες λιχουδιές».
Η κα Ιμιρζιάδη αναφέρθηκε και στην Οινογνωσία: «Κάθε χρόνο μαζί με το παζάρι οργανώνονται από το “Πρόγραμμα” γευσιγνωσίες τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Έτσι, στις 9 και 10 Αυγούστου το βράδυ, από τις 9.00 και μετά, οι φίλοι του κρασιού θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του τριφυλιακού αμπελώνα. Ο τριφυλιακός αμπελώνας επί αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Πολλοί επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στηn περιοχή και οι οργανωμένες βραδιές, με όλους τους κανόνες της οινικής δεοντολογίας, βοηθούν στην κατανόηση των τοπικών ετικετών.
Το concept Παλιά Πόλη, παλιά αγορά και κρασί συμβάλλει στη δημιουργία τοπικής οινικής ταυτότητας και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Ήδη η μοναδική στη Μεσσηνία αποσταγματική μονάδα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ παράγει στην Κυπαρισσία το μοναδικό τσίπουρο “Νταραίος”.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και υπερήφανοι, γιατί στη φετινή εκδήλωση η συμμετοχή των οινοποιών είναι σχεδόν καθολική, με παρουσία του πολυβραβευμένου Δ. Παναγιωτόπουλου, του Θ. Δερέσκου, του Τσόλη, του Ψαρραίου, και με την παρουσίαση των κρασιών της Costa Navarino». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Βιβή Παντελάκη, σημείωσε: «Το παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων είναι μια εκδήλωση μοναδική στο είδος της, που έχει πια καθιερωθεί στα δρώμενα της περιοχής. Μέσα από αυτήν επιχειρείται να γίνει προβολή του παλαιότερου οικιστικού πυρήνα της Κυπαρισσίας, που σήμερα είναι κηρυγμένος διατηρητέος οικισμός και από το 1998 αρχαιολογικός χώρος, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Ο επισκέπτης στην περιήγησή του στην Παλιά Πόλη, εκτός από τις αντίκες και τα παλιά αντικείμενα, μπορεί να θαυμάσει τα εξαιρετικής τέχνης λιθόστρωτα καλντερίμια, τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα διάφορα ερείπια των κτηρίων δημόσιου χαρακτήρα, το Κάστρο, τις κρήνες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του οικισμού, ενώ από το δίγλωσσο έντυπο υλικό που έχει εκδώσει το “Πρόγραμμα” μπορεί να αντλήσει αρκετές πληροφορίες για τον οικισμό.
Παράλληλα με το παζάρι γίνεται οινογνωσία. Επιχειρείται, δηλαδή, μια συνολική προβολή του τόπου και των γεύσεών του. Και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν πηγή προσέλευσης επισκεπτών.
Η εκδήλωση, πέρα από τη μοναδικότητά της και την αδιαμφισβήτητη αισθητική της, αποτελεί κι ένα παράδειγμα για το πώς με τη συνεργασία ιδιωτών και Δήμου μπορεί να γίνει η προβολή ενός τόπου ή ενός προϊόντος και να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Προσωπικά, θέλω να συγχαρώ την οικογένεια Ιμιρζιάδη για τον κόπο που κάθε χρόνο καταβάλλει γι’ αυτήν την εκδήλωση. Γι’ αυτήν και για όλους μας, είναι η κατάθεση της αγάπης τους, των ανησυχιών και της προσφοράς τους στον τόπο τους, που τον αγαπούν τόσο πολύ. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που συνεργάστηκα μαζί τους».

Του Ηλία Γιαννόπουλου