«Να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους» μέλημα της πολιτείας


Επί τόπου βρέθηκαν και μίλησαν στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο υφυπουργός Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλης, ο διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος Π. Γεωργίου, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Διδασκάλου,  ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης  Αναστασόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος,  η προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, καθώς και ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρος Θέμελης.
Από τις δηλώσεις τους, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτές των Ι. Λαμπρόπουλου και Χαρ. Αφάλη για εμπρησμό, καθώς και το αίτημα του δήμαρχου Μεσσήνης να παραμείνουν τα μηχανήματα του στρατού ώστε να βοηθήσουν στον καθαρισμό της περιοχής από τα καμένα και στη συντήρηση των παλιών δασικών δρόμων. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν και οι αναφορές πολλών για άμεση αποζημίωση των πληγέντων.         
 
Μητροπολίτης Μεσσηνίας
Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, «η έγκαιρη επέμβαση και η συντονισμένη προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Δήμου Μεσσήνης και των πολιτών απέτρεψε μια μεγαλύτερη καταστροφή περιβαλλοντική και πολιτιστική». Εξέφρασε τις ευχαριστίες στου σε όλους όσοι συμμετείχαν στην  προσπάθεια κατάσβεσης  και πρόσθεσε: « Δεν θρηνήσαμε θύματα, δεν κάηκαν οικίες, δεν καταστράφηκαν μνημεία και αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Περιβαλλοντικά πιστεύω ότι ο τόπος θα αναγεννηθεί και σιγά- σιγά θα πάρει την εικόνα που είχε και προέχει οι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν και καταστράφηκαν οι περιουσίες τους να αποζημιωθούν διότι και αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η αποζημίωση θα είναι επίλυση πολλών προβλημάτων.
Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε χθες (προχθές) το βράδυ με τη λαίλαπα της φωτιάς να μην μπορεί κανείς να τη δαμάσει και καταστροφικά να αναρριχάται επάνω στα βουνά αυτά για να καταστρέψει ότι έβρισκε μπροστά της».
 
Ι. Λαμπρόπουλος: «Είναι εμπρησμός» 
Εμφανέστατα συγκινημένος με τη φωνή του να «σπάει» από τα όσα αντίκριζε το βλέμμα του, ο υφυπουργός Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, δήλωσε: « Κάποιο χέρι καταστροφικό, κάποιος ασυνείδητος, αποπειράθηκε να καταστρέψει αυτό το όμορφο μέρος της Μεσσηνίας. Από τις 13.40 της Δευτέρας με το πρώτο τηλέφωνο στο κινητό μου, κινητοποιηθήκαμε όλοι. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ, το γραφείο του πρωθυπουργού. Ως κράτος συντονιστήκαμε όπως έπρεπε. Το κράτος λειτούργησε όπως το απαιτεί ο πολίτης. Εύχομαι να λειτουργεί έτσι κάθε φορά. Κινητοποιήθηκε, έστειλε πολλά εναέρια και επίγεια μέσα και αποφύγαμε τα χειρότερα. Οι καταστροφές είναι μεγάλες και στο φυσικό περιβάλλον και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, δεν είχαμε ζημιές σε κατοικίες, δεν κάηκαν τα χωριά,  τα μοναστήρια μας».
Ακολούθως, ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον υπαρχηγό της Χαρ. Αφάλη, που συντόνισε τέλεια τα πράγματα από τη στιγμή που ήρθε, το διοικητή της ΑΣΔΥΣ στρατηγό Πέτρο Γεωργίου, που έδωσε κι αυτός με τη στρατιωτική και επιχειρησιακή του εμπειρία τον καλύτερό του εαυτό, την αεροπορία, το στρατό και τους απλούς πολίτες που κινητοποιήθηκαν με τα τρακτέρ τους και προστάτευσαν στο μέτρο του δυνατού αυτή την περιοχή και τα μνημεία.
Ακολούθως, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε «τους πληγέντες που περίμεναν να μαζέψουν σύκα ή ελιές, ότι το κράτος θα είναι κοντά τους. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, να αποζημιωθούν στο ακέραιο. Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει όπως πρέπει για να αποζημιώσει στο ακέραιο τους παραγωγούς» .
Σημείωσε πως «η κινητοποίηση και το χέρι της Παναγιάς μας βοήθησαν και πήγαν όλα καλά» και ευχήθηκε «να τους φωτίζει  αυτούς τους κακούς να μην βλάπτουν  την κοινωνία μας γιατί η φωτιά δεν ήταν τυχαία, θα ερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αν μπορέσουμε να βρούμε το δράστη, θα είναι ακόμη καλύτερα».    
 
Χαρ. Αφάλης: «Η ΔΑΕΕ ερευνά τον εμπρησμό»
Από την πλευρά του ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην προσπάθεια. «Η  ισχύς εν τη ενώσει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά και από το πρωί να είναι σε πλήρη έλεγχο. Έχει έρθει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από το βράδυ της Δευτέρας για να εντοπίσει αυτόν τον κακόβουλο που έβαλε το χέρι του να γίνει αυτή η καταστροφή  και θα γίνουν τα πάντα για να εξιχνιαστεί αυτό το έγκλημα (του εμπρησμού)».
Ο διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος Π. Γεωργίου ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του και επιτεύχθηκε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ, λακωνικός στις δηλώσεις του ήταν και ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Διδασκάλου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν για να αντιμετωπιστεί η καταστροφική αυτή πυρκαγιά  
 
Στάθης Αναστασόπουλος
Για μια μεγάλη πυρκαγιά, με πολλές ζημιές, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Όπως ανέφερε, «αποφεύχθηκαν ευτυχώς ζημιές στα μνημεία, τον  αρχαιολογικό χώρο και τις μονές. Έγιναν ζημιές. Υπήρξε εντονότατη κινητοποίηση και
είχαμε αυτό το αποτέλεσμα λόγω της κινητοποίησης». Ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρόπουλο, αλλά και τον κ. Αφάλη «για τον άψογο συντονισμό και την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών που υπό τις οδηγίες του κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά και να μην ξανααπειλήσει σήμερα (χθες) την Αρσινόη και ξανά τον αρχαιολογικό χώρο», ενώ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι έσβησε η πυρκαγιά τη νύχτα.
Ο κ. Αναστασόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν (κατοίκους, εθελοντές, υπαλλήλους του Δήμου, όμορους Δήμους που βοήθησαν με μέσα), ενώ, διατύπωσε δημόσια το αίτημα «να παραμείνουν τα μηχανήματα του στρατού μερικές ημέρες για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τις καμένες περιοχές και να συντηρήσουμε εκεί που υπήρχαν κάποτε δρόμοι δασικοί, αυτό για να υπάρχει για το μέλλον», με αποτέλεσμα να τύχει το αίτημά του θετικής ανταπόκρισης από τον υφυπουργό Άμυνας. Τέλος, ζήτησε στήριξη «για τις αποζημιώσεις στην παραγωγή και για την αποκατάσταση των υποδομών», εκφράζοντας την ελπίδα «οι παριστάμενοι να είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης».    
 
Θαν. Πετράκος
Από την πλευρά του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θαν.  Πετράκος, σημείωσε πως «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη βοήθεια του στρατού, αλλά και πολιτών, που από την πρώτη στιγμή με τα τρακτέρ και άλλα μέσα μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης, υπερέβαλαν εαυτούς και κατάφεραν τις πρωινές ώρες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά». Χαρακτήρισε ευτύχημα ότι δεν υπήρχαν πολλές πυρκαγιές τη Δευτέρα στη χώρα, «γιατί σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο αφού πολλά εναέρια μέσα δεν μπορούν να πετάξουν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών» και αφού έκανε λόγο για τις μεγάλες ζημιές στην πληγείσα περιοχή, κυρίως σε ελαιόδεντρα, αλλά και στο περιβάλλον, υπογράμμισε πως «πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί τόσο για το φυτικό κεφάλαιο, όσο και για την παραγωγή. Επίσης πρέπει να αποζημιωθούν οι εθελοντές για τα έξοδα που είχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς».
Τέλος, δήλωσε πως  θα παρακολουθεί το θέμα ώστε να αποκατασταθούν οι καλλιέργειες, το περιβάλλον και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής τους, χαρακτηρίζοντας ως ευτύχημα ότι δεν επλήγησαν ο αρχαιολογικός χώρος και τα μοναστήρια της περιοχής.
 
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου, σε γραπτή της δήλωση, σχολίασε: « Για μια ακόμη χρονιά οι δασικές πυρκαγιές σημάδεψαν το καλοκαίρι στην Μεσσηνία αναβιώνοντας σκηνές κόλασης και απελπισίας. Η έλλειψη πρόληψης αποδεικνύεται και πάλι τραγική, ενώ τα λόγια φαντάζουν περιττά όταν δεν έχουν πια να προσθέσουν τίποτα. Επισημάνσεις, προτάσεις, προειδοποιήσεις δεν έχουν νόημα όταν κάθε χρόνο αγνοούνται και επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Έτσι, όπως επαναλαμβάνονται εθιμοτυπικά οι επισκέψεις των αρμόδιων υπουργών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα».