Εγκαινιάστηκε χθες το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας από τον Υφ. Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλο (φωτογραφίες)


Το νέο διδακτήριο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας εγκαινίασε χθες το πρωί ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξ. Δερμεντζόπουλος, αλλά ήταν οι μαθητές του σχολείου που περιέγραψαν τις εντυπώσεις τους από αυτό και απέσπασαν τα περισσότερα χειροκροτήματα των παρισταμένων.
Τον αγιασμό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, μεταφέροντας τις ευχές του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Ο διευθυντής του σχολείου, δημοτικός σύμβουλος Ι. Χριστόπουλος χαρακτήρισε «στολίδι για την πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια» το νέο κτήριο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όσους ανέλαβαν να υλοποιήσουν την κατασκευή του νέου διδακτηρίου. Ζήτησε τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης από την Πολιτεία, τονίζοντας ότι σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που περνά η χώρα, η παράδοση υποδομών, όπως τα σχολεία, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου. Πρόσθεσε ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να υποστηριχθεί, γιατί παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή.
Παρατήρησε ότι εφόσον επενδύθηκαν 2, 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αυτού του νέου σχολείου, θα πρέπει να διατεθούν και λίγα ακόμη, ώστε να αποδοθεί πλήρες το νέο σχολείο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του. «Φιλοδοξούμε το σχολείο μας να είναι ανοιχτό σχολείο, σε στενή συνεργασία με τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Δημόσιο, αποτελεσματικό, σχολείο που θα μειώνει δραστικά το κόστος για τη μέση οικογένεια στη δύσκολη εποχή που διανύουμε» σχολίασε. Απευθυνόμενος προς τους μαθητές κατέληξε λέγοντας πως «στόχος μας είναι η γνώση, η μάθηση, αλλά να χαίρεστε την κάθε ημέρα ξεχωριστά στο σχολείο».

«Πυρήνες όπου γεννιέται η νέα Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο κ. Δερμεντζόπουλος εξέφρασε τη χαρά του «να βρίσκεται σε χώρους που παρέχουν χαρά» και τόνισε πως «τα σχολεία «αποτελούν τους πυρήνες απ’ όπου γεννιέται η νέα Ελλάδα. Εδώ παράγεται έργο που θα το εισπράξουμε αργότερα».
Ζήτησε από τους γονείς να εμπιστευθούν «το εκπαιδευτικό σύστημα, σημειώνοντας πως «μια καινούργια χώρα χτίζεται, μέσα από δυσκολίες, και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον», ενώ από τα παιδιά να νιώσουν το σχολείο σαν σπίτι τους. Στη συνέχεια δέχθηκε και ένα κεραμικό έργο που έφτιαξαν οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι της «Φάρις».

Τατούλης κατά του εθελοντισμού
των εκπαιδευτικών
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αιφνιδίασε πολλούς, όταν σχολίασε όσα φημολογούνται περί εθελοντικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, λέγοντας πως δεν προβλέπεται από την ελληνική Πολιτεία και δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο προσέγγιση των προβλημάτων.
Ανέφερε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εντάξει (στο ΕΣΠΑ) έργα που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως θα βοηθά και θα ενισχύει τις προτάσεις αρωγής που γίνονται από τις σχολικές μονάδες, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την ενίσχυση των υποδομών της Παιδείας.

Νέες οι σχολικές
υποδομές της Καλαμάτας
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την αγάπη που έχει στην πόλη, ενώ τον περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή για τη συνεργασία στη χρηματοδότηση. Αφού ευχαρίστησε και αυτός τους συντελεστές της ανέγερσης του κτηρίου, ανέφερε πως από τους σεισμούς του ’86 έως σήμερα έγιναν δεκάδες σχολεία με εκατοντάδες αίθουσες, με αποτέλεσμα να είναι νέες οι σχολικές υποδομές της πόλης. Υποσχέθηκε, δε, πως «ό,τι λείπει από αυτό το κόσμημα, οι σχολικές επιτροπές και ο προϋπολογισμός του Δήμου θα το καλύψουν».

Καυστικός ο Σύλλογος Γονέων
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέτρου Μισθού, του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Ν. Κλάδη, αλλά και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Ι. Μούντανου, ο οποίος, μεταφέροντας τις απόψεις του Δ.Σ. του οργάνου που εκπροσωπεί, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο γίνονται εγκαίνια, τη στιγμή που η βιβλιοθήκη του σχολείου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τέσσερις τοίχοι, το ίδιο και τα εργαστήρια. Ανέφερε δε ο Σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλία να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αυτές, ζήτησε όμως τη στήριξη των εκπροσώπων των Αρχών.

Οι απόψεις των μαθητών
Με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο παρουσίασαν τις απόψεις τους για το νέο σχολείο οι μαθητές του. Κι επειδή δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τον αδυσώπητο τρόπο με τον οποίο θίγουν τα κακώς κείμενα, τα παιδιά σχολίασαν πως «το σχολείο μου είναι τόσο ψηλό, όσο ένα πεύκο πάνω σε ένα άλλο πεύκο». Άλλος κατέγραψε τις κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν, ένας τρίτος το γεγονός ότι το προαύλιο μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά δεν έχει δέντρα για σκιά, παρά μόνο παγκάκια, ένα άλλος πως έχει αίθουσα μουσικής, ο επόμενος πως θα ήθελε να έχει και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ή πως απουσιάζουν μονόζυγα και άλλα όργανα γυμναστικής, αλλά κατέληξαν στο ότι «πάω στο 10ο Δημοτικό και περνάω τέλεια».
Τις εντυπώσεις των συμμαθητών τους διάβασαν οι Ιάσων Γεωργιόπουλος και Ευτυχία Δωδεκάτου, ενώ ποιήματα του Παλαμά απήγγειλαν οι Δήμητρα Κεντάκη και Κων. Σπυρακόπουλος.

Το νέο κτήριο
Το νέο διδακτήριο βρίσκεται στην οδό Κρήτης 46 και φιλοξενεί 262 μαθητές. Προήλθε από τη συγχώνευση του 26ου στο 10ο Δημοτικό. Έχει 22 εκπαιδευτικούς, 13 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσες Φυσικής και Χημείας, χώρους γραφείων και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Έχει, επίσης, προβλεφθεί χώρος για την ολοήμερη δραστηριότητα του σχολείου, ενώ κατασκευάσθηκαν και εγκαταστάσεις υγιεινής για ΑμεΑ.
Το έργο, τη μελέτη του οποίου εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, που ανέλαβαν και την επίβλεψη, είχε προϋπολογισμό 4.417.729,50 ευρώ και το κατασκεύασε η εταιρεία «Εύκτιτος Τεχνική ΑΕ», που προσέφερε έκπτωση 41,5% στη δημοπρασία που διενεργήθηκε. Η σύμβαση υπεγράφη στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 και το έργο ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013 του ΕΣΠΑ.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας