Εγκατάσταση φιλοξενίας αδέσποτων ζώων υπόσχεται ο Δήμος Καλαμάτας


Σε μια δύσκολη περίοδο που δοκιμάζονται αρχές και αξίες, σε μια περίοδο που απαιτείται ιδίως από τους αρμόδιους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες να αποτελούν τα φωτεινά παραδείγματα ηθικής, ευαισθησίας, υπευθυνότητας και τήρησης των νόμων, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας θα πρέπει πλέον να περάσει από τις διακηρύξεις στην πράξη όσον αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι ο ισχύων νόμος 4039/2012, μεταξύ άλλων, αναφέρει: Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Κάθε Δήμος ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν καταφύγια αδέσποτων ζώων. Τα αδέσποτα περισυλλέγονται και οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων όπου φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την αποθεραπεία τους.
Υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, αν νοσούν υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, εμβολιάζονται, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια κ.λπ., υποβάλλονται σε ευθανασία.
Οι Δήμοι δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία. Όσα δεν έχουν υιοθετηθεί και είναι υγιή, επανατοποθετούνται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους.
Την ευθύνη από εκεί και πέρα για την επίβλεψη και τη φροντίδα τους έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά. Ο Δήμος ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το αδέσποτο ζώο.
Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού. Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.
Ας έρθουμε στα γεγονότα. Έπειτα από χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του Δήμου, και υπό την πίεση ορισμένων δημοτών και φορέων, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αποφασίζει να δράσει αυτοσχεδιάζοντας, μέχρι πρότινος, ενώ τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων.
Βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι δε θα υπήρχαν αδέσποτα, αν οι πολίτες αναλάμβαναν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα. Ο νόμος, επίσης, ορίζει πως ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να μεριμνά για τη στείρωσή του, αν δεν έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια.
Η εγκατάλειψη είναι βάρβαρη, ανεύθυνη και παράνομη πράξη και τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση 1-5 χρόνων, χρηματική ποινή 5.000 – 15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Κι αφού εξηγηθήκαμε, να περάσουμε και στις ελπιδοφόρες διακηρύξεις. Με την αντιπρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, Μαρία Ασημακοπούλου, συναντήθηκε προχθές το βράδυ ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, παρουσία του διευθυντή Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Ιωάννη Λιοντήρη. Η συζήτηση αφορούσε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με τα αδέσποτα ζώα.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε την κυρία Ασημακοπούλου για τα εξής: Γίνονται αλλεπάλληλες αγορές ζωοτροφών από το Δήμο Καλαμάτας, ώστε να διασφαλίζεται η διατροφή αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με το Φιλοζωικό.
Ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να ενοικιάσει κατάλληλο χώρο 4 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί εγκατάσταση φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Ο χώρος που προ 20ετίας είχε αγοράσει ο Δήμος, στην περιοχή του Ασπροχώματος, αποδείχθηκε ακατάλληλος λόγω πλημμυρών. Το θέμα θα εισαχθεί εκτάκτως προς συζήτηση και λήψη απόφασης στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Καιρός είναι να περάσουμε στην πράξη…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη