Πέντε υπάλληλοι προσπαθούν να ελέγξουν ένα ολόκληρο νομό!


Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα, στην ευθύνη της εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις
Συνέχεια στο ρεπορτάζ του «Θάρρους» προηγούμενων ημερών με θέμα την κατάσταση των κυλικείων στα σχολικά συγκροτήματα της Καλαμάτας δίνει με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Όπως διαβεβαιώνει η αρμόδια υπηρεσία, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται έκτακτοι υγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολικά κυλικεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας:
«Οι υγειονομικοί έλεγχοι εστιάζονται στους κανόνες υγιεινής που διέπουν τη λειτουργία των κυλικείων και, κυρίως, στη διάθεση των επιτρεπόμενων προϊόντων που διατίθενται σ’ αυτά.
[…] Στους υγειονομικούς ελέγχους έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, κυρίως, στην προσφορά προϊόντων τα οποία δεν επιτρέπεται να πωλούνται σε σχολικά κυλικεία. Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος των παραβάσεων, η υπηρεσία μας είτε αποστέλλει έγγραφα στους ιδιοκτήτες για συμμόρφωση είτε αποστέλλει την έκθεση υγειονομικής παράβασης στην αρμόδια εισαγγελία. Δεν έχει διαπιστωθεί σε κανένα κυλικείο διάθεση τροφίμων επικίνδυνων και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση.
[…] Επισημαίνεται ότι κύριος σκοπός της ανωτέρω υγειονομικής διάταξης είναι να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των χρόνιων διατροφο- εξαρτώμενων νοσημάτων και να αναπτυχθούν ορθές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά της σχολικής ηλικίας».
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μοναδική «διαφορά» μεταξύ του ρεπορτάζ και της Διεύθυνσης Υγείας είναι στη διασταλτική ερμηνεία του όρου «επικίνδυνα τρόφιμα» από την πλευρά μας. Από τη στιγμή, όμως, που η πώληση απαγορευμένων τροφών οδηγεί και σε νοσήματα εξαρτώμενα από τη διατροφή των παιδιών, θεωρούμε ότι το «καμπανάκι» του ρεπορτάζ έπρεπε να χτυπήσει.
Από εκεί και πέρα, σε επικοινωνία μας με την κυρία Β. Αντωνοπούλου, από την αρμόδια διεύθυνση, διαπιστώσαμε ότι μόλις πέντε (5) υπάλληλοι έχουν επωμιστεί μια σειρά ελέγχων, όχι μόνο σε όλα τα σχολικά κυλικεία της Μεσσηνίας, αλλά και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις. Καταλαβαίνει, δηλαδή, κάποιος ότι ο έλεγχος σε τόσο σημαντικά ζητήματα επαφίεται στον… πατριωτισμό ελάχιστων ανθρώπων.
Επίσης, όπως μάθαμε, για την κατάσταση των κυλικείων, αν γίνονται απεντομώσεις και εφαρμόζονται μια σειρά άλλα μέτρα υγιεινής και καθαριότητας, υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε Δήμος, μαζί με τις σχολικές επιτροπές.
Το ερώτημα, όμως, που θέσαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ το θέτουμε και πάλι: Σε ένα ευνομούμενο κράτος δε θα έπρεπε να υπάρχει σε εμφανή θέση σε κάθε κυλικείο πότε και αν έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι;

Του Αντώνη Πετρόγιαννη