Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων


Μελέτη ανάδειξης και γενικότερης προστασίας του 
Ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα, όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή της, αποκαλύφθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τη δεκαετία του ’70, με τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στο πλαίσιο τεχνικού έργου για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Περιλαμβάνει τα κτηριακά κατάλοιπα Ιερού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα (900-350 π.Χ.) και τα κτήρια με διαδρόμους Α και Β, τα επονομαζόμενα ως «Μέγαρα» της Πρώιμης Ελλαδικής Εποχής (2650-2200 π.Χ.).
Η νεοσυσταθείσα Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία είναι αρμόδια για τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, έχει ως πρωταρχικό μέλημα την προστασία και προβολή του. Για το λόγο αυτό ενέταξε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της για το 2015 μελέτη ανάδειξης και γενικότερης προστασίας του. Ωστόσο, λόγω της άμεσης γειτνίασης του αρχαιολογικού χώρου με τον ποταμό Άρι και της ανόδου της στάθμης του ποταμού έπειτα από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, η απορροή των υδάτων από τον ανεσκαμμένο χώρο καθίσταται αδύνατη. Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων θα τοποθετήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σύστημα απάντλησης υδάτων.