Η μελέτη για την πολιτιστική διαδρομή της Ν. Πελοποννήσου παρουσιάστηκε χθες στη Σπάρτη


Στην πρόταση για το σχεδιασμό και την προετοιμασία ενός προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νότια Πελοπόννησο αναφέρθηκαν χθες το μεσημέρι από τη Σπάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος.
Η πρόταση που κατατέθηκε είναι η διαδρομή να περιλάβει την Αρχαία Μεσσήνη στη Μεσσηνία, τα αρχαία θέατρα Σπάρτης και Γυθείου και τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ορθίας Αρτέμιδος στη Λακωνία, τα αρχαία θέατρα της Μεγαλόπολης, του Αρκαδικού Ορχομενού, της Μαντίνειας και της Τεγέας στην Αρκαδία με τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους.
Η αρμόδια Ομάδα θα καταγράψει τα διάφορα αξιοθέατα που θα περιληφθούν στη διαδρομή (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία όλων των εποχών, μνημεία της φύσης, ιστορικά γεγονότα κ.λπ.), καθώς και θέματα προϊοντικής/ επαγγελματικής φύσης, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα και παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, των μμε κ.λπ. Επίσης, θα καταγράψει αδρομερώς τις διάφορες δράσεις/έργα που θα πρέπει να περιληφθούν στο πρόγραμμα της διαδρομής.
Η διαδρομή θα αποτελεί, δηλαδή, μια περιήγηση στις ομορφιές των μνημείων και της φύσης, η οποία, εάν συνδυαστεί με τις παραγωγικές δυνάμεις (αγρότες, ξενοδόχοι, διατροφή, λαϊκός πολιτισμός κ.λπ.), θα αναβαθμίσει ποιοτικά την τουριστική οικονομία της Νότιας Πελοποννήσου.
Η τελευταία είναι προικισμένη με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως αυτά που προτείνονται παραπάνω να περιληφθούν στη διαδρομή, από τα οποία, όμως, μόνο η Αρχαία Μεσσήνη έχει σήμερα σημαντική ροή επισκεπτών.
Είναι εύλογο ότι αυτή θα συνδεθεί, δια των μέσων προβολής και πληροφόρησης, και με τα σημεία που συγκεντρώνουν σήμερα τουριστική κίνηση, π.χ. το Μυστρά, το μοναδικό οικοσύστημα της Μάνης, τη Μονεμβασιά, την Παραλιακή ζώνη Αρκαδίας κ.λπ., και γενικά με όλα τα αξιοθέατα των περιοχών, καθώς και με εγκαταστάσεις και δομές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

του Αντώνη Πετρόγιαννη