Κατερίνα Κρόμπα: “Η Καλαματιανή διαβητολόγος του νοσοκομείου Bichat στο Παρίσι”


Κατερίνα Κρόμπα: «Στη Γαλλία ο ιατρός από χώρα της Ε.Ε. έχει παροχές από την πρώτη στιγμή»

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σπούδασε στην Ελλάδα, όμως εδώ και 3 χρόνια εργάζεται μόνιμα σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Σακχαρώδη Διαβήτη στη Γαλλία. Ο λόγος για την Καλαματιανή Κατερίνα Κρόμπα, γόνο οικογένειας νομικών, που αποφάσισε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, πολύ ξεχωριστό.
Η κρίση στην Ελλάδα οδήγησε τα βήματά της στο Παρίσι, όμως είναι από τους Μεσσήνιους επιστήμονες που με σταθερότητα λέει ότι σύντομα θα επιστρέψει στην πατρίδα.
Εύχεται, δε, για τους νέους που αναγκάζονται να αναζητήσουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, να μην είναι τμήμα ενός κύματος φυγής, αλλά ευκαιρία διεύρυνσης της εμπειρίας τους στην ειδικότητά τους σε μιαν άλλη χώρα. 

-Γιατί αποφασίσατε ενώ σπουδάσατε στην Ελλάδα να εργαστείτε στο εξωτερικό;
Ήρθα στη Γαλλία πριν από τρία χρόνια, όταν στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, η ευκαιρία για εξειδίκευση και εμπειρία σε ένα μεγάλο Κέντρο Σακχαρώδη Διαβήτη δεν ήταν εφικτή. 

-Το Παρίσι επιλέχθηκε για συγκεκριμένο λόγο;
Η πρώτη μου εμπειρία από τα νοσοκομεία της Γαλλίας ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, στη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, και στη συνέχεια στην εκπαίδευσή μου στην ειδικότητα της Παθολογίας, κατά την αναμονή της έναρξης της ειδικότητας στην Ελλάδα, οπότε το γαλλικό σύστημα υγείας μού ήταν οικείο. Το θεωρώ εξαιρετικό, γιατί έχει υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών περίθαλψης και ταυτόχρονα ένα κοινωνικό κράτος με τη δυνατότητα κοινωνικής ασφάλισης όλων των κατοίκων της Γαλλίας. 
Η πρόσβαση για έναν Έλληνα είναι εύκολη λόγω ευρωπαϊκής κοινότητας και οι Γάλλοι είναι δεκτικοί στους ξένους με διαφορετική κουλτούρα. 

-Ποιες είναι οι καλύτερες ευκαιρίες που προσφέρονται σε ένα νέο στο εξωτερικό;
Στη Γαλλία, ο ξένος ιατρός, ειδικά από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει παροχές από την πρώτη στιγμή. Θα κερδίσει χρόνο και θα αποφύγει την ανεργία. Θα ξεφύγει από μια στάσιμη κατάσταση και θα έχει καλύτερες συνθήκες εργασίας και απόκτησης εμπειρίας στο αντικείμενό του. 
Στο χώρο μας υπάρχει μεγάλη κρατική βοήθεια στην υγεία και αυτό ευνοεί, όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. 

-Πώς νιώθετε μακριά από την Καλαμάτα; Είναι στο μυαλό σας η επιστροφή ή θα συνεχίσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό; 
Ζω τρία χρόνια στη Γαλλία. Μακριά από την πατρίδα μου, μου λείπουν οι φίλοι, η οικογένειά μου, το οικείο περιβάλλον, αλλά όχι με νοσταλγική διάθεση γιατί έρχομαι πολύ συχνά. Θα επιστρέψω σύντομα στην Ελλάδα κι αυτό σχετίζεται με την προτίμησή μου να ζω στην Ελλάδα. 

-Τι θα λέγατε σε νέους ανθρώπους που βουλιάζουν στην κρίση της Ελλάδας; 
Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι εφιαλτικά και ειδικά στους νέους. Η απόφαση να μείνει κάποιος στην Ελλάδα ή να αναζητήσει μια θέση εργασίας στο εξωτερικό είναι απόλυτα εξατομικευμένη και εξαρτάται από τη δυνατότητα εύρεσης θέσης εργασίας στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, την επιθυμία και τη δυνατότητα του να ζήσει σε μιαν άλλη χώρα και, φυσικά, από προσωπικούς και οικογενειακούς παράγοντες. Κάθε κατεύθυνση θα ενεργοποιήσει ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή του. 
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός, κυρίως, των ειδικευμένων γιατρών που έρχονται αντιμέτωποι με την ελληνική πραγματικότητα στο χώρο της υγείας (απουσία προσλήψεων στο ΕΣΥ, στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλοί μισθοί…) και αποφασίζουν να αναζητήσουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Προτιμώ να μην είναι ένα κύμα φυγής στο εξωτερικό, αλλά μια ευκαιρία διεύρυνσης της εμπειρίας τους στην ειδικότητά τους και στη ζωή σε μιαν άλλη χώρα. 

Ποια είναι η Κατερίνα Κρόμπα
Η Κατερίνα Κρόμπα γεννήθηκε στην Καλαμάτα και αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2011 έλαβε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας της Παθολογίας έπειτα από εκπαίδευση στην Παθολογική Κλινική των Νοσοκομείων Paul Brousse και Lariboisiere στο Παρίσι και τη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικόν Νοσοκομείο. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2012 ξεκίνησε εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και δεύτερη ειδικότητα Ενδοκρινολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική Διαβήτη -Ενδοκρινολογίας-Μεταβολισμού του Νοσοκομείου Bichat στο Παρίσι, του μεγαλύτερου νοσοκομείου του βορείου τμήματος της γαλλικής πρωτεύουσας. Κατέχει θέση επιμελήτριας σε αυτή την κλινική με κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και η βασική της ενασχόληση αφορά στην παρακολούθηση των νοσηλευόμενων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και ενδοκρινολογικές παθήσεις.
Παράλληλα, συμμετέχει σε ερευνητικά πρωτόκολλα και στη διδασκαλία των φοιτητών και είναι υπεύθυνη των εξωτερικών ιατρείων διαβήτη και ενδοκρινολογικών παθήσεων στην εγκυμοσύνη.