Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου συγκεντρώνουν χρήματα για το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας


Στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας θα δώσουν τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν, μέσα από λαχνοφορία, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα. Για το λόγο αυτό καλούν όλους τους Καλαματιανούς να σταθούν δίπλα τους και να στηρίξουν τον ιερό αυτό σκοπό.
Σχετικά η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Φιλολογίας, Γεωργία Προδρόμου, δήλωσε: «Στις δύσκολες εποχές που βιώνει η Ελλάδα η ανάγκη για ανθρωπισμό είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένη. Το πανεπιστήμιό μας κάνει την αρχή, αποδεικνύοντας ότι ο φοιτητής είναι διατεθειμένος να στερηθεί προκειμένου να προσφέρει. Ακόμα και η ελάχιστη προσφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά και γι’ αυτόν το λόγο καλούμε τους πολίτες της Καλαμάτας να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας».
Από την πλευρά του Φοιτητικού Συλλόγου του Ιστορικού, η πρόεδρος Δέσποινα Ντρούβα παρατήρησε: «Οι φοιτητικοί σύλλογοι των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ξεκίνησαν λαχνοφορία (1 ευρώ ο κάθε λαχνός). Τα έσοδα από τους λαχνούς θα δοθούν στο 1ο Ειδικό Σχολείο της πόλης. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να συνδέεται και να βοηθά τους φορείς της πόλης που το έχουν ανάγκη».
Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1982 και λειτούργησε ως διθέσιο στις αρχές του 1983. Αρχικά στεγάστηκε σε τροχόσπιτο, που τοποθετήθηκε σε προαύλιο γενικού σχολείου της πόλης. Ήταν η πρώτη δομή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που λειτούργησε στο Νομό Μεσσηνίας. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Καλαμάτα το 1986, η ολλανδική κυβέρνηση έστησε, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, ένα προκάτ με 6 αίθουσες και τρία μικρά γραφεία. Το σχολείο είχε γύρω στους 25 μαθητές και, αν και ήταν οργανικά 6θέσιο, λειτουργούσε πάντα με λιγότερους δασκάλους. Τη δεκαετία του ’90 υπηρετούσαν, εκτός από δασκάλους, μια γυμνάστρια, μια ψυχολόγος και μια σχολική νοσηλεύτρια.
Μετά το 2000, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και με τη σημαντική οικονομική συμβολή των ομογενών της Αυστραλίας έχτισε τη νέα πτέρυγα του σχολείου, με μια όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων, δύο αίθουσες μεγάλες και τρία γραφεία.
Από το σχολικό έτος 2004-05 λειτουργεί και Ειδικό Νηπιαγωγείο, το οποίο συστεγάζεται με το Ειδικό Σχολείο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση