Σημαντικές προσωπικότητες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Πελοποννήσου


Πρυτάνεις, καθηγητές και επιστημονικοί φορείς

Συστάθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη το Περιφερειακό Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, στο οποίο συμμετέχει ακόμα και ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής, Περικλής Παπαδόπουλος. Το Συμβούλιο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, με βαθύτερη στόχευση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας, καθώς και της απασχόλησης στην περιοχή.

Τα μέλη του Συμβουλίου
Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης με αναπληρώτριά του τη θεματική αντιπεριφερειάρχη, Ντίνα Νικολάκου. Εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Μπουντρούκας Ιωάννης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και αναπληρωτής του ο κ. Δαμούλος Φώτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας.
Εκπρόσωπος φορέων τουρισμού της Πελοποννήσου ο κ. Καραβούλης Σπύρος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου και ο κ. Κάρτσωνας Νικήτας ως αναπληρωτή του.
Ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ (παράρτημα Πελοποννήσου) η κα Τσιώλη Χαρίκλεια και αναπληρωτής της ο κ. Δημήτριος Τροχάτος.
Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο πρύτανης Μασσέλος Κωνσταντίνος και αναπληρωτής του ο κ. Τσούλος Γεώργιος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Από το ΤΕΙ Πελοποννήσου, ο πρόεδρός του Βελισσάριος Δημήτρης και αναπληρωτής του ο καθηγητής Παπουτσής Ιωάννης.
Από το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ανάπτυξης ο κ. Ψαράκης Αντώνης, με αναπληρωτή τον κ. Κοκκίνη Δημήτριο.
Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ο κ. Χατζηνικολάου Παναγιώτης, προϊστάμενος Τμήματος Β’ (Συντονισμού και Αποτίμησης), Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, με αναπληρωτή του τον κ. Γογγολίδη Βασίλειο, Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, Τμήμα Α’ (Προγραμματισμού).
Από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ο προϊστάμενός της Σκούρας Αναστάσιος και αναπληρωτής του ο κ. Κούτρης Παναγιώτης.
Επίσης, συμμετέχει η περιφερειακή σύμβουλος Μπελεγρή Σταματική με αναπληρωματικό μέλος τον περιφερειακό σύμβουλο Σαρρή Ιωάννη.
Ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα Καινοτομίας, ο κ. Παπαδόπουλος Περικλής, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose, με αναπληρωτή τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, καθηγητή Μηχανολογίας και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ο κ. Τσιμπούκας Κωνσταντίνος, καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αναπληρωτή τον κ. Ζέρβα Γεώργιο, καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.
Από την Ακαδημία Αθηνών ο κ. Ζερεφός Χρήστος, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών με αναπληρωτή του τον κ. Σβολόπουλο Κωνσταντίνο, ακαδημαϊκό.
Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο πρύτανής του κ. Γεωργόπουλος Νικόλαος, με αναπληρωτή τον κ. Κότιο Άγγελο, κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Τέλος, ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο κ. Νικόλαος Πατσαρίνος, με αναπληρωτή του τον περιφερειακό σύμβουλο, Γκανά Παναγιώτη.

Το έργο του
Το Συμβούλιο θα προωθεί το συντονισμό των δράσεων έρευνας και καινοτομίας μεταξύ ακαδημαϊκών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, προτείνοντας τις αναγκαίες δράσεις προς υλοποίηση από φορείς και συμπράξεις, προβαίνοντας στην αναθεώρησή τους στις περιπτώσεις που αυτές δεν επιφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, στο πλαίσιο ενός συνεχώς ανατροφοδοτούμενου συμπλέγματος γνώσης και πληροφορίας.
Η επίτευξη των στόχων του Συμβουλίου δύναται να διευκολυνθεί σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα ουσιαστικά με:
-τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) στην Περιφέρεια με τη συνεργασία όλων των ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων
-την προώθηση της δικτύωσης των επιχειρήσεων μέσω συστάδων (clusters, technology clusters κ.ο.κ.)
-τη δημιουργία δικτύου έμπειρων επιχειρηματιών που θα λειτουργούν ως καθοδηγητές (mentors) στους νέους επιχειρηματίες μέσω και των υφιστάμενων φορέων (σύνδεσμοι, επιμελητήρια κ.λ.π.)
-την εύρεση και ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών επιχειρηματικής δράσης (best practices) προς υιοθέτηση ή/και ενίσχυση
-τη συμβολή στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου ευφυούς εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου
-την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας μέσω της δικτύωσης με επιχειρηματίες καταγόμενους από την περιοχή που έχουν δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε άλλες χώρες, καθώς και την υποστήριξη μετακίνησης νέων επιχειρηματιών στο εξωτερικό προς απόκτηση εμπειριών και δικτύωση
-τη δημιουργία Ταμείου Ενίσχυσης της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας με την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα
-τη δημιουργία Εκτελεστικής Γραμματείας στην Περιφέρεια για την καταγραφή, επεξεργασία δεδομένων, παραγωγή δεικτών και αξιόπιστων στοιχείων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο την ενίσχυση των εργαλείων υποστήριξης της Καινοτομίας.
Β.Β.