Ένα «Mataroa» σαλπάρει από την Καλαμάτα


Μη κερδοσκοπικό εργαστήρι εκπαιδεύει κορίτσια για δημιουργούς του Διαδικτύου

Στην Πολυνησία «Ματαρόα» σημαίνει «γυναίκα με μεγάλα μάτια», ένα όνομα που στη νεότερη πνευματική ιστορία της χώρας μας έπαιξε το δικό του ξεχωριστό ρόλο.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1945 το μεταγωγικό πλοίο «Mataroa» αποπλέει από τον Πειραιά μεταφέροντας περισσότερους από 130 νέους Έλληνες επιστήμονες, διανοουμένους, καλλιτέχνες μακριά από τη χειμαζόμενη Ελλάδα που έμπαινε στην τραγική περιπέτεια του Εμφυλίου.
Με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ μεταφέρθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, έπειτα από περιπετειώδες ταξίδι, ως υπότροφοι του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Ανάμεσά τους, οι Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Αξελός, Νίκος Σβορώνος, Εμμανουήλ Κριαράς, Έλλη Αλεξίου, Νέλλη Ανδρικοπούλου.

Μια «κιβωτός» στην πόλη
Το όνομα αυτής της ιδιότυπης «κιβωτού» επέλεξε να δώσει μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Καλαμάτα στο φιλόδοξο εγχείρημά της, που όραμα έχει τον επαναπροσδιορισμό της κουλτούρας και της εκπαιδευτικής ταυτότητας της πόλης, με βασικά χαρακτηριστικά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού «Mataroa» δημιουργήθηκε «από την ανάγκη μας να προσφέρουμε στην πόλη μας» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, εκ των ιδρυτών. Πιστεύοντας πως η ελληνική περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αλλαγή της ελληνικής πραγματικότητας, φιλοδοξούν το «Mataroa» να αποτελέσει μέσο για αυτή την αλλαγή.
«Δεν πάμε να αλλάξουμε την Καλαμάτα αλλά να βοηθήσουμε την πόλη μας, που την αγαπάμε και γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να αναδείξει τα θετικά της σημεία» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος. Δύο από τους πυλώνες αυτού του εγχειρήματος είναι η παροχή σεμιναρίων και δράσεων εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους οργανισμούς και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.
Έτσι έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις όπως το «Open Tourism Kalamata», μια πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν και εργάζονται στον τουρισμό, καθώς και η ανοιχτή ημερίδα «Προοπτικές και προκλήσεις για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο», όπου έδωσε το παρών ο Νταν Φλιν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου UC Davis των ΗΠΑ. Ένα κέντρο αυτοχρηματοδοτούμενο, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, το οποίο πρωτοστατεί στον παγκόσμιο διάλογο για την ποιότητα του ελαιολάδου.

Διαδραστικό εργαστήριο webmaking για κορίτσια
Εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ, το «Mataroa» αποκαλύπτει τον κόσμο του προγραμματισμού (webmaking) σε κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα CodeGirls. «Η εμπειρία μάς δείχνει ότι οι πολίτες της Καλαμάτας επιζητούν τέτοιες δράσεις. Μέσα στο 2014 υλοποιήσαμε το CoderDojo Kalamata, όπου μόλις στο πρώτο μάθημα είχαμε 85 παιδιά 8-12 ετών, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία σε σχέση με διοργανώσεις άλλων πόλεων. Δε θέλουμε όμως να μείνουμε μόνο στην Καλαμάτα, γι’ αυτό τώρα δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας και στην Κοζάνη».
Αυτή τη φορά, όμως, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας ένα διαδραστικό πρόγραμμα, 100% ελληνικό, το οποίο δίνει σε κορίτσια 10-16 ετών τα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να γίνουν από χρήστες του Διαδικτύου δημιουργοί του.
Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν δωρεάν στις 7-8 και 14-15 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, καθώς και στις 21-22 και 28-29 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
«Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η γεφύρωση του χάσματος στη χρήση της τεχνολογίας ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Εκτιμούμε ότι σε κάθε εργαστήριο θα έχουμε 50 κορίτσια, χωρισμένα σε δύο ηλικιακά γκρουπ, 10-13 ετών και 14-16» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

«Από απλός χρήστης
γίνε δημιουργός»
Όπως εξηγεί, δε χρειάζεται για να παρακολουθήσει ένα κορίτσι αυτά τα εργαστήρια να είναι ιδιοφυία του προγραμματισμού ούτε είναι αυτό επιθυμητό. «Θέλουμε να χτίσουμε μια κοινότητα κοριτσιών που θα κάνουν με την καθοδήγηση τριών έμπειρων εισηγητριών τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του προγραμματισμού. Δεν ψάχνουμε αστέρια, μόνο περιέργεια χρειάζεται».
Πρόκειται για τη μύηση σε έναν τρόπο σκέψης, που λέει: «Κάθε πρόβλημα αποτελείται από άλλα μικρότερα προβλήματα. Λύσε αυτά και στο τέλος θα λύσεις το πρόβλημα».
Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα CodeGirls οι μαθήτριες θα καταλάβουν ότι και μόνες τους μπορούν να μάθουν, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τους δείχνει τον δρόμο. Θα πάρουν τις πρώτες βασικές γνώσεις και στη συνέχεια θα μπορούν μόνες τους, όσες το επιθυμούν και θέλουν να προχωρήσουν, να πάνε παραπέρα αναζητώντας, διαβάζοντας, δοκιμάζοντας.
«Πρόκειται για μια φιλοσοφία που διέπει το χώρο της πληροφορικής και στις περισσότερες χώρες καλλιεργείται μέσα από την εκπαίδευση. Στην Ελλάδα τα σχολεία πρέπει να εξελιχθούν στο θέμα της τεχνολογίας, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε το κράτος, παίρνουμε πρωτοβουλίες οι ίδιοι» καταλήγει ο συνιδρυτής του «Mataroa» μιλώντας στο «Βήμα».
Με τη βοήθεια έμπειρων εισηγητριών τα CodeGirls θα μάθουν να φτιάχνουν απλά websites και να επικοινωνούν μέσα από το Διαδίκτυο, να χρησιμοποιούν τις γλώσσες προγραμματισμού Html5 και CSS. Επίσης, θα μοιραστούν μυστικά για το μέλλον των νέων τεχνολογιών.
Στην πρωτοβουλία αυτή υποστηρικτής και συνεργάτης είναι ακόμη το Codeacademy, η διεθνής καινοτόμα πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού, η συνεργασία με την οποία θα εντατικοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: tovima.gr