Θετική γνωμοδότηση του Δ.Σ. Μεσσήνης επί της ΜΠΕ για τη νέα μονάδα 5* στη Βελίκα


Μειοψήφησε ο Κων. Αποστολόπουλος 
Με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή του δημοτικού συμβούλου Κ. Αποστολόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί της λειτουργίας στην παραλία Βελίκας σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που περιλαμβάνει ένα νέο ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 5 αστέρων, 266 κλινών και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που θα ανεγερθούν σε γήπεδο επιφανείας 261 στρεμμάτων, με Κέντρο Θαλασσοθεραπείας και Αναζωογόνησης (spa) και συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων. Η συνολική εκτιμώμενη επιφάνεια των κύριων χώρων ανέρχεται σε 12.600 τ.μ. και των βοηθητικών υπόγειων χώρων σε 5.000 τ.μ.
Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος, η έκταση είναι παραθαλάσσια, ενώ το ρέμα «Τυφλού» τη διασχίζει σε όλο το μήκος της με προσανατολισμό βορρά – νότου.
Για τη διαμόρφωση του ρέματος προβλέπεται η υλοποίηση έργων διευθέτησης της κοίτης, η μελέτη της οποίας έχει υποβληθεί προς έγκριση.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει συνταχθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, βασίστηκε κυρίως στο πρόσφατο σχετικά νομοθετικό πλαίσιο (ΓΠΣ Μεσσήνης, Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό κ.λπ.), την υφιστάμενη αναπτυξιακή τάση στην περιοχή, την πληθυσμιακή κατάσταση και την καταγραφή των υφιστάμενων χρήσεων γης.
Η επένδυση είναι συμβατή με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεσσήνης, όπως αυτά αναφέρονται στη μελέτη.
Οι βασικές αρχές σχεδιασμού έχουν την αναγνώριση του τοπίου ως θεμελιώδους στοιχείου περιβάλλοντος, και οδήγησαν σε επιλογές που είναι προσαρμοσμένες στο γύρω περιβάλλον.
Η λειτουργία του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα θετική για την απασχόληση της περιοχής, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση της απασχόλησης στο δευτερογενή τομέα, με την τυποποίηση και την ενίσχυση του τριτογενούς τομέα υψηλών προδιαγραφών, που αναδεικνύει τη σημασία που έχει η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών αξιών για την ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων υψηλών απαιτήσεων.
Η ύπαρξη μιας τέτοιου μεγέθους μονάδας θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επενδύσεων, με αποτέλεσμα την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής στον τουριστικό κλάδο, ενώ η σε βάθος χρόνου ανάπτυξη θα επιφέρει αύξηση των θέσεων εργασίας και, κατά συνέπεια, μετακίνηση πληθυσμού προς τα γύρω χωριά.
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσιάζονται οι προτεινόμενοι περιβαλλοντικοί όροι τους οποίους η μονάδα θα πληροί, καθώς και το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης που θα εφαρμοστεί και θα συμβάλει στην τήρηση των προτεινόμενων περιβαλλοντικών όρων που θα καθοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ πριν από την έναρξη των εργασιών θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 
Τοποθετήσεις
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της επένδυσης εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στ. Αναστασόπουλος, ο οποίος έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής με προϋποθέσεις για επιπλέον επενδύσεις. Πρόσθεσε πως υπάρχουν κι άλλες επενδύσεις στη συγκεκριμένη ζώνη, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο ύδρευσης προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ που θα μεταφέρει νερό από τις πηγές του Αγίου Παύλου έως την παραλιακή ζώνη για υποστήριξη των επενδύσεων.
«Αυτές οι επενδύσεις είναι το απόλυτο ζητούμενο για το Δήμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Δ. Σαμπαζιώτης, καθώς θα αυξήσει το τουριστικό μπάτζετ, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα κάνει πιο έντονη την κουκίδα του Δήμου Μεσσήνης στον τουριστικό χάρτη. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή, αφού, όπως είπε, η επένδυση έχει μέγιστης σημασίας περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και πρότεινε, εκτός από γνωμοδοτικό χαρακτήρα, να παρακολουθήσει ο Δήμος αν πληρούνται όσα προβλέπονται στη Μελέτη.
Την άποψη ότι η Ελλάδα πέντε χρόνια μετά το μνημόνιο ασχολείται με τουριστικές και ναυτιλιακές επενδύσεις εξέφρασε ο Κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του εφοπλιστικού κόσμου. Ανάμεσα σε άλλα, είπε πως οι εφοπλιστές δεν έρχονται για να προσφέρουν, αλλά για να πάρουν και πως με την επιδότηση από το ΕΣΠΑ, θα είναι τσάμπα.
Κατά την άποψή του, θα έπρεπε να υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού με τη συμμετοχή του αγροτικού κόσμου και με λειτουργία μεταποιητικών μονάδων. «Τι να το κάνω το ξενοδοχείο των 5 αστέρων; Με το κιάλι θα το κοιτά ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.                
Δήλωσε δε πως θα καταψηφίσει, δεδομένου ότι τέτοιου είδους επενδύσεις δεν προσφέρουν κάτι στις τοπικές κοινωνίες, ενώ ήταν έντονη η αμφισβήτησή του ως προς το αν τηρηθούν όλα εκείνα που προβλέπει η μελέτη, πέραν των στοιχειωδών.
Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κοτταρίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ρέμα που διασχίζει το χώρο. Όπως είπε, είναι προς όφελος της περιοχής ό,τι γίνει εκεί, καθώς η επένδυση απευθύνεται σε ανθρώπους με υψηλά βαλάντια.
«Αν δεν άφηνε την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, θα ήμουν επιφυλακτικός», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και πρόσθεσε πως δίπλα βρίσκεται μια μικρότερη με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ ετοιμάζονται κι άλλες. Τόνισε δε, ότι θα πρέπει «να δούμε να μην πηγαίνουν λιόζουμα στο ρέμα».
Επί του θέματος εξέφρασε τις απόψεις του ως κάτοικος της περιοχής ο τέως δημοτικός σύμβουλος Νικ. Τζώρτζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχές επί των οποίων βασίστηκε το ΓΠΣ Μεσσήνης. «Θέλαμε στην περιοχή να μπορούν να επενδύσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι επενδυτές», είπε και πρόσθεσε: «Αν πάνε εκεί πέντε επενδύσεις ανά χιλιόμετρο, τα υπόλοιπα τμήματα δε θα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Δε θα γίνει πολεοδόμηση και οι μικροί επενδυτές δε θα μπορούσαν να επενδύσουν, αφού θα είχαν μπροστά τους μεγαθήρια». Καταλήγοντας, πρότεινε στο Δ.Σ. «να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τη χωροταξία επενδύσεων στο χώρο αυτό».
Υπέρ της ανάγκης πολεοδόμησης της τουριστικής ζώνης τάχθηκε ο Στ. Αναστασόπουλος, λέγοντας πως έχει καταρτιστεί και κτηματολόγιο στην περιοχή από την Ανάληψη έως τον Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί υπάρχει, συνέχισε, η μεγαλύτερη ανάγκη πολεοδόμησης, όσο το δυνατόν συντομότερα. Ανέφερε ότι υπάρχει τρόπος για να γίνει πολεοδόμηση, χωρίς να καταβάλει χρήματα ο Δήμος, καθώς υπάρχει ανάλογο προηγούμενο με την Μπούκα.
Ακολούθως, χαρακτήρισε σκόπιμο το να γίνουν μικρές επενδύσεις από κατοίκους, που σχετίζονται όμως με τις μεγάλες, και παρατήρησε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η άθροιση μικρότερων τεμαχίων που θα οδηγήσουν σε ένα μεγάλο. Καταλήγοντας, ζήτησε να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου για την τήρηση της Μελέτης.
Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Ν. Ξαρχάκος ανέφερε πως συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής η πολεοδόμηση της περιοχής και πρόσθεσε πως όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας, θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα ελέγχει αν υλοποιούνται τα προβλεπόμενα.                  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου