Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να προστατεύσουμε τον αθλητισμό (φωτογραφίες)


Με τον τίτλο «Η Νεολαία Πρωτοπορεί στον Αγώνα κατά των Αναβολικών» πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου η ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, και την αιγίδα των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η αίθουσα γέμισε από μαθητές του 2ου και του 3ου Λυκείου Καλαμάτας, του 1ου και του Γυμνασίου Παραλίας και του γειτονικού 24ου Δημοτικού, αλλά θα ήταν ευχής έργο τα όσα ουσιαστικά σχετικά με τις πολυδιάστατες παρενέργειες και την ανάγκη αποφυγής του ντόπινγκ ακούστηκαν να έφταναν στα αυτιά όλων των νέων που είτε ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε όχι…
Το «παρών» έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Γιάννης Πανούσης κάνοντας μια σύντομη σχετικά παρέμβαση, κατά την οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του αθλητισμού ως δημόσιο αγαθό, δικαίωμα και γλώσσα επικοινωνίας και συμφιλίωσης των λαών, την προβολή της άμιλλας και της συμμετοχής αντί της νίκης με κάθε μέσο, την άρνηση στους κατασκευασμένους υπερανθρώπους της μιας χρήσης.
Χαιρετισμό στο ξεκίνημα απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας (καθώς ο ίδιος απουσίαζε στο εξωτερικό) αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας (πριν κι αυτός αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη). Διαβάστηκαν μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με την Π. Πελοποννήσου να εκπροσωπεί δια του βήματος (παρούσα ήταν και η αντιπεριφεριάρχης Ελένη Αλειφέρη) η σύμβουλος Αντωνία Μπούζα με μια ολιγόλεπτη παρέμβαση, όπως είχαν και οι πρόεδροι της Β’βάθμιας Γιάννης Πλατάρος και της Α’βάθμιας Νίκος Κλάδης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της οργάνωσης «Αθλητικός Χωρίς Αναβολικά» και πρώην επικεφαλής του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο οποίος μονοπώλησε το χρόνο, κάνοντας αναφορά στην ίδρυση του Α.ΧΩ.Α., ιστορικούς σταθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα και τη σταδιακή κατάπτωση των Ολυμπιακών αξιών, ενώ παρέθεσε περιπτώσεις ντόπινγκ σε διάφορα αθλήματα, αλλά κει ειδικά σε περιπτώσεις πρωταθλητών και τις συνέπειες που πλήρωσαν εν τέλει.
Στο ουσιαστικό κομμάτι της εκδήλωσης, ιδιαίτερα κατατοπιστική και αναλυτική ήταν η ομιλία της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Σπηλιοπούλου, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Σταματόπουλο, είχε «χειροπιαστές» προτάσεις να μεταφέρει, ενώ προφανώς συναισθανόμενος την πίεση του χρόνου ο πνευμονολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος παρουσίασε εν τάχει τη δική του, επίσης ενδιαφέρουσα θεματολογία.
 

Βραβεύθηκε ο (απόντας) Τσάτουμας 
Ο Λούης Τσάτουμας μπορεί να μην έδωσε τελικά το «παρών» στην εκδήλωση ωστόσο του απονεμήθηκε κύπελλο, το οποίο παρέλαβε ο Τάκης Στασινόπουλος, πρόεδρος του Μεσσηνιακού ΓΣ, σύλλογος από τον οποίο αναδείχθηκε και τον οποίο εκπροσωπεί και πάλι τα τελευταία χρόνια. Ο Μεσσήνιος κορυφαίος πρωταθλητής στο μήκος, όχι μόνο έχει να επιδείξει κορυφαίες επιτυχίες, όπως το μετάλλιο που κέρδισε στο περυσινό πανευρωπαϊκό της Ζυρίχης ή την αξεπέραστη επίδοση των 8,66 μ. που συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες όλων των εποχών. Ο κ. Στασινόπουλος σχολίασε ότι θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, ενώ τόσο ο κ. Κατσιμπάρδης όσο και η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, τόνισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τον αγγίζει το θέμα του ντόπινγκ, καθώς έχει υποβληθεί σε αμέτρητους ελέγχους την τελευταία δεκαετία.