«Όχι σκουπιδοεργοστάσιο στους Γαργαλιάνους» (φωτογραφίες)


Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους σε ενημερωτική συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας

«Όχι σκουπιδοεργοστάσιο στους Γαργαλιάνους» βροντοφώναξαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων προχθές το βράδυ σε ενημερωτική συνάντηση για τη χωροθέτηση της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (στο παλιό λατομείο Αλέρτα στους Γαργαλιάνους) που συγκάλεσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στην «Μπρίσκειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη της πολης!
Εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τη Βιβλιοθήκη, αλλά και δεκάδες που παρέμεναν επί ώρες έξω από αυτή, παρά το κρύο, όχι μόνο δεν πείστηκαν για την εγκατάσταση και λειτουργία του σκουπιδοεργοστασίου, αλλά, όπως και οι ίδιοι είπαν σε τοποθετήσεις τους, εξαγριώθηκαν ακόμη περισσότερο από την «απαράδεκτη, αψυχολόγητη, αβάσιμη και εντελώς πρόχειρη απόφαση, που καταστρέφει την περιοχή των Γαργαλιάνων και υποθηκεύει το μέλλον, την οποία πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, έπειτα από πρόταση του κ. δημάρχου, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση, χωρίς επιστημονική μελέτη και αξιολόγηση κριτηρίων»!
Η βραδιά της Μεγάλης Δευτέρας κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «εφιαλτική», αφού τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος άλλωστε έκανε και την πρόταση για τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στους Γαργαλιάνους, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, όπως και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, που με ενθουσιασμό και χαρά την ψήφισαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την περασμένη Παρασκευή, άκουσαν τα εξ αμάξης, με κόσμιες μεν εκφράσεις, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Όσο κι αν ο κ. Κατσίβελας επιχειρούσε να πείσει για την ορθότητα της απόφασης και τα πλεονεκτήματα – τα οποία ισχυρίστηκε ότι – αποκτά η Δ.Ε. Γαργαλιάνων από τη λειτουργία της Μονάδας, όλοι οι ισχυρισμοί του έπεφταν στο κενό, αφού οι πολίτες τους απέρριπταν και έθεταν σειρά ερωτήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων, όπως έλεγαν, έμεναν αναπάντητες.
Δεν πήραν, τόνιζαν, απαντήσεις στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις τους, γιατί και με ποια κριτήρια, με ποια μελέτη, με ποια αξιολόγηση ελήφθη απόφαση από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης του κ. Κατσίβελα, για τη χωροθέτηση του σκουπιδοεργοστασίου στους Γαργαλιάνους και όχι στα Φιλιατρά. Όπως δεν πήραν απάντηση στην ερώτηση, γιατί δεν προηγήθηκε της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινωνία και μελέτη από ειδικούς επιστήμονες.
Επίσης, τόνιζαν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στο εργοστάσιο διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται πουθενά στον κόσμο!
Γεγονός είναι, πάντως, ότι, όπως προέκυψε από την ενημέρωση και τις ερωταπαντήσεις, ο δήμαρχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο είτε, έπειτα από προσφυγή, να ακυρωθεί η απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τη χωροθέτηση στους Γαργαλιάνους, είτε η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να μην «προκρίνει» τη χωροθέτηση στο παλιό λατομείο Αλέρτα, είτε η ΜΠΕ να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οπότε, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν αποκλείεται το σκουπιδοεργαστάσιο να μη γίνει στους Γαργαλιάνους, αλλά δια μέσου Γαργαλιάνων να εγκατασταθεί – πιθανότατα – στα Φιλιατρά και συγκεκριμένα στη λατομική ζώνη των Φιλιατρών, που ήταν η μία εκ των δύο θέσεων που πρότεινε εγγράφως η υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, απαντώντας σε σχετικό αίτημα – ερώτημα του Δήμου Τριφυλίας. Ενδεχόμενο το οποίο έχουμε ήδη επισημάνει στο «Θ», χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει και πως θα υλοποιηθεί. Απλά, υπάρχει η αίσθηση πως δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε πως η απόφαση που ελήφθη είναι πολιτική επιλογή!
Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων απαίτησαν την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση ή έστω την τροποποίησή της, ώστε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να γίνει και για τις έξι θέσεις που είχαν προταθεί από το Δήμο στην Περιφέρεια για διερεύνηση και αξιολόγηση και μετά το Δ.Σ. να αποφασίσει.
Ο κ. Κατσίβελας επέμεινε πως τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο των (παράνομων) σκουπιδότοπων που ακόμα λειτουργούν είναι ασφυκτικά και τους έθεσε το δίλημμα: «ή τους σκουπιδότοπους, όπως είναι σήμερα και όταν μας τους κλείσει η κυβέρνηση, να γίνουμε Τρίπολη και Πύργος με τα σκουπίδια παντού σε δρόμους, πλατείες, γειτονιές, ή τη Μονάδα», κάτι που από τους πολίτες χαρακτηρίστηκε ως «εκβιασμός».
Επίσης, πρότεινε σε κάποιους εξ αυτών να δεσμευτούν ότι το ΥΠΕΣ δε θα κλείσει τις χωματερές για να έχουν χρόνο να εξετάσουν άλλες λύσεις και να προβούν σε άλλες ενέργειες μελέτης θέσεων για χωροθέτηση της Μονάδας και ζήτησε κάποιοι εξ αυτών να τον συνοδεύσουν στο ΥΠΕΣ, κι εάν εγγράφως ο υπουργός δεσμευτεί ότι δε θα κλείσει τις χωματερές και δώσει περιθώρια χρόνου στο Δήμο, τότε ο ίδιος – δεσμεύτηκε πως – «θα επανέλθει στο Συμβούλιο το θέμα».
«Στην υπηρεσία του Δήμου δε βρήκα ούτε ένα χαρτί επίσημο που να καθορίζει τι θέλουν να γίνουν με τ’ απορρίμματα και πώς θα τα διαχειριστούμε», είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας.
Η αναφορά του αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλου, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι η απόφαση του συμβουλίου το Νοέμβριο του 2014 επαναβεβαίωνε και επικαιροποιούσε απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, «άρα να μη λέει ότι δε βρήκε τίποτα»! Τίποτα, για το θέμα, είπε ο κ. Ανδρινόπουλος, δεν έκανε ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή από το Νοέμβριο μέχρι τώρα.
Ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση με τις χωματερές και έδειξε φωτογραφίες από σκουπιδότοπους, κάνοντας λόγο για μόλυνση, ρύπανση και χυδαιότητα, προσθέτοντας πως έχουν αδιαφορήσει και το κράτος και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και όλοι βολεύονταν με τις χωματερές. Αναφέρθηκε, δε, και στα πρόστιμα της Ε.Ε. που θα είναι εξοντωτικά.
Ακολούθως έδειξε φωτογραφίες από Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων και είπε πώς θα είναι αυτή που χωροθετήθηκε να εγκατασταθεί στους Γαργαλιάνους, με τσιμεντένια βάση, κλειστή Μονάδα, με ταινιόδρομο στο εσωτερικό και ΚΔΑΥ και τρόμελ για διαχωρισμό των οργανικών και μη και με την επεξεργασία των οργανικών για το κομπόστ μέσα σε πλαστικά «λουκάνικα». Σε εκείνο το σημείο παρενέβησαν πολίτες ρωτώντας πού λειτουργεί τέτοιο εργοστάσιο και τονίζοντας ότι πουθενά στον κόσμο δε γίνεται επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Πρώτα, είπαν, έπρεπε να ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση και μετά να γίνεται η διαχείριση σε Μονάδα. Δεν μπορεί να γίνει έτσι και δε θα γίνει, με συνέπεια ο χώρος της Μονάδας να γεμίσει σκουπίδια και μπάλες (αφού σε αρχικό στάδιο θα υπάρχει και μπαλοποιητής), που θα φτάνουν μέχρι τον εθνικό δρόμο και τους Γαργαλιάνους!
Ο δήμαρχος συνέχισε λέγοντας πως το υπόλειμμα δε θα μένει στην Τριφυλία, αλλά θα μεταφέρεται εβδομαδιαία σε ΧΥΤΥ, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να βγάλουν αδειοδότηση και για ΧΥΤΥ στην Τριφυλία, όχι στους Γαργαλιάνους αλλά σε άλλη περιοχή.
Ανέφερε ακόμη πως οι χρόνοι είναι πιεστικοί, καθώς μπορεί να χαθεί η χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ για τη Μηχανική Διαλογή και τότε έγιναν παρεμβάσεις κατοίκων, που είπαν ότι «με 600.000 ούτε μαντρί δε φτιάχνεις, όχι Μονάδα Απορριμμάτων» και άλλοι που σημείωσαν ότι ο Δήμος δε δύναται να φτιάξει ΧΥΤΥ!
Ως πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της Μονάδας στους Γαργαλιάνους ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα είναι από τη Δ.Ε. που θα γίνει το εργοστάσιο, οι πολίτες αυτής της Δ.Ε. θα πληρώνουν τα μισά δημοτικά τέλη, το φυτικό υπόλειμμα και τα λιόκλαρα για το κομπόστ θα προέρχεται μόνο από τη συγκεκριμένη Δ.Ε., το κομπόστ θα χορηγείται προνομιακά στους αγρότες της Δ.Ε. μέσω του αγροτικού συλλόγου, μια μεγάλη υπηρεσία του Δήμου μεγέθους ΔΕΥΑΤ ή Πολεοδομίας θα μεταφερθεί σε εκείνη τη Δ.Ε. και το εργοστάσιο θα αλλάξει το κέντρο του Δήμου!
«Από τις 7 Νοεμβρίου, ο Δήμος έπρεπε να τρέξει, να αξιολογήσει τις θέσεις, να τις κατηγοριοποιήσει και ν’ αρχίσει να κάνει τις μελέτες. Αυτό δεν έγινε», σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, τονίζοντας: «Πώς αποφασίσατε; Με ποια κριτήρια επιλέξατε; Σας είπα στο συμβούλιο, ακούστηκαν και εδώ, σας λέω και άλλα τώρα: πόσο στοιχίζει για να διευθετηθεί ο κάθε χώρος, η πρόσβαση στο χώρο, οι μετακινήσεις, η συσσώρευση των οχημάτων. Αυτή είναι η ουσία. Ήρθατε την Παρασκευή μόνος σας, χωρίς εισήγηση, χωρίς κριτήρια, χωρίς τίποτα, μ’ ένα χαρτί δυο σειρών ενός Παπαηλιού, που δεν ξέρω καν αν ήταν αρμόδιος να κάνει αυτό το πράγμα και μας λέτε “εγώ λέω αυτό”. Γιατί δεν εξετάστηκαν οι χώροι και γιατί αποφασίσατε μόνον γι’ αυτό το χώρο;».
Η Βάσω Μαρίνη έκανε λόγο για προχειρότητα που τρομάζει τον κόσμο, για ανακρίβειες και ψέματα που ακούστηκαν από τον κ. Κατσίβελα, ενώ ο Νίκος Αναστασόπουλος επισήμανε ότι αναρμοδίως ο δήμαρχος απευθύνθηκε στη ΔΤΕ της Περιφέρειας και όχι στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Επίσης, ανέφερε μια σειρά από λόγους που είναι ακατάλληλο το παλιό λατομείο για την εγκατάσταση του εργοσταστίου. «Η χωροθέτηση είναι αρμοδιότητα του ΦΟΣΔΑ και την ΜΠΕ την εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι φορέας του κράτους και της κυβέρνησης», είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας, συμπληρώνοντας πως οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης.
Αν υπάρχουν ρήτρες για την ποσότητα και την ποιότητα με την ΤΕΡΝΑ ρώτησε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Δήμος δεν έκανε τίποτα για τα σκουπίδια.
Γιατί πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. δε συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο μαζί με φορείς και συλλόγους των Γαργαλιάνων για να συζητήσει και να πάρει απόφαση, γιατί αποκλειστήκανε τα Φιλιατρά και οι άλλοι τόποι, ρώτησε ο Ανδρέας Γκόνης και η Παναγιώτα Λάππα ζήτησε να συνεδριάσει άμεσα το Τοπικό Συμβούλιο. «Συνέχεια τορπιλίζετε το Δήμο Τριφυλίας και λέτε ότι θα διαλυθεί και μας λέτε για το εργοστάσιο και πλεονεκτήματα», επισήμανε ο Ηλία Μπουντουβάς και πρόσθεσε πως «θέλουμε ανάκληση της απόφασης της Παρασκευής. Θα το κάνετε; Να κληθούνε τοπικά συμβούλια, παραγωγικοί φορείς, να γίνει διαβούλευση και να βάλετε τα κριτήρια που είπε και ο κ. Ανδρινόπουλος για την αξιολόγηση».
Ο Γιάννης Γκόνης έκανε λόγο για εκβιασμούς από το δήμαρχο, ενώ ο Δημήτρης Καρδαράς ζήτησε η ΜΠΕ να περιλαμβάνει αξιολόγηση και των έξι προταθέντων χώρων.

του Ηλία Γιαννόπουλου