Εξαιρετικά σημαντική ημερίδα για τη φυτοπροστασία των κηπευτικών

Εξαιρετικά σημαντική ημερίδα για τη φυτοπροστασία των κηπευτικών

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η ημερίδα που διεξήχθη προχθές, από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, στα Φιλιατρά για την προστασία των κηπευτικών στην Τριφυλία.
Σε αυτή συμμετείχαν ως ομιλητές δεκατρείς καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και Ινστιτούτων Έρευνας.
Η Τριφυλία, όπως τόνισε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, είναι μια περιοχή με δυναμικές καλλιέργειες και δυναμική αγροτική παραγωγή, ενώ τα Φιλιατρά είναι σήμερα το τρίτο και κοντεύει να γίνει το δεύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας. Εξ αυτών, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επιστημόνων και φορέων για τις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή, ιδίως δε λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προϊόντα που παράγονται ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ασφάλειά τους, έχοντας να τα συνοδεύει το brandname της Τριφυλίας!
Στην ημερίδα κατατέθηκαν εισηγήσεις για σημαντικά φυτοπαθολογικά προβλήματα κηπευτικών και την αντιμετώπισή τους, καθώς και για σημαντικά εντομολογικά/ νηματωδολογικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, ενώ έγινε γόνιμος διάλογος με παραγωγούς, γεωπόνους και εκπροσώπους φορέων για ζητήματα φυτοπροστασίας των καλλιεργειών, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να είναι και ποιοτικά και ασφαλή!
Σε δηλώσεις του, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η ημερίδα διοργανώθηκε, «για να ανταλλάξουμε απόψεις για τα νέα δεδομένα, τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις στην αντιμετώπιση των ασθενειών και των εχθρών στα θερμοκήπια και των μη παρασιτικών προβλημάτων, σε μία περιοχή που προάγεται η εφαρμοσμένη έρευνα, όπου αναπτύσσονται πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν ενσωματωμένη τη μέριμνα για το περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε, όχι μόνο να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, αλλά και ασφαλή προϊόντα, χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επίσης, να δοθεί έμφαση στο χρήστη που είναι κάθε μέρα μες στο θερμοκήπιο, η δυναμική που αναπτύσσει ο κλάδος να συνεχίσει να υπάρχει – διότι, σημειώνω εδώ, στην περιοχή μας έχει γίνει περίπου το 20% των επενδύσεων απ’ τα σχέδια βελτίωσης και υπάρχει μια αύξηση 10% στα θερμοκήπια σε ετήσια βάση. Περιμένουμε να δοθεί έμφαση και στον τομέα της αγοράς, γιατί κι εκεί είναι τα δύσκολα, στο marketing. Μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συλλογική διαχείριση να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα προϊόντα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με το ισχυρό brandname που έχουμε και για τα θερμοκήπια – αγγούρι και τομάτα – και για τα λοιπά κηπευτικά και για το καρπούζι και για το iceberg.
Μια περιοχή που είναι ευλογημένη γη, όπου ευδόκιμα αναπτύσσονται τα θερμοκήπια και οι συνθήκες αναδεικνύουν προϊόντα με αρώματα, εξαιρετικής και υψηλής ποιότητας.
Με την κουβέντα, την ανταλλαγή απόψεων και τα πορίσματα – συμπεράσματα θα έχουμε νέα δεδομένα να δώσουμε στους παραγωγούς μας, ώστε να τα αξιοποιήσουν προς όφελός τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της οικονομίας της περιοχής, αλλά και της οικονομίας της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας και καθηγητής Ιολογίας Φυτών, διευθυντής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Κατής, σημείωσε: «Η ημερίδα ξεκίνησε σε συνεργασία με τον κ. Αντώνιο Παρασκευόπουλο, το συνάδελφο και διευθυντή στη ΔΑΟΚ, και έχει ως στόχο τη φυτοπροστασία των κηπευτικών.
Ήρθαμε στην περιοχή των Φιλιατρών και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμβολή στην αγροτική οικονομία. Πιστεύουμε ότι η ημερίδα αυτή θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην καλύτερη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και στη συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και, κυρίως, τους παραγωγούς».
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Γενικής και Εφαρμοσμένης Ακαρολογίας και Εντομολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, επισήμανε: «Η ημερίδα έχει ένα σπουδαίο αντικείμενο, που σχετίζεται με τη φυτοπροστασία των κηπευτικών καλλιεργειών στην περιοχή Μεσσηνίας.
Σ’ αυτή συμμετέχουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διάφορους φορείς. Νομίζω ότι αυτή η σύμπνοια ερευνητικών κέντρων και πράξης βοηθά πάρα πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και στην ανάπτυξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σε μία περιοχή τόσο σπουδαία για τη γεωργική ανάπτυξη της χώρας όσο είναι η Μεσσηνία. Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της ημερίδας, ιδιαίτερα στον κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, που φρόντισε να γίνει αυτή η ημερίδα και να υπάρχουν τόσο διαφορετικοί επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα, για να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων προς όφελος των παραγωγών και γενικά της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας μας».
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λεμεσό, Δημήτρης Τσάλτας, είπε: «Ήρθα προσκεκλημένος απ’ την ΕΦΕ για να μιλήσω για ένα ιδιαίτερο θέμα αυτής της ημερίδας, που είναι η ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών. Άρα, εγώ ξεφεύγω απ’ το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας, που είναι για τα προβλήματα που δημιουργούνται είτε από έντομα είτε από φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς. Περνάω στην άλλη πλευρά, των ανθρώπινων παθογόνων οργανισμών που μπορεί να βρίσκονται πάνω σε φρούτα και λαχανικά. Ένα νέο πρόβλημα – πιθανότατα, δεν το λέμε απαραιτήτως, μην τρομοκρατούμε και τον κόσμο – που έρχεται στο προσκήνιο, γιατί καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά σήμερα, είναι απαίτηση της νέας τάσης διατροφής που πρέπει να έχουμε κι έτσι μας προτείνεται παγκοσμίως, κι αυτό έχει αυξήσει κατ’ αναλογία τα ρίσκα να καταναλωθούν και κάποια τρόφιμα τα οποία ενέχουν κάποιους κινδύνους για την καλή μας υγεία. Παρακολουθούμε ερευνητικά αυτό το θέμα. Παράδειγμα, οι κοπριές και το νερό! Η χρήση της κοπριάς και η χρήση του νερού. Το νερό μπορεί να είναι σήμερα και απαιτείται να είναι από δευτερογενείς πηγές, δηλαδή ανακυκλωμένα νερά, τα οποία είναι πιθανό να φέρουν μέσα στην καλλιέργεια και ανθρωποπαθογόνους οργανισμούς. Από την άλλη, το απαιτούμε γιατί δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες σε καθαρό νερό υψηλής ποιότητας. Άρα, είναι μία τάση που πρέπει να δούμε πώς θα την ισορροπήσουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Του Ηλία Γιαννόπουλου