Κρατούν το ελαιόλαδο οι παραγωγοί προβλέποντας άνοδο

Κρατούν το ελαιόλαδο οι παραγωγοί προβλέποντας άνοδο

Ελάχιστες πράξεις γίνονται αυτήν την περίοδο στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, με φόντο την αβέβαιη πολιτικοοικονομική κατάσταση, με τους παραγωγούς να φαίνεται να προτιμούν να κρατήσουν το προϊόν στα χέρια τους, ποντάροντας σε μια περαιτέρω άνοδο των τιμών μέσα στο επόμενο διάστημα (1 με 1,5 μήνα), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
«Επιλέγουν να κρατούν ελαιόλαδο παρά να έχουν χρήματα αυτό το διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί στη χώρα μας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις», επισημαίνει στην Agrenda ο Πάνος Γκούμας, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, από την περιοχή της Καλαμάτας. Οι τιμές παραγωγού τώρα σε Καλαμάτα-Μεσσηνία είναι μεταξύ 3,40-3,50 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο, ενώ για το ΠΟΠ Καλαμάτας στα 3,50-3,60 ευρώ/κιλό, ενώ πέρσι δεν ξεπέρασαν κατά μ.ο. τα 2,40-2,60 ευρώ/κιλό.
Αδράνεια χαρακτηρίζει αυτό το διάστημα την αγορά ελαιολάδου, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα με την πολιτική και οικονομική κατάσταση, οπότε δε δίνουν οι παραγωγοί ελαιόλαδο στους εμπόρους. Βέβαια, «η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κρατιέται αρκετή ποσότητα, πιέζονται οι τιμές», σημειώνει ο κ. Γκούμας. Η ζήτηση φέτος από το εξωτερικό ήταν μεγάλη (λόγω μείωσης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία) και «η Ελλάδα είχε καλή ποιότητα και ποσότητα, οπότε πετύχαμε αρκετά υψηλές ιστορικά τιμές», τονίζει ο κ. Γκούμας. 
«Φέτος υπήρχε πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα των εξαγωγών, ήταν μη ομαλή η πώληση από τους παραγωγούς, καθώς κρατάγανε ποσότητες περιμένοντας να ανέβουν ακόμα οι τιμές», προσθέτει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή, ανήσυχοι οι παραγωγοί επιλέγουν να κρατήσουν τα τελευταία λιγοστά αποθέματα. Μόλις στο 10%, εκτιμά ότι έχουν πέσει τα αποθέματα ελαιολάδου στη Σπάρτη, ο Τάσος Γκολέμης, παραγωγός του Α.Σ. Παλαιοπαναγιάς και αντιπρόεδρος της Ένωσης βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, ο οποίος επίσης τονίζει ότι δε γίνεται καμία πράξη αυτό το διάστημα. 
«Είναι πολύ πεσμένα τα αποθέματα προς το τέλος της εμπορικής σεζόν σε σχέση με πέρσι, γιατί υπήρχε ζήτηση από το εξωτερικό και μάλιστα οι τιμές ξεκίνησαν από 3,70-3,80 ευρώ/κιλό, έπεσαν στα 3,20 και τώρα είναι γύρω στα 3,50 ευρώ το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda o παραγωγός από τη Σπάρτη. Και συμπληρώνει ότι φέτος είχαμε αύξηση της παραγωγής κατά 150% στους 300.000 τόνους από τους 120.000 τόνους την περίοδο 2013/2014. 
Όσον αφορά στην επόμενη χρονιά, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι Ισπανοί, καταλήγει ο ίδιος.
«Τώρα η τιμή στην Κρήτη είναι κατά μέσο όρο στα 3,20 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο Μιχάλης Τσαγκαράκης, πρόεδρος του Α.Σ. Ζαρός (Κρήτη). «∆εν υπάρχει κίνηση, δε γίνονται πράξεις. Επίσης τα αποθέματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχει φύγει ήδη το 85%. Μοναδική παρηγοριά για τους παραγωγούς είναι, όπως ακούμε να λέγεται στην αγορά, η ξηρασία στην ιβηρική χερσόνησο, που και φέτος είναι προ των πυλών», τονίζει ο ίδιος.   
Κάποιοι μεγαλέμποροι λένε ότι οι Ισπανοί έχουν καλό λουλούδι, αλλά η ξηρασία οδήγησε το άνθος να καθίσει, οπότε η παραγωγή ίσως δεν ξεπεράσει τους 1 εκατ. τόνους τη νέα σεζόν. Βέβαια, προς το παρόν η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή, σημειώνουν οι παραγωγοί. Παρόλα αυτά, «το ελληνικό ελαιόλαδο έχει περιθώρια, καθώς έχει φύγει ο βραχνάς των Ισπανών. Πιστεύω ότι αυτός ο μήνας και ίσως και ο Ιούλιος θα πάνε καλά», καταλήγει ο κ. Τσαγκαράκης.  
 
Στο «μάτι» του IOC η αγορά της Ιαπωνίας για το ελαιόλαδο
Αύξηση της τάξης του 68% στους 1,23 εκατ. τόνους σημείωσαν το 2013/2014 οι εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Ισπανίας στη διεθνή αγορά (συμπεριλαμβανομένων και των παραδόσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ε.Ε.) σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έκθεση του ∆ιεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). 
Παράλληλα, αυξημένες κατά 6% στους 416.892 τόνους ήταν οι ιταλικές εξαγωγές ελαιολάδου το 2013-2014 σε σχέση με το 2012-2013. Από αυτή την ποσότητα το 39% κατευθύνθηκε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κορυφαίο προορισμό τη Γερμανία (28%). 
Όσον αφορά στη χώρα μας, ο IOC για τις εξαγωγές της σεζόν 2013/2014 αναφέρει ότι άγγιξαν τους 69.848 τόνους, με το εμπόριο εντός Ε.Ε. να αντιστοιχεί στο 74% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.
Η Τυνησία κατέγραψε μείωση εξαγωγών κατά 56% στους 77.139,6 τόνους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό, όπως σημειώνει ο IOC, οφείλεται στην πτώση κατά 68% στους 70.000 τόνους από 200.000 τα τελευταία δύο έτη.  
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Ιουλίου ο IOC θα λανσάρει την εκστρατεία προώθησης ελαιολάδου στην Ιαπωνία με τίτλο «Πιστεύω στο ελαιόλαδο» (Believe in Olive Oil). Επαγγελματίες από το χώρο των ΜΜΕ και τη βιομηχανία ελαιολάδου θα βρεθούν με εισαγωγείς και εκπροσώπους του ιαπωνικού υπουργείου γεωργίας για να διαπραγματευτούν συμφωνίες προώθησης του προϊόντος στην αγορά της Ιαπωνίας.