Πολύχρωμη συμμαχία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα

Πολύχρωμη συμμαχία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα

Από τη δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς

Το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συμφωνία που προτείνουν οι λεγόμενοι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση και το ερώτημα που το συνοδεύει, αν αυτό εγκρίνεται από τους πολίτες, φαίνεται να συσπειρώνει ετερόκλητα πολιτικά κόμματα, ένθεν κακείθεν. Μόνο το ΚΚΕ είναι μόνο του σ’ αυτή την ιστορία, προβάλλοντας το τραγικά ειρωνικό σόφισμα στο οποίο καταφεύγει η ηγεσία: «ούτε καρμανιόλα ούτε λαιμητόμος».
Επιστρέφοντας στις περίεργες πολιτικές “συγκολλήσεις” – εσκεμμένα ή μη-, κατά της πρότασης των δανειστών είναι οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή και υπέρ Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι- ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ, κόμματα που, εκτός από το “Ποτάμι”, κυβέρνησαν για δεκαετίες τη χώρα και την έφεραν στα μνημόνια. Η ΔΗΜΑΡ, ασφαλώς, έχει τη μικρότερη συμμετοχή στις δεκαετίες της “κλεπτοκρατίας”, γιατί συμμετείχε σε μια κυβέρνηση για λίγο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο πολιτικό μόρφωμα, χθες το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Rex”, μας ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους ενώνεται στον κοινό αγώνα, που δεν είναι άλλος από την παραμονή στην Ευρώπη. Γιατί με το σκεπτικό τους το δημοψήφισμα της Κυριακής επί της ουσίας μάς καλεί να αποφασίσουμε αν θέλουμε ευρώ ή δραχμή.
Ο Περικλής Μαντάς από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Γιαννακέας από το «Ποτάμι», ο Γιάννης Πάζιος από το ΠΑΣΟΚ και ο Μπάμπης Βακαλόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσει «ναι», υποστηρίζοντας ότι το «όχι» οδηγεί στην έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είπαν ότι θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι μια αδιανόητη πολιτική πράξη της σημερινής κυβέρνησης, η οποία τολμά να ζητά νομιμοποίηση για την τροχιά σύγκρουσης που διάλεξε να πορευτεί στις σχέσεις της με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, εξήγησε, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη.
Ο Γιώργος Γιαννακέας ανέφερε ότι η χώρα έχει πτωχεύσει από καιρό και απομένει η τελική πράξη, που είναι η χρεοκοπία, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή για την κοινωνία.
Για να αποφευχθεί αυτό το οδυνηρό – για τους πολίτες- σενάριο, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, κάτι που υπογράμμισε ότι θα επιτευχθεί με το «ναι» στο δημοψήφισμα.
Ο Γιάννης Πάζιος παρομοίασε τον πρωθυπουργό με κυβερνήτη που ανέλαβε το πλοίο που ονομάζεται Ελλάδα με πολλά προβλήματα, αλλά με την υπόσχεση ότι θα το οδηγήσει σε ασφαλές λιμάνι.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να σταθμίσουν τις συνέπειες τόσο του «ναι» όσο και του «όχι» στο δημοψήφισμα. Όπως τόνισε, και οι δύο επιλογές σημαίνουν σκληρά μέτρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι το «όχι» συνεπάγεται την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, που αποτελεί το ασφαλές μονοπάτι για την Ελλάδα.
Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ υπερασπίζεται την παράδοση του αριστερού ευρωπαϊσμού, όπως την εξέφραζε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, όπως επίσης ότι ακολουθεί το δρόμο του Λεωνίδα Κύρκου και του Ηλία Ηλιού, όταν το 1978 δε φοβήθηκαν να παραμείνουν στη Βουλή, με τη Δεξιά και το Κέντρο, υπέρ της ένταξης στη ΕΟΚ, όταν στους δρόμους το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ διαδήλωναν με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Τέλος, σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ συμπαρατάσσεται στις πλατείες με τον κόσμο του «Μένουμε Ευρώπη», παρά τις όποιες διαφορές και επιφυλάξεις, γιατί η κυβέρνηση δεν οδήγησε τη χώρα σε συμφωνία, ώστε να διεκδικήσει αλλαγές πολιτικών μέσα στην Ευρώπη, με συμμαχίες και σταδιακά βήματα και όχι με ρήξη και απομονωτισμό.

του Αντώνη Πετρόγιαννη