Μια δωρεά στο Κλειστό της Παραλίας που μπορεί να σώσει ζωές…

Μια δωρεά στο Κλειστό της Παραλίας που μπορεί να σώσει ζωές…

Με την ευχή να μη χρειαστεί ποτέ, αλλά και ως πρωτοβουλία να βρει μιμητές, ο καρδιολόγος πρόεδρος του Ακρίτα, Χαράλαμπος Καρακύκλας παρέδωσε χθες το μεσημέρι στο Κλειστό της Παραλίας στον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη, έναν αυτόματο φορητό απινιδωτή. Μια μικρή και εύκολη στη χρήση συσκευή που θα υπάρχει στο εξής στο ιατρείο του γυμναστηρίου και μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές, καθώς επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς σε περίπτωση ανακοπής. Αποτελεί εκ μέρους του κ. Καρακύκλα μια αξιέπαινη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στα νέα παιδιά που αθλούνται –ούτως ή άλλως ο ίδιος έχει πολυετή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια ως αθλητικός παράγοντας και ενεργός πολίτης- με πρωτοποριακό χαρακτήρα για τη χώρα μας, καθώς ελάχιστοι αθλητικοί και δημόσιοι χώροι είναι εξοπλισμένοι με απινιδωτές -την ίδια ώρα που σε άλλα κράτη της γηραιάς ηπείρου έχει αναδειχθεί με εντυπωσιακά στατιστικά η ζωτική χρησιμότητά τους.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «350.000 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν ετησίως στην Ευρώπη. Εάν εφαρμοστεί καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου απινιδωτή θα σωθούν 100.000 άνθρωποι ετησίως». Η ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση εφαρμόζεται με επιτυχία 60% σε Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, σε Γερμανία, Ισπανία φτάνει το 15%, ενώ η Ελλάδα είναι και στον τομέα αυτό ουραγός…
Ο πρόεδρος του Ακρίτα παρέθεσε στη συνέχεια μερικά στοιχεία για τον κρίσιμο ρόλο και τη χρήση της συσκευής:
«Το Κλειστό πλέον διαθέτει ο,τι καλύτερο υπάρχει στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής που έπεται του καρδιακού επεισοδίου. Στο μικρό διάστημα 3-5 λεπτών που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την απινίδωση, προηγείται η συμπίεση του στήθους και τεχνητή αναπνοή, ενώ στη συνέχεια συνδέουμε τον απινιδωτή. Το μηχάνημα αυτό είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας που στην ουσία μας οδηγεί και μας λέει πότε να πατήσουμε το κουμπί της απινίδωσης κι έτσι δεν έχουμε τις εγκεφαλικές βλάβες που στα 5 λεπτά επισυμβαίνουν (γιατί αν περάσουν τα 5 λεπτά χωρίς ο εγκέφαλος να δεχθεί οξυγόνο με αίμα τότε γίνονται ανεπανόρθωτες βλάβες και ο άνθρωπος μένει φυτό).
Η χρήση του είναι εύκολη και απλή διαδικασία και αρκούν λίγες ώρες εκπαίδευσης. Είναι μηχανήματα που σώζουν ζωές και είναι αδιανόητο σήμερα σε χώρους όπου προσέρχονται πολλοί άνθρωποι να μην υπάρχουν.
Το κόστος δεν είναι και τόσο μεγάλο (σ.σ. το συγκεκριμένο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ) και παρ’ ότι δύσκολες οι εποχές μπορούμε σαν πολίτες αυτής της χώρας, με το υστέρημά μας να εφοδιάσουμε τους χώρους αυτούς» τόνισε ο Χαράλαμπος Καρακύκλας, ενώ αφού εκμυστηρεύθηκε ακόμη ότι η απόφαση για τη συγκεκριμένη δωρεά έγινε με αφορμή το θάνατο του νεαρού τερματοφύλακα της Βέροιας στο γήπεδο, πριν από περίπου ένα μήνα, υπενθύμισε ότι και στη Μεσσηνία έχουμε ζήσει ανάλογα περιστατικά αλλά και ότι είναι συχνά σε όλο τον κόσμο, όπως μαθαίνουμε καθημερινά στον Τύπο και στις ειδήσεις.
«Προέχει η ασφάλεια στην άθληση και η εκπαίδευση πρέπει ν’ αρχίσει από τα σχολεία, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και σιγά σιγά να επεκτείνεται στα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής και είναι απορίας άξιον, δεδομένης της εύκολης διαδικασίας της» κατέληξε ο κ. Καρακύκλας.
Από την πλευρά του ο κ. Μπασακίδης και ο Δήμος πήραν τη …σκυτάλη και θα οργανώσουν «σεμινάρια εκπαίδευσης αθλητικών παραγόντων, πολιτών και όσων αθλητών το επιθυμούν, έτσι ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σε πολύ μικρό χρόνο σε οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί μέσα στους αθλητικούς χώρους του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας».
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα ευχαρίστησε εκ μέρους όλου του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Καρακύκλα, ενώ αποφασίστηκε να εκφραστούν και δημόσιες ευχαριστίες δια του Τύπου.
Η σεμνή χθεσινή «τελετή» -στην οποία παρέστησαν  ως εκπρόσωποι ομάδων που χρησιμοποιούν το Κλειστό, οι Δημήτρης Κακαλίκας (πρόεδρος του ΝΟΚ), Χρήστος Ζερίτης (έφορος βόλεϊ του Μεσσηνιακού και Λάκης Πανταζόπουλος (μέλος του ΔΣ του Ακρίτα)- συνέπεσε συνειδητά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς και ο απινιδωτής της Καλαμάτας ήρθε να δώσει σε αυτή τη «μάχη» ένα πρώτο σημαντικό ερέθισμα ευαισθητοποίησης για προληπτική δράση…
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη