Georges de Paris, η τελευταία βελονιά ράφτηκε στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Georges de Paris, η τελευταία βελονιά ράφτηκε στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Πάμφτωχος ο Γεώργιος Χριστόπουλος (Georges de Paris όπως έγινε γνωστός) μετανάστευσε από την Καλαμάτα την περίοδο του πολέμου στη Γαλλία και μετά στην Αμερική, όπου κατάφερε να γίνει ο αγαπημένος ράφτης 9 Αμερικανών προέδρων, από τον Λίντον Τζόνσομ έως τον Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα, δε, με την τελευταία του επιθυμία, κηδεύτηκε χθες στην πατρώα γη.
 
Μετανάστευσε στην Αμερική το 1960. Έζησε κάποια χρόνια πάμφτωχος και άστεγος. Το ταλέντο του όμως έλαμψε, η τύχη τον βοήθησε και μερικά χρόνια αργότερα έραβε τον τότε πρόεδρο της Αμερικής Λίντον Τζόνσον. Από το 1969 έως το 2010 έραψε κουστούμια για 9 Αμερικανούς προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα. Πέθανε πριν από ένα μήνα στην Αμερική και χθες κηδεύτηκε στη Καλαμάτα. Το όνομά του Γεώργιος Χριστόπουλος, έμεινε γνωστός ως Georges de Paris.
Μια ζωή σαν παραμύθι, σαν κινηματογραφική ταινία του Ελία Καζάν, σαν μυθιστόρημα του Πολ Όστερ. Ο Γεώργιος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1934 και την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Μασσαλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “New Yorker”, ως παιδί συμμετείχε στη γαλλική αντίσταση και μετέφερε μηνύματα κάτω από τη μύτη των Γερμανών. Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν, επίσης, ότι έμαθε την τέχνη του ράφτη στη Γαλλία και μετά το τέλος του πολέμου στη Γερμανία.
 
Από τα παγκάκια…
Αρχές της δεκαετίας του 1960 βρέθηκε στην Αμερική μαζί με τη Γαλλίδα σύντροφό του. Δυστυχώς για εκείνον, η ίδια το έσκασε μαζί με τις οικονομίες του (κάπου 3.000 δολάρια). Έμεινε άστεγος, πεινασμένος και ζούσε σε παγκάκια στα πάρκα της Ουάσιγκτον ως ρακοσυλλέκτης. Η γνωριμία του με μια άλλη γυναίκα τον βοήθησε να βρει δουλειά και λίγο καιρό αργότερα άνοιξε το δικό του μαγαζί.
Η γνωριμία του με τον Ότο Πρέσμαν, μέλος του Κογκρέσου, θα του ανοίξει τις πόρτες του Λευκού Οίκου. Ο Λίντον Τζόνσον θα είναι ο πρώτος πρόεδρος τον οποίο θα ράψει ο Georges de Paris, το μαγαζί του οποίου έχει έδρα μόλις τρία τετράγωνα απ’ την κατοικία των Αμερικανών προέδρων.
«Η Μπέτυ ήταν πολύ ευτυχισμένη, όταν τον χρησιμοποίησα ως ράφτη μου. Τα ρούχα που έραβε έδιναν μια προεδρική όψη σ’ εκείνον που τα φορούσε», δήλωνε το 2004 στο περιοδικό “New Yorker” ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ (σ.σ. η Μπέτυ ήταν η σύζυγός του).
Η στιλιστική ιστορία του Λευκού Οίκου έχει καταγράψει, επίσης, το γεγονός ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν φορούσε κοστούμι του Georges de Paris, όταν σημειώθηκε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του στις 30 Μαρτίου του 1981.
Η ίδια ιστορία αναφέρει ότι και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος φορούσε κοστούμι του Καλαματιανού δημιουργού, όταν απευθύνθηκε προς το αμερικάνικο έθνος μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.
Απ’ όλους τους προέδρους που είχε ντύσει, ο πιο «δύσκολος» ήταν ο Μπιλ Κλίντον. «Ήταν πολύ απαιτητικός, πάντα απασχολημένος και σχεδόν πάντα “κρύος”», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Washington Post” πριν από μερικά χρόνια ο Georges de Paris.
Το πελατολόγιό του, εκτός από τους προέδρους, περιελάμβανε εκατοντάδες λομπίστες, στελέχη και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Κάποια στιγμή βρέθηκε στο κατώφλι του καταστήματός του κι ένας ταξιτζής, ο οποίος το ’χε καημό να φτιάξει ένα καλό κουστούμι που θα τον έκανε να μοιάζει με Αμερικανό Πρόεδρο. «Πρόεδρο, δεν μπορώ να σε κάνω, ωστόσο μπορώ να σου φτιάξω ένα κουστούμι που θα σε κάνει μα μοιάζεις με τέτοιον», του είπε ο Georges de Paris.
Ο Καλαματιανός ράφτης, που εξελίχθηκε στον καλύτερο του είδους του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, έδωσε ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο και τελικά απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο του Άριλινγκτον. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην Καλαματιανή γη, πράγμα που έγινε χθες στις 5.00 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του νεκροταφείου της πόλης.
Δημήτρης Τερζής, Εφημερίδα των Συντακτών