Τουλάχιστον άλλο ένα Α.Τ. στην Τριφυλία και ξεχωριστό προσωπικό στα Ναρκωτικά ζητούν οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας

Τουλάχιστον άλλο ένα Α.Τ. στην Τριφυλία  και ξεχωριστό προσωπικό στα Ναρκωτικά ζητούν οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας

Τουλάχιστον ένα ακόμα ενισχυμένο αστυνομικό τμήμα πρέπει να λειτουργήσει στη νέα δομή της Αστυνομίας στο Δήμο Τριφυλίας, εκτός του ενός που προβλέπεται, ενώ πάση θυσία το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών να έχει δικές του οργανικές θέσεις.
Αυτές είναι δύο από τις προτάσεις που ετοιμάζεται να καταθέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και να διεκδικήσει, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, μετά την παρουσίαση που έγινε στην Τρίπολη για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στη Μεσσηνία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Αδαμόπουλος, μιλώντας στο «Θ», φάνηκε αισιόδοξος ότι το υπουργείο θα καταλάβει τις αναγκαιότητες που υπάρχουν, ενώ επισήμανε ότι αυτό φαίνεται να το κατανοεί και η ηγεσία, καθώς στο τέλος της προχθεσινής παρουσίασης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αναγνωστάκης είπε ότι το μήνυμα ελήφθη.
Σημαντικό ζήτημα είναι να επανέλθουν στη Μεσσηνία και οι οργανικές θέσεις που κόπηκαν πριν από δύο χρόνια.

Τριφυλία
Ο κ. Αδαμόπουλος διευκρίνισε πως εδώ και 2,5 χρόνια η Ένωση έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Νομού Μεσσηνίας. «Είναι επιβεβλημένο να γίνει σωστή αναδιάρθρωση. Είμαστε υπέρ, αλλά να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα αστυνομικό τμήμα με 7-8 άτομα, ένα άτομο μόνο του να φυλάει το κτήριο ή να βγαίνει περιπολία ένας αστυνομικός μόνος του και να μην μπορεί να προσφέρει αυτά που ζητάει ο πολίτης», εξήγησε.
Ειδικότερα για τις προτάσεις του υπουργείου που παρουσιάσθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην Τρίπολη, ο κ. Αδαμόπουλος είπε πως αναφέρθηκε ότι για αυτές ελήφθησαν κριτήρια που αφορούν στον τουρισμό, την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, τους αρχαιολογικούς χώρους, την εγκληματικότητα κ.ά.
Ωστόσο, τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πρόταση που παρουσιάσθηκε αφορά την περιοχή της Τριφυλίας: «Είναι μια τεράστια περιοχή. Δεν μπορεί μόνο ένα αστυνομικό τμήμα να αστυνομεύσει. Υπάρχει μεγάλος ορεινός όγκος, σημαντική επισκεψιμότητα και μεγάλες αποστάσεις. Είναι επιβεβλημένο να εξετασθεί και πάλι το θέμα της Τριφυλίας και να υπάρξει καλύτερη απόφαση».

Τμήμα Δίωξη Ναρκωτικών
Η πρόταση για την κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είναι ένα δεύτερο, εξίσου μεγάλο, αγκάθι. Σε ένα νομό με τεράστιο πρόβλημα στο θέμα των ναρκωτικών, με ένα τμήμα που έχει να παρουσιάσει μεγάλο και σοβαρό έργο, παρά το μειωμένο προσωπικό που διαθέτει, μια τέτοια πρόταση μόνο απορίες και ερωτηματικά προκαλεί. Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση και απορρόφησή του από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Ο κ. Αδαμόπουλος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό τον έχει προβληματίσει: «Μίλησα και με τους προέδρους των Ενώσεων, στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, για τα Τμήματα Ναρκωτικών. Δεν είναι το μεγάλο ζήτημα αν διοικητικά θα ανήκει στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Το θέμα είναι το Προεδρικό Διάταγμα να προβλέπει ξεκάθαρα οργανικές θέσεις για την ομάδα, τμήμα ή όπως αλλιώς θα το λένε, που αφορά στη Δίωξη Ναρκωτικών. Εάν προβλεφθεί ότι συγκεκριμένο προσωπικό θα ασχολείται με το αντικείμενο των ναρκωτικών, δεν υπάρχει ζήτημα, Εάν όμως ενταχθούν όλοι γενικά στην Ασφάλεια, τότε υπάρχει πρόβλημα».

Αεροδρόμιο – Μεταγωγών
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας θα ζητήσει ακόμη την ίδρυση σταθμού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ο νομός μας παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη από πλευράς τουρισμού κι αυτό διαπιστώνεται και από την κίνηση που εμφανίζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια. Επιμένουμε, λοιπόν, ότι εκεί πρέπει να υπάρχει σταθμός της Αστυνομίας, αποκλειστικά για το αεροδρόμιο. Παντού σε όλη την Ελλάδα στα αεροδρόμια υπάρχει ή αστυνομικός σταθμός ή αστυνομικό τμήμα».
Στην πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνεται η κατάργηση του Τμήματος Μεταγωγών, το οποίο ούτε καν πρόλαβε να λειτουργήσει: «Δυστυχώς, είμαστε από τις λίγες Διευθύνσεις που από το 2011 ιδρύθηκε Τμήμα Μεταγωγών, αλλά ποτέ δε λειτούργησε. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο Δικαστικό Μέγαρο λειτουργούν δύο ανακριτικά γραφεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος όγκος δικογραφιών και πολλές μεταφορές κρατουμένων».

Οργανικές θέσεις
Ο κ. Αναγνωστάκης στην παρουσίαση ανέφερε ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα γίνει ανακατανομή κι όλων των οργανικών θέσεων. «Πιστεύω, όμως, ότι επειδή οι αποφάσεις δεν είναι ειλημμένες, όπως προσωπικά μου είπε ο κ. Αναγνωστάκης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά πρέπει όλοι οι θεσμικοί και τοπικοί φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους. Με λυπεί, πάντως, το γεγονός ότι στην παρουσίαση της Τρίπολης, εκτός από τους βουλευτές και δύο εκπροσώπους Δήμων, δεν υπήρχε άλλος εκπρόσωπος.
Για εμάς είναι πολύ σημαντική η κατάργηση των 6.700 οργανικών θέσεων που έγινε με νόμο πριν από 2 χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας να χάσει 65 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων. Αυτόματα, από εκεί που φαινόταν ότι μας έλειπαν οργανικές θέσεις, τώρα παρουσιάζουμε πλεόνασμα κατά 4 οργανικές θέσεις! Οι οργανικές θέσεις πρέπει να επανέλθουν.
Τέλος, εκτός από την αναδιάρθρωση πρέπει να δούμε και τον Έλληνα αστυνομικό. Την εκπαίδευσή του, τις συνθήκες εργασίες, τον υλικοτεχνικό του εξοπλισμό κ.ά.», κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.

της Βίκυς Βετουλάκη