Ψυχές και χρήματα “τρώει” η απουσία ιατροδικαστή από τη Μεσσηνία

Ψυχές και χρήματα “τρώει” η απουσία ιατροδικαστή από τη Μεσσηνία

Για άλλη μια φορά η Μεσσηνία, εξυπηρετείται από την… Κόρινθο!

Ψυχική φθορά και οικονομική αιμορραγία οικογενειών από την έλλειψη ιατροδικαστή

Ένα οδυνηρό περιστατικό για την οικογένεια του «Θ», έκανε όλους εμάς που είμαστε μέλη της, να αντιληφθούμε κάποιες τραγικές πτυχές που μόνο ταλαιπωρία και πόνο, αλλά και ταυτόχρονα υψηλό κόστος προκαλούν σε ανθρώπους που χάνουν δικούς τους ανθρώπους.
Ο ιατροδικαστής, αναλαμβάνει το σημαντικότερο ρόλο στην τελευταία πράξη της ζωής ενός ανθρώπου και ιδιαίτερα όταν έχει επέλθει ένας βίαιος, ξαφνικός ή από εγκληματική ενέργεια θάνατος.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καλύπτοντας μια μεγάλη σε έκταση και περιστατικά περιοχή, ουδέποτε είχε μόνιμη θέση ιατροδικαστή και περιστασιακά καλύπτεται με συμβάσεις.
Αυτή την περίοδο, η σύμβαση του ιατροδικαστή Ιωάννη Δούζη έχει λήξει από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι νεκροψίες και οι νεκροτομές να γίνονται στην Κόρινθο. Αυτό σημαίνει μια μεγάλη ψυχική φθορά για τους οικείους του θανόντα, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν 2, 3 ή και 4 ημέρες για να προχωρήσουν στη ταφή και το κυριότερο να πρέπει να καταβάλλουν ένα πολύ σημαντικό ποσό (περίπου 400 – 500 ευρώ) για να γίνει η μεταφορά της σωρού στην Κόρινθο και η επιστροφή της. Και φυσικά, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής, δεν δίνεται στην οικογένεια η άδεια ταφής.

Νέα σύμβαση
Σε επικοινωνία που είχε το «Θ» με το Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργο Μπέζο, συμφώνησε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί μόνιμη θέση ιατροδικαστή στη Μεσσηνία, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Σημείωσε ότι εντός του Ιανουαρίου θα ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας η σύναψη νέας σύμβασης με επικουρικό ιατροδικαστή.
Η ύπαρξη έστω και επικουρικού ιατροδικαστή (αν και το προσωρινό δεν λύνει ποτέ ένα ζήτημα) είναι πολύ σημαντική για την περιοχή μας, η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά.
Τα τελευταία 4 χρόνια, οι νεκροψίες στη Μεσσηνία γίνονταν ακόμα και αργίες και Σαββατοκύριακα, καθώς η αναμονή είναι μια ψυχοφθόρα κατάσταση για τις οικογένειες.

Καθυστέρηση διαδικασιών
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που είναι εξίσου σημαντικοί. Ο ιατροδικαστής είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να κάνει αυτοψία του χώρου όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και να δώσει απαντήσεις σε αστυνομία και οικείους. Πρόσφατο παράδειγμα, είναι ο θάνατος του δικηγόρου στην παραλία της Κυπαρισσίας, όπου ο ιατροδικαστής έπρεπε να έρθει από την Κόρινθο για να πραγματοποιήσει αυτοψία στο σημείο. Με αποτέλεσμα, ώρες ολόκληρες να παραμένει η σωρός στο σημείο που βρέθηκε. Ο χρόνος που χάνεται δε, αναμένοντας έναν ιατροδικαστή από την άλλη άκρη της Πελοποννήσου, είναι πολύ σημαντικός για την εξιχνίαση της υπόθεσης, όταν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Παράλληλα, η απουσία ιατροδικαστή στη Μεσσηνία, αποτελεί και μεγάλο πλήγμα για τις αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) καθώς όταν έχουν ένα τραγικό περιστατικό η έλλειψη συνεννόησης με τον τοπικό ιατροδικαστή, επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.
Τραγικότερο όλων, όμως, θεωρούμε ότι είναι η ψυχική φθορά στους οικείους, οι οποίοι «ψυχρά» εκβιάζονται από το ίδιο το κοινωνικό κράτος. Αν δεν γίνει η νεκροψία, δεν τους παρέχουν την άδεια ταφής. Η μεταφορά της σωρού στην Κόρινθο, απαγορεύεται να γίνει από το Νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Είναι υποχρεωμένη η οικογένεια να φροντίσει γι’ αυτό και το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για την εποχή μας. Αν πάλι το τραγικό περιστατικό συνέβη Παρασκευή απόγευμα, η οικογένεια είναι υποχρεωμένη να περιμένει μέχρι τη Δευτέρα ώστε να γίνει η νεκροψία στην Κόρινθο, για να μπορέσει την Τρίτη να προχωρήσει στην ταφή.

της Βίκυς Βετουλάκη