Νοσοκομείο Καλαμάτας: Πράσινο σε έργα- κόκκινο λειτουργικά

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Πράσινο σε έργα- κόκκινο λειτουργικά

Η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την ποιοτική – κτηριακά- αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, εκτός από αναμφισβήτητη, είναι και εύκολα διακριτή. Από την άλλη, όμως, η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του, στο έμψυχο δυναμικό του, μοιάζει με “πουκάμισο αδειανό”.
Τόσο σε ανακοινώσεις τους οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ όσο και στη σημερινή του Σωματείου Εργαζομένων, καταδεικνύουν ότι το θέμα της παροχής υπηρεσιών Υγείας στη Μεσσηνία βρίσκεται στην… Εντατική. Οι περισσότερες κλινικές έχουν υποστελέχωση προσωπικού και η παραμικρή απώλεια μπορεί να διαταράξει την  όποια ισορροπία υπάρχει ακόμα.
Όπως εξηγεί το Σωματείο σε ανακοίνωσή του: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στους προηγούμενους νόμους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δίνει συντριπτικό πλήγμα στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην πρόνοια, ετοιμάζει τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Το σχέδιο νόμου μειώνει στις κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, σταδιακά καταργεί το ΕΚΑΣ, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία με εξαΰλωση των αποθεματικών τους.
Όμως, το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Οι συντάξεις είναι η μία πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής, μετά τον εργάσιμο βίο!
Το ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργαζομένου και κατακτήθηκε με μακροχρόνιους αγώνες. Είναι κυριολεκτικά ο ιδρώτας και το αίμα των εργαζομένων! Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλιά του. Είναι το φάρμακό μας, όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας. Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για το δικό μας κλάδο, για τους εργαζόμενους μέσα στις κλινικές, τις μονάδες, τα εργαστήρια και τα ιδρύματα!
Κλέβουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας!
Η συγκυβέρνηση φέρνει ένα ασφαλιστικό σύστημα, που θα ξέρουμε τι πληρώνουμε, αλλά δε θα ξέρουμε τι θα πάρουμε! Η ασφάλιση γίνεται ατομική υπόθεση του καθενός. Θέλουν να εργαζόμαστε μέχρι τα βαθιά γεράματα, για να πάρουμε συντάξεις πείνας.
Ιδιαίτερα στους χώρους της υγείας και της πρόνοιας, αντί να διευρύνουν την εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε αντίστοιχες συνθήκες, προχωράνε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης παρατείνοντας την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο. Ποιος υγειονομικός θα μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 67 και πόσο ασφαλές είναι αυτό για τους ασθενείς;
Ταυτόχρονα, ραγδαία μεγαλώνουν οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, απουσιάζουν οι κρατικές υπηρεσίες στελεχωμένες με μόνιμους τεχνικούς ασφαλείας, γιατρούς εργασίας και λοιπό προσωπικό.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στα υποστελεχωμένα Κ.Υ. του νομού είναι τραγική!
Τμήματα και κλινικές λειτουργούν μονίμως με προσωπικό ασφαλείας, εδώ και χρόνια το ωράριο εργασίας παραβιάζεται, οφείλονται στο προσωπικό εκατοντάδες ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών. Παράλληλα ακόμα παραμένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα που περικόπηκαν απ’ το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, ενώ έρχεται και νέο τσεκούρι στους μισθούς με το νέο μισθολόγιο που προβλέπει πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ακόμα και κατά τη διάρκεια των αδειών μητρότητας, τη μείωση της αποζημίωσης για νυχτερινά κι εξαιρέσιμα.
Η κατάσταση στις κλινικές (Παθολογικές, Ορθοπεδική, Χειρουργική κ.α.) πλέον κρίνεται επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό, καθώς καλούνται μια και δύο νοσηλεύτριες ν’ ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας και να φροντίσουν 20 με 30 ασθενείς η καθεμιά. Στη ΜΕΘ μία νοσηλεύτρια καλείται να ανταπεξέλθει στη φροντίδα 3 διασωληνωμένων ασθενών. Στην Εμφραγμάτων, στα ΤΕΠ, στα Χειρουργεία, σε ΟΛΑ τα τμήματα τα προγράμματα καλύπτονται με υπερεργασία, στις απογευματινές βάρδιες υπάρχει μία βοηθός θαλάμου για όλο το νοσοκομείο και κανένας τη νύχτα, οι τραυματιοφορείς απογεύματα και νύχτες δουλεύουν ένας για ολόκληρο το νοσοκομείο και δύο για το τμήμα των Επειγόντων».