Γ. Ζωγράφος: «Η Καλαμάτα είναι αναβαθμισμένη ιατρικά»


Πάνω από 200 γυναίκες εξετάσθηκαν δωρεάν για καρκίνο του μαστού

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τις γυναίκες ολοκληρώθηκαν χθες οι δράσεις της διημερίδας «Προλαμβάνω τον καρκίνο», που πραγματοποιήθηκαν Παρασκευή και Σάββατο στο Διοικητήριο, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, του Ιατρικού Συλλόγου, της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας και την εθελοντική συνδρομή του Συλλόγου «Ξαναρχίζω».
Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα, όπου καθηγητές και ιατροί μίλησαν για τον πρώιμο καρκίνου του μαστού.
Παράλληλα, από την Παρασκευή το απόγευμα έως και χθες το απόγευμα, πάνω από 200 Μεσσήνιες, εξετάσθηκαν από ειδική ομάδα γιατρών και υπό τις οδηγίες του καθηγητή χειρουργικής, αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Κ. Ζωγράφο.

Γ. Ζωγράφος
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Ζωγράφος, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ενωτική προσπάθεια τόσων φορέων, εστιάζοντας στην περιφέρεια και τον περιφερειακό σύμβουλο, γιατρό, Άγγελο Χρονά, που είχε την οργάνωση.
Μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης τόνισε:
«Η Καλαμάτα είναι αναβαθμισμένη ιατρικά. Το επίπεδο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα είναι από τα πιο αναβαθμισμένα στην Ελλάδα. Η εντύπωση που σχημάτισα είναι ότι ο Μεσσηνιακός λαός είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος. Ξέρει την αξία της πρόληψης και σε αυτό έχουν συντελέσει και οι άριστοι επιστήμονες που έχουν γεννηθεί σε αυτό το τόπο. Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα και είναι ιάσιμος. Και αυτό είναι που έχει σημασία. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας, να του αποδίδουμε τις πραγματικές του δυνατότητες, να μην τον υπερεκτιμούμε, να τον σεβόμαστε ως αντίπαλο ώστε να τον αντιμετωπίσουμε σωστά και αυτό το προσφέρει η γνώση. Και γνώση σημαίνει ότι πρέπει να τον ανακαλύψουμε νωρίς. Δηλαδή όταν δεν είναι ψηλαφητός. Δεν χρειάζεται να ψηλαφίσει μια γυναίκα έναν όγκο για να πάει στον γιατρό. Οφείλει να κάνει μια εξέταση που παραμένει 65 -66 χρόνια στο προσκήνιο, με τεχνολογικές αναβαθμίσεις αλλά ουσιαστικά είναι η ίδια, τη μαστογραφία. Δεν έχει σημασία αν λέγεται κλασική, ψηφιακή ή τομοσύνθεση. Είναι πολύ σημαντική εξέταση, διότι ανακαλύπτει πολύ μικρές βλάβες που η γυναίκα δεν τις αντιλαμβάνεται καθόλου, είναι μη ψηλαφητές. Αυτές οι πολύ μικρές βλάβες, ενώ παλιότερα χρειαζόντουσαν χειρουργείο για να αφαιρεθούν, τώρα πλέον δεν χρειάζεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μονάδα που να έχει την τεχνολογία, όπως αυτή που έχουμε τη χαρά να έχουμε στο Ιπποκράτειο και καταφέρνουμε να αφαιρούμε τη μικρή αυτή βλάβη με μια τοπική προσπάθεια. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό η γυναίκα απαλλάσσεται του χειρουργείου, αν είναι καρκίνος, δικαιούται να κάνει την χειρουργική της επέμβαση. Έτσι, σταματήσαμε να χειρουργούμε τα πάντα» τόνισε ο καθηγητής.
Σε ότι αφορά την περίοδο κρίσης που διανύουμε, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχουν όλες οι ελλείψεις που κατά καιρούς ακούγονται:
«Ακόμα το ελληνικό σύστημα υγείας παρόλη την οικονομική κρίση δεν έχει φοβερές ελλείψεις. Μπορεί να ακούγονται διάφορα, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα του τοπικού συστήματος και όχι ελλείψεων. Τα βασικά πράγματα λειτουργούν και υπάρχουν. Εμάς στο Ιπποκράτειο δεν μας έχει λείψει τίποτα».

Τα όπλα των γιατρών
Από την πλευρά του ο κ. Χρονάς, ευχαρίστησε τον κ. Ζωγράφο για την παρουσία του στις δράσεις της Καλαμάτας και πρόσθεσε:
«Η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Έγινε στις κυρίες που είχαν κλείσει ραντεβού για κλινική εξέταση μαστού. Όπου εντοπίσθηκε κάτι ύποπτο έγινε και υπέρηχος και όπου χρειάσθηκε και κυτταρολογική επιβεβαίωση. Εκπαιδεύσαμε τις γυναίκες πώς να ψηλαφούν το μαστό. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται υπέρηχος και κάθε πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία. Επενδύουμε επάνω στην πρόληψη και αυτό είναι το σύνθημά μας».
Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχίζω» Ιωάννα Κοντομηνά, ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πολυτίμη Κυπραίου και τις εθελόντριες για την προσφορά τους στη διοργάνωση των δράσεων της διημερίδας και σημείωσε:
«Ήταν πολύ σημαντικές οι δράσεις που έγιναν αυτές τις δύο ημέρες. Καλό θα ήταν να επαναληφθούν, καθώς είδαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις γυναίκες της Μεσσηνίας. Πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας. Να μάθουμε να ψηλαφούμε το στήθος μας και να το γνωρίζουμε. Όταν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, να πάμε στο γιατρό μας. Δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι καρκίνος. Αλλά ακόμα και αν είναι καρκίνος, αν τον εντοπίσουμε στο αρχικό ή «μηδενικό» του στάδιο, τότε δίνουμε περισσότερα όπλα στους γιατρούς για να το πολεμήσουν».

Της Βίκυς Βετουλάκη