Καίτη Δροσίνη, η συγγραφέας της Κορώνης

Καίτη Δροσίνη, η συγγραφέας της Κορώνης

«ΗΤΑΝ;»… ένα βιβλίο με επίκεντρο το Κάστρο της Κορώνης, που μέσα από πολλές ιστορίες αναζητά το θησαυρό που υπάρχει μέσα σε αυτό.
Τα παραπάνω λόγια περιγράφουν το «ΗΤΑΝ;», ένα βιβλίο που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα σήμερα το απόγευμα.
Πριν από την παρουσίαση το «Θάρρος» μίλησε με τη συγγραφέα του Καίτη Δροσίνη, μια γυναίκα που γεννήθηκε και αγαπά με πάθος την περιοχή.
 
-Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Αυτό το βιβλίο ως ιδέα με βασάνιζε περίπου ένα χρόνο. Ήταν κάποιες σκέψεις, εικόνες και μηνύματα που θεώρησα σωστό πως πρέπει να περάσω μέσα από τη συγγραφή του.  
Βασικό σκηνικό είναι το κάστρο της Κορώνης, γιατί εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητά του και μαγεύει με τα μυστικά του. Είναι το σημείο κατατεθέν της Κορώνης. Όλες οι ιστορίες κινούνται γύρω από αυτό και όσα πρέπει να παραμείνουν κρυμμένα, προστατεύονται από τα τείχη του.
Το βιβλίο παροτρύνει τον αναγνώστη για μικρές εξερευνήσεις.
 
-Πότε μπήκε το γράψιμο στη ζωή σας;
Από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, καθώς δεν έβρισκα ενδιαφέρον στα σχολικά μαθήματα, έγραφα αυτοτελείς ιστορίες και κόμικς.
 
-Τι είναι για εσάς το γράψιμο;
Είναι λύτρωση. Βλέποντας τις σκέψεις μου στο χαρτί, ανακουφίζομαι και ησυχάζω από τους ήρωες που βασανίζουν το μυαλό μου μέχρι να ολοκληρώσω την κάθε ιστορία.
 
-Πόσο δύσκολο ήταν να καταφέρετε να φτάσετε στην έκδοση του;
Ήταν δύσκολο, έχοντας επίγνωση της διαδικασίας και της εποχής που ζούμε. Παρόλα αυτά δε θέλησα να απογοητευτώ και έκανα το πρώτο βήμα, πηγαίνοντας σε ένα τυπογραφείο της πόλης μας, κερδίζοντας μια καλή συνεργασία και στήριξη.
 
-Πώς πάει μέχρι σήμερα η ανταπόκριση από τον κόσμο;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, κάνοντάς με χαρούμενη και χωρίς στιγμή να μετανιώνω για το παραπάνω βήμα. Με σταματούν στο δρόμο, κυρίως στην Κορώνη, και με ρωτούν με ενδιαφέρον διάφορα γύρω από κάποια πρόσωπα που υποψιάζονται οι ίδιοι κι αν τα βιώματά τους ήταν αληθινά. Επίσης, μου αρέσει να ακούω και να αποδέχομαι τις όποιες κριτικές.
 
-Τι να περιμένουμε πλέον από εσάς;
Να περιμένετε κι επόμενα βιβλία, αρκεί να είμαστε υγιείς, ίσως και κάποιες συμμετοχές σε εκθέσεις ζωγραφικής.
 
-Διαβάσαμε ότι δεν ένα απλό μυθιστόρημα, αλλά ένας «οδηγός επιβίωσης» σε μια εποχή που όλα υπάγονται στη λογική υποσκάπτοντας το συναίσθημα. Πώς σχολιάζετε το παραπάνω;
«Οδηγό επιβίωσης» μπορούμε να αποκαλέσουμε ό,τι μας αποτραβά, έστω και για λίγο, από την καταθλιπτική κι απαισιόδοξη πραγματικότητα. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από άσχημες εικόνες, τραγικά περιστατικά και δυσοίωνες ειδήσεις. Αν κλείσουμε τα μάτια μας κι επιστρέψουμε στα χρόνια της αθωότητας και παιδικής μας ανεμελιάς… Στα χρόνια που αναζητούσαμε θρύλους και χαμένους θησαυρούς, άγνωστα μέρη και νέους ανθρώπους, διαπιστώνουμε αυτομάτως πως αισθανόμαστε καλύτερα και μια γλυκιά θύμηση ή θαλπωρή να μας παρασέρνει. Σε αυτό έρχεται και βοηθά ή, έστω, «οδηγεί» το ΗΤΑΝ… σε ένα συναίσθημα, σε μια ελπίδα.
 
-Πείτε μας για την Καίτη πέρα από τη συγγραφέα…
Η Καίτη αφιερώθηκε στην οικογένεια και στα δυο της παιδιά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, κάνοντας μια διακοπή διαρκείας από το γράψιμο. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τον διέθετα στη ζωγραφική, στην κεραμική και στη γλυπτική, μιας και διαθέτω εργαστήριο κεραμικής στο Ασπρόχωμα.
 
-Μιλήστε μας για την παρουσίαση της Τετάρτης.
Την Τετάρτη 2 Μαρτίου και ώρα 19.00 θα παρουσιάσουμε το «ΗΤΑΝ;» σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο. Στο καφέ «Ακάλυπτος» (Σόλωνος και Ψαρών). Θα συζητήσουμε γύρω από τις μικρές ιστορίες του βιβλίου, πίνοντας κρασάκι και ταξιδεύοντας με υπέροχες εικόνες σε βιντεοπροβολή. Μαζί με το βιβλίο θα δίνουμε δώρο κι ένα μικρό κεραμικό κλειδάκι, το οποίο θα είναι συμβολικό στοιχείο της βραδιάς. Περισσότερα εκεί!

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση