Ο δικός μας Executive Chef Χρήστος Ζέρβας, δημιουργεί…


Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Χρήστος έτρεχε μαζί μας καθημερινά για να προλάβει κι αυτός την είδηση. Από άλλο πόστο, αλλά στον ίδιο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με μια κάμερα στο χέρι, δουλεύοντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ήταν ένας από «εμάς».
Μετά από διάφορες συγκυρίες τον χάσαμε, μην γνωρίζοντας ότι αυτή ήταν μια περιστασιακή απασχόληση και πως άλλη είναι η πραγματική του αγάπη, στην οποία σήμερα διαπρέπει με μεγάλες προοπτικές να ανοίγονται μπροστά του.
Ο Χρήστος Ζέρβας από μικρός είχε μια μεγάλη λατρεία, την κουζίνα. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε και έχει αποκτήσει σήμερα τον τίτλο του Executive Chef . Όνειρό του ένα αστέρι Michelin.
Βρίσκεται πλέον ελάχιστο καιρό στην Καλαμάτα, την οποία θεωρεί πάντα την καλύτερη πόλη στον κόσμο. Μοιράζεται μεταξύ των ελληνικών νησιών, δουλεύοντας σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία και συμμετέχοντας σε Παγκόσμιους Διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και μετράει μέχρι σήμερα 35 μετάλλια από Παγκόσμιους διαγωνισμούς.
Τον συναντήσαμε, σε μια μικρή ανάπαυλα που είχε στην Καλαμάτα, μία ημέρα πριν κλείσει και πάλι τις βαλίτσες του για το επόμενο ταξίδι.
 
-Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μαγειρική; 
Από 12 χρονών μου άρεσε η κουζίνα. Μπήκα τότε στο ζαχαροπλαστείο «Select»  του Γιώργου Τσαούση, που ήταν στη Λακωνικής. Ξεκίνησα σαν ζαχαροπλάστης. Παιδάκι μπήκα στο εργαστήριο. Εκεί έμεινα μέχρι που πήγα φαντάρος. Μόλις απολύθηκα, μπήκα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και παράλληλα δούλευα σε ταβέρνα της Καλαμάτας. Τα απογεύματα μάθαινα και μαγειρική.
Τελείωσα από τη Σχολή ζαχαροπλάστης – μάγειρας και έχω πτυχία στη Γαλλική, Ιταλική και Ελληνική Κουζίνα και Ζαχαροπλαστικής. Μετά δούλεψα στην Αθήνα στο «Σπουντίνο», εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό, στο «Νούφαρο» στο Κολωνάκι και ακολούθησε η «12», Κουζίνα στο Intercontinental,  και άλλα. Η ζωή μου πια άρχισε να κυλάει διαφορετικά. Ήρθε το ξενοδοχείο Aquarius στη Θεσσαλονίκη,  μετά στην Κω, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στην Νάξο, κ.ά.
Λόγω οικογένειας και παιδιών, έκανα μια μικρή παύση και επέστρεψα στην  Καλαμάτα. Προσπάθησα να κάνω άλλα πράγματα, διαφορετικά. Είδα όμως ότι δεν ήταν αυτό που μπορούσα  να ακολουθήσω. Έτσι, λίγο πριν χωρίσω, ξεκίνησα πάλι να μπαίνω στο χώρο.
Έδωσα εξετάσεις και μπήκα στην Ομοσπονδία Διευθυντών  Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με Πρόεδρο τον Παράσχο Αξιώτη. Έναν άνθρωπο που με εμπιστεύτηκε, πίστεψε σε εμένα, είδε πράγματα σε μένα. Έτσι, ξεκίνησα να δουλεύω πάλι σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως στην Κάρπαθο, στη Θάσο, κ.ά.
Παράλληλα, ήρθαν και οι παγκόσμιοι διαγωνισμοί στην Τουρκία, την Πολωνία και τη Σουηδία.
 
-Η μεγαλύτερη διάκριση πότε ήρθε; 
Η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε στην Τουρκία με 24 μετάλλια, 3 χρυσά, 5 ασημένια και τα υπόλοιπα χάλκινα. Εκεί υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Πολλές κουζίνες, πολύ πίεση με την αδρεναλίνη στα ύψη. Αλλά πάντα πίστευα στον εαυτό μου. Πίστευα σε μένα και στο τι μπορώ να κάνω. Βέβαια, τον πρώτο καιρό υπήρχε ένα τεράστιο άγχος. Τώρα είμαι πιο χαλαρός. Έφτασα στην κατηγορία Executive Chef  και βρίσκομαι μια κατηγορία κάτω από τον Master Chef. Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να πάρω ένα αστέρι Michelin και εκεί είναι για μένα η κορυφή. Τι το πιο όμορφο, τι πιο καλό να μπορέσω να φτάσω σε αυτό το σημείο.
Θέλω πάντα να φέρνω το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ομοσπονδία.
 
-Τώρα ετοιμάζεις πάλι βαλίτσες Για πού αυτή τη φορά; 
Τώρα πάω Χαλκιδική για εκπαίδευση προσωπικού ενός ξενοδοχείου. Θα ακολουθήσει 26, 27 και 28 Μαρτίου ένας διαγωνισμός μαγειρικής στην Αθήνα ο οποίος έχει σχέση με το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά Τουρκία για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό.
 
Ποια κουζίνα σε συνεπαίρνει;
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την Ελληνική κουζίνα. Οι ξένοι το αποκαλούν traditional, αλλά σαν την ελληνική κουζίνα δεν υπάρχει καμία.
 
Μήπως ως Έλληνας είσαι επηρεασμένος;
Όχι, γιατί και έξω την ίδια άποψη έχουν. Βλέπω όπου κι αν πάω στο εξωτερικό ότι όλοι ενθουσιάζονται και ξετρελαίνονται με τις ελληνικές γεύσεις. Τρελαίνονται με την ελληνική κουζίνα, με αυτό που «βγαίνει» μέσα από ένα ελληνικό φαγητό. Κι αυτό είναι τα αρώματα που έχει κάθε πιάτο μας.
Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όσο κι εγώ, προσπαθούμε να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα και την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο. Κάθε πόλη της Ελλάδας έχει τις δικές της παραδοσιακές συνταγές. Αυτές αναδεικνύουμε. Δε μένουμε στα κλασσικά. Για παράδειγμα, όσο κι αν κάποιες στιγμές είναι παρεξηγημένη, εμείς εδώ στην Καλαμάτα έχουμε τη γουρνοπούλα, η οποία δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος. Όταν πέρυσι ήμουν υπεύθυνος σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Θάσο και έβγαλα γουρνοπούλα, ξετρελάθηκαν όλοι με τη γεύση της. Όπως υπάρχουν και γεύσεις της Βόρειας Ελλάδας που δεν τις ξέρουμε εμείς εδώ κάτω. Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της γευστικές νοοτροπίες και μερικές φορές αυτές δεν «παντρεύονται» εύκολα.
Δουλεύω όμως πάντα με μεσσηνιακό ελαιόλαδο και το γνωρίζω σε κουζίνες περιοχών που δεν το χρησιμοποιούν. Όπως επίσης θεωρώ ότι τα σύκα της Καλαμάτας είναι μοναδικά. Σαν τα σύκα της Καλαμάτας, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα.
 
-Τι τρώει ένας σεφ. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Πάρα πολλά. Αλλά θα ξεχωρίσω ένα καλά στημένο πιάτο με κρεατικά.
 
-Τα επόμενα σχέδια του Executive Chef  Χρήστου Ζέρβα, ποια είναι;
Πολλά. Πρώτα απ’ όλα θέλω να είμαι καλά στην υγεία μου για να υλοποιήσω τα σχέδιά μου. Να συνεχίσω και να προχωρήσω αυτό που κάνω, όσο πιο καλά μπορώ. Ένα από τα άμεσα σχέδια, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε σεμινάρια μαγειρικής εδώ στην Καλαμάτα. Κάτι παρόμοιο κάναμε στη Ζάκυνθο με τον τίτλο «Μπορούμε Ζάκυνθος». Κάτι αντίστοιχο να γίνει και εδώ.
Να γίνει το «Μπορούμε Καλαμάτα 2016» με σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε 3 κύκλους. Τον πρώτο κύκλο θα μπορούν να τον παρακολουθήσουν απλές γυναίκες, νοικοκυρές, που θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω για το πώς μπορούν να μαγειρεύουν στην κουζίνα τους με λιγότερα υλικά, να μην έχουν μεγάλες καταναλώσεις, να «δουλέψουν» το φαγητό τους πιο ωραία, να βγάλουν τις γεύσεις και τις απαιτούμενες μυρωδιές που πρέπει να βγαίνουν από ένα πιάτο.
Τον δεύτερο κύκλο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν  σερβιτόροι και άτομα που απασχολούνται στο τομέα της εστίασης. Ο τρίτος κύκλος θα είναι για επαγγελματίες σεφ, που εργάζονται στην Καλαμάτα.
Σκεφτόμαστε επίσης, στα πλαίσια αυτών των σεμιναρίων, να γίνει κι ένα φεστιβάλ κρασιού γιατί εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε και δικά μας κρασιά. Παράλληλα, έχουμε κάνει πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας να βοηθάμε με τις απόψεις μας όπου μπορούμε, γιατί η έδρα της Ομοσπονδίας μας είναι στην Καλαμάτα. Μάλιστα το σλόγκαν μας είναι «Ομοσπονδία Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας, έδρα η Καλαμάτα, πόλη της καρδιάς μας».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη