Πάνω από 100 μαθητές στη Μεσσηνία χωρίς μεταφορά στα σχολεία τους


Σχεδόν τα μισά δρομολόγια μεταφοράς μαθητών από την τελευταία ηλεκτρονική διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έμειναν, τελικά, αδιάθετα.
Για τη φετινή σχολική χρονιά δεν προβλέπεται να υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση και περισσότεροι από 100 μαθητές σε όλη τη Μεσσηνία θα πρέπει να βρουν άλλον τρόπο για να μεταφέρονται από και προς τις σχολικές μονάδες φοίτησής τους.
 
49 δρομολόγια
Η τελευταία ηλεκτρονική διαπραγμάτευση αφορούσε στη μεταφορά άνω των 200 μαθητών και μαθητριών με 87 δρομολόγια, με συνολικό προϋπολογισμό 938.490,36  ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Συνολικά κατατέθηκαν 27 προσφορές και οι ενδιαφερόμενοι ταξιτζήδες διεκδικούν συνολικά 49 δρομολόγια.
Στη διαπραγμάτευση αυτή παρατηρήθηκε το φαινόμενο ορισμένα δρομολόγια να «χτυπιούνται» με προσφορές από 4-5 ενδιαφερόμενους ταξιτζήδες και για άλλα να μην υπάρχει καμία απολύτως προσφορά.
Η επιτροπή αξιολόγησης έχει ήδη ανοίξει τις τεχνικές προσφορές των 27 φακέλων και προχωρά στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
 
Από τις δύο επιλογές, καμία
Δυστυχώς, περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες δε θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς από και προς τα σχολεία τους, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, παρά τους επανειλημμένους διαγωνισμούς.
Νέος διαγωνισμός / διαπραγμάτευση θα γίνει με τη νέα σχολική χρονιά και τη συγκέντρωση των νέων αιτημάτων μεταφοράς που θα προκύψουν από τα σχολεία της Μεσσηνίας. Εκεί θα μπορέσουν να ενταχθούν και τα φετινά αδιάθετα δρομολόγια.
Οι 100 αυτοί μαθητές, βάσει του νόμου του υπουργείου Παιδείας, έχουν δύο επιλογές, αλλά καμία δεν μπορεί να θεωρηθεί συμφέρουσα από μια οικογένεια. Η μια επιλογή είναι να επιδοτηθεί ο γονέας για μεταφορά του παιδιού από τον ίδιο, όπου το ποσό είναι 0,35 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο, κι αυτό μόνο για μια διαδρομή. Δηλαδή, μόνο για να πάει ο μαθητής από το σπίτι στο σχολείο και όχι για να επιστρέψει.
Η δεύτερη επιλογή (η οποία δεν έχει επιλεγεί ποτέ από καμία οικογένεια) είναι η επιδότηση ενοικίου, με το κράτος να δικαιολογεί 85 ευρώ το μήνα, προκειμένου ο μαθητής να διαμένει σε μισθωμένη κατοικία στην περιοχή που βρίσκεται η σχολική μονάδα που φοιτά.   

Της Βίκυς Βετουλάκη