Δήμους και Περιφέρειες …«έδειξε» ο Αριστείδης Μπαλτάς για ζητήματα χρηματοδότησης έργων Πολιτισμού


Στη Μεσσηνία για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Ανακτόρου του Νέστορα» ο Υπουργός Πολιτισμού
Επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί από χθες το πρωί ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του ανακαινισμένου «Ανακτόρου του Νέστορα»,  όπου θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στην περιοχή της Πυλίας.  Χθες το πρωί ο κ. Μπαλτάς πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου και  ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Θέμελη. Παράλληλα, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Δήμαρχο Μεσσήνης και συνεργάτες του, με τους οποίους συζήτησε ζητήματα πολιτισμού της περιοχής. Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Νίκα και αντιδημάρχους, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και απάντησε σε ερωτήσεις.

Για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Αναφερόμενος στη διεκδίκηση της Καλαμάτας για  Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 και τη σχετική συζήτηση που είχε με το Δήμαρχο κ. Νίκα, ο Υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι αγαπά την Καλαμάτα …το ίδιο με την Ελευσίνα και τη Ρόδο. Υπογράμμισε δε, ότι αποτελεί κέρδος για όλη την Ελλάδα  το γεγονός ότι μια ελληνική πόλη θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021,  καθώς θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε τι κάναμε  και τι δεν κάναμε αυτά τα 200 χρόνια, ενώ παράλληλα να σχεδιάσουμε το πώς θέλουμε το κράτος μας τα επόμενα 200 χρόνια, αναλογιζόμενοι πάντα τη δύσκολη περίοδο που περνά ολόκληρος ο πλανήτης και όχι μόνο η Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι τρεις υποψήφιες πόλεις αναμένουν μεγάλη κρατική οικονομική βοήθεια σε περίπτωση που επικρατήσουν, ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, είναι παράλογο να μιλάμε γι΄ αυτά τα ζητήματα, επανέλαβε όμως, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πολύ σημαντικό το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σίγουρα θα υπάρχει βοήθεια στην πόλη που θα επικρατήσει.
 
«Φθηνά τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους»
Απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές των εισιτηρίων που αυξήθηκαν πρόσφατα στους αρχαιολογικούς χώρους, ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τα φθηνότερα εισιτήρια στον κόσμο αναλογικά με το τι προσφέρει. «Τα 20 ευρώ για την Ακρόπολη ή τα 12 ευρώ για ένα αρχαιολογικό χώρο, όπως η αρχαία Μεσσήνη, είναι πολύ λίγα για έναν ξένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια για αρκετές κοινωνικές ομάδες και το σημαντικότερο ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια επιστρέφουν στον «Πολιτισμό».

Για το φεστιβάλ όπερας στην Αρχαία Μεσσήνη
Ο Υπουργός Πολιτισμού βρήκε εξαιρετική την ιδέα που του τέθηκε, για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ όπερας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνη, τονίζοντας, όμως, ότι περιμένει πιο συγκεκριμένες προτάσεις από το Δήμο της περιοχής, γιατί ένα φεστιβάλ για να έχει συνέχεια και να υλοποιηθεί, αντιμετωπίζει αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει κεφάλαια για ανάδειξη πολιτιστικών χώρων και δημιουργία μουσείων»
Στις Περιφέρειες και τους Δήμους έριξε το «μπαλάκι» ο Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία που γίνονται από ιδιωτικούς πόρους, αλλά και το νέο μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη που αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής. Ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν διαχειρίζεται χρήματα ΕΣΠΑ και δεν έχει αρμοδιότητες για ζητήματα πολιτιστικής ανάπτυξης που αφορούν ανάδειξη πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων, κατασκευή μουσείων κ.ά. παρά μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Επισήμανε δε, ότι είναι ευτύχημα πως οι περισσότεροι περιφερειάρχες έχουν κεντρικό πυλώνα στην αντίληψη για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Ως προς τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στους αρχαιολογικούς χώρους, ο κ. Μπαλτάς πρόσθεσε ότι γίνεται μια ριζική ανανέωση στο ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) , στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους και ως κατεύθυνση το ταμείο έχει την επιστροφή των πόρων στο Πολιτισμό και τη χρηματοδότηση ανασκαφών. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και ευελπιστεί ότι του χρόνου τα πράγματα θα πηγαίνουν εντυπωσιακά καλύτερα.

Για το Μέγαρο Χορού
Ερώτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού στο ζήτημα του Μεγάρου Χορού, ενός τόσο μεγάλου έργου που χρησιμοποιείται συνολικά 20 με 30 ημέρες το χρόνο δέχθηκε ο Υπουργός. Απαντώντας, ήταν κατηγορηματικός ότι η διαχείριση του Μεγάρου Χορού ως προς την καλύτερη δυνατή λειτουργία του για μεγαλύτερο διάστημα είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την τοπική κοινωνία και το Δήμο Καλαμάτας. Το Υπουργείο μπορεί μόνο να βοηθήσει στο ελάχιστο, με μια μικρή επιχορήγηση σε κάποιο φεστιβάλ ή κάποια εκδήλωση και τίποτα παραπάνω τόνισε ο κ. Μπαλτάς.
 
«Πλέουμε σε πελάγη ενεργής αισιοδοξίας»
 Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ξεκαθάρισε -και σαν πρώην Υπουργός Παιδείας- ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβολής διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Ένα κεφάλαιο δύσκολο έκλεισε και πλέον δεν πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας αλλά σε πελάγη ενεργής αισιοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς. Πρόσθεσε ότι όλοι μαζί, αν κάνουμε αυτά που πρέπει,  σύντομα θα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον κάβο της κρίσης.
Κλείνοντας, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, ο ελληνικός λαός να αποκτήσει και πάλι αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές του.
 
Θέματα αθλητισμού
Ως αρμόδιος για ζητήματα  αθλητισμού, ο κ. Μπαλτάς ρωτήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Απαντώντας, εξήρε την προσπάθεια του υφυπουργού κ. Κοντονή για ένα πιο καθαρό ποδόσφαιρο, αναγνωρίζοντας, όμως, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν. Έκλεισε δε με την ελπίδα ότι του χρόνου θα έχουμε ένα πιο καθαρό ελληνικό ποδόσφαιρο.

Του Κώστα Γαζούλη