Οι… κορδέλες της εξουσίας


Κοίταζα τις φωτογραφίες από την προχθεσινή εκδήλωση για τα εγκαίνια των έργων στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος. Και σκέφτηκα: Ποιος έχει δικαίωμα να κόβει την κορδέλα; Οι μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι πολιτικοί, αναλόγως του βαθμού τους, ή οι πραγματικοί πρωταγωνιστές τέτοιων έργων. 
Και ποιοι είναι αυτοί; Οι κάτοικοι της Χώρας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, οι επιστήμονες που εργάστηκαν για την άρτια υλοποίηση του έργου, ο Τζέιμς Ράιτ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, ο Τζακ Ντέιβις, ανασκαφέας της περιοχής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, η Σάρον Στόκερ, που έφερε στο φως ένα ιδιαίτερα σημαντικό τάφο πλούσιου πολεμιστή.  
Αλήθεια, οι πολιτικοί τι έκαναν, δηλαδή, που στήθηκαν μπροστά στις κάμερες με εκείνο το χαμόγελο που… σκοτώνει;  
Τουλάχιστον από τον υπουργό Πολιτισμού, της πρωτοδεύτερης Αριστεράς, περίμενα άλλο ήθος και ύφος. Έτσι λένε και τα βιβλία που διάβαζε και έγραφε… 
Επιπλέον, με τις φωτογραφίες θυμήθηκα και τον αρχαιολόγο Στήβεν Γ. Μίλλερ, που έκανε την ανασκαφή της Αρχαίας Νεμέας και βοηθά στην αναβίωση των Αγώνων της. Στην ερώτηση «Μπορεί να μας εμπνεύσει σήμερα η αρχαιότητα;», σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά ειρωνικό ότι η Αρχαία Ελλάδα εμπνέει περισσότερο τους μη Έλληνες απ’ ό,τι τους Έλληνες! Και μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, πολύ σύντομα περισσότεροι μη Έλληνες θα μαθαίνουν αρχαία Ελληνικά απ’ ό,τι σύγχρονοι Έλληνες.  
Αναρωτιέμαι, επίσης, αν έχετε καταλάβει ότι η αρχαία Ελλάδα είναι ο ένας και μοναδικός σας θησαυρός, που χρειάζεται να αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί οικονομικά. Αν μπορούσα να καταφέρω -και το κατάφερα- να φέρω πάνω από 13.000.000 δολάρια στην Ελλάδα λόγω της αρχαίας Νεμέας, φανταστείτε πόσα χρήματα θα απέφεραν οι εκατοντάδες άλλοι αναξιοποίητοι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται, ξεχασμένοι και αφύλακτοι, ανά τη χώρα…». 
Α.Π.