Αδικαιολόγητα οι Αρχές στέλνουν νεκροψίες – νεκροτομές στην Κόρινθο


Το Μάρτιο, όταν υπογράφτηκε για το Νοσοκομείο Καλαμάτας διετής σύμβαση με ιατροδικαστή, θεωρήσαμε δεδομένο ότι μπαίνει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία οικογενειών που χάνουν προσφιλή τους πρόσωπα και αναγκάζονται να φθείρονται ψυχικά και οικονομικά για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Κόρινθο.
Το ίδιο συνέβη και στη Λακωνία, με το διορισμό ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Σπάρτης.
Δυστυχώς όμως,  η ταλαιπωρία δεν έχει τελειωμό, καθώς παρά το διορισμό των δύο ιατροδικαστών σε Μεσσηνία και Λακωνία καθώς οι νεκροψίες και νεκροτομές συνεχίζουν να διενεργούνται στην Κόρινθο!
Μάλιστα, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, έχουν αναγκάσει τους δύο Διοικητές των Νοσοκομείων, Καλαμάτας Γιώργο Μπέζο και Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου, να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας να σταματήσει να γίνεται αυτό.
 
Γιατί στην Κόρινθο;
Για λόγους που δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές που επιλαμβάνονται, δίνουν εντολές για διενέργεια των νεκροψιών και νεκροτομών στην Κόρινθο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως έχουν διορισθεί ιατροδικαστές και στους δύο νομούς.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε η κα Παπαγεωργίου, στη Σπάρτη τον τελευταίο μήνα αντιμετώπισαν 3 περιστατικά που έπρεπε να γίνει νεκροψία – νεκροτομή και από αυτά τα 2 πήγαν στην Κόρινθο και μόνο το ένα για το οποίο υπήρξε εισαγγελική παραγγελία διενεργήθηκε η ιατροδικαστική πράξη στο Νοσοκομείο της Σπάρτης.
Αντίδραση, απ’ ότι φαίνεται στη Λακωνία για το θέμα αυτό, υπάρχει και από ιδιοκτήτες τελετών γραφείων, όπου επαγγελματικά τους συμφέρει περισσότερο να κάνουν μεταφορές μέχρι την Κόρινθο, παρά εντός νομού.
 
Ταλαιπωρούν τον κόσμο
Αναφορά για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχει κάνει και η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας στις αρμόδιες εισαγγελικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές.
Η διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων στην Κόρινθο έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των συγγενών του νεκρού, την πολυήμερη αναμονή για την διενέργεια της νεκροτομής – νεκροψίας από τον ιατροδικαστή Ναυπλίου με αδικαιολόγητη παράταση του πένθους των συγγενών, την οικονομική επιβάρυνση των συγγενών με έξοδα μεταφοράς του πτώματος και ενεργειών και καταστάσεων που τείνουν να χαρακτηρισθούν ως περιύβριση νεκρού.Ακόμα και πρόσφατα για αιφνίδιο θάνατο άνδρα, η νεκροψία διατάχθηκε και έγινε στην Κόρινθο!
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας διαθέτει και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την κατάλληλη ειδικότητα για τη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων, ώστε και οι οικογένειες να ηρεμούν από τις ψυχοφθόρες διαδικασίες πιο σύντομα και να μην καταβάλουν μεγάλα ποσά για μεταφορά. 
Πρέπει να υπολογιστεί ότι στις αρμοδιότητες ενός ιατροδικαστή δεν είναι μόνο η διενέργεια αυτοψιών, νεκροψιών- νεκροτομών για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου, σε περιπτώσεις βίαιων περιστατικών (ανθρωποκτονίες, ατυχήματα, αυτοκτονίες κ.λπ.) και αιφνίδιων θανάτων, οι οποίες διενεργούνται  μετά από παραγγελία της αρμόδιας αρχής (Δικαστηρίου, Εισαγγελέως, Ανακριτού, ανακριτικών υπαλλήλων κ.λπ.).
Έχει κι άλλες αρμοδιότητες οι οποίες είναι οι κλινικές εξετάσεις, εκτίμηση σωματικών βλαβών (απλές, επικίνδυνες, βαριές), η διερεύνηση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, ασέλγειες) καθώς και η λήψη ιστοτεμαχίων και ποσότητας αίματος και ούρων για τη διενέργεια ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ειδικότητα που δεν εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα τις ανάγκες ενός Νοσοκομείου, αλλά πρώτα και κύρια απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας.

Της Βίκυς Βετουλάκη