Δωρεά στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αξίας 500.000 ευρώ


Την έγκριση από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχου και τη συγχρηματοδότηση δωρεάς από τη Βίκυ Καρέλια και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, για αγορά και εγκατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ενός υπερσύγχρονου στεφανιογράφου, αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γ. Μπέζος, πλαισιωμένος από όλη την ομάδα της Καρδιολογικής Κλινικής.
Αυτό θα βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων ασθενών που τώρα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Παράλληλα, ο κ. Μπέζος ανακοίνωσε την σε 24ωρη βάση από τον επόμενο μήνα λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου.
 
24ωρη λειτουργία
Ο κ. Μπέζος χθες, μαζί με το διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Γεώργιο Κουδούνη και την υπόλοιπη ομάδα των ειδικευμένων ιατρών καρδιολόγων, μίλησαν για τη σπουδαιότητα της εν λόγω δωρεάς, η οποία εγκρίθηκε έπειτα από αίτημα του νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο στεφανιογράφο, που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα και ξεπερασμένο τεχνολογικά C-ARM και θα προσθέσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα οργανωμένο και σύγχρονο ιατροτεχνολογικά Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.
Το τελευταίο πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 5 χρόνια ουσιαστικής και παραγωγικής λειτουργίας, έχοντας πια στο ενεργητικό του 1.000 στεφανιογραφίες και 230 αγγειοπλαστικές, αλλά και κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών.
«Έχοντας καταφέρει όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, να στελεχώσουμε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, αποτελούμενο από μια οργανωμένη επιστημονικά ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων και συνεπικουρούμενο από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για την εφαρμογή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής (PRIMARY PCI) έναντι της μέχρι τώρα γνωστής πρακτικής της θρομβόλυσης», τόνισε ο κ. Μπέζος.
Το Αιμοδυναμικό τώρα λειτουργεί μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ με τις νέες δυνατότητες θα μπορεί καθ’ όλο το 24ωρο να αντιμετωπίζει τα εμφράγματα.
 
Σύντομα η προμήθεια
«Υπάρχουν φορές που πραγματικά δεν μπορείς εύκολα με λόγια να περιγράψεις τα συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης που σε πλημμυρίζουν μπροστά σε τέτοιες ενέργειες, σαν την σημερινή δωρεά. Ενέργειες που αντανακλούν το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και σου υπενθυμίζουν με το πιο καθαρό τρόπο ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο κόσμο.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και οι οικογένειες της Βίκυς Καρέλια και Αχιλλέα Κωσταντακόπουλου, δωρίζουν στο νοσοκομείο μας, στο νοσοκομείο όλων των Πελοποννησίων, ένα σύγχρονο στεφανιογράφο, σε ένα πλήρες και καλά στελεχωμένο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.
Ως διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας εκφράζω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη και τις βαθιές μου ευχαριστίες στους δωρητές και τους διαβεβαιώνω ότι η μεγάλη τους αυτή προσφορά θα δώσει τη δυνατότητα, ώστε να σωθούν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες συνανθρώπων μας.
Όπως, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου και όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες και συμπρωταγωνιστές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στη σημερινή έγκριση αυτής της τόσο μεγάλης δωρεάς.
Με μεθοδικότητα και συντονισμό κατακτούμε βήμα βήμα το κυρίαρχο στρατηγικό μας στόχο: να καταστήσουμε το Νοσοκομείο Καλαμάτας κέντρο υγειονομικής αναφοράς όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η καρδιά της υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας να χτυπάει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Το επόμενο διάστημα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μαζί με τους δωρητές να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν όλες τις διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για να φτάσει ο στεφανιογράφος στο νοσοκομείο μας», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέζος.
 
Οι καρδιολόγοι
Οι καρδιολόγοι που απαρτίζουν την επιστημονική ομάδα της Καρδιολογικής Κλινικής-Μονάδας Εμφραγμάτων-Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου είναι: Κουδούνης Γεώργιος, διευθυντής, Κοσμοπούλου Σταυρούλα, με βαθμό διευθυντή, Μάκαρης Εμμανουήλ-Λεονάρδος, επιμ. Α΄, Κλουφέτος Περικλής, επιμ. Α’, Λιονάκης Νικολάος, επιμ. Β΄, Γκότσης Δημήτριος, ειδικευόμενος, Σβορώνος Διονύσιος, ειδικευόμενος, Πανοτόπουλος Χαράλαμπος, ειδικευόμενος, Νταίβις Ηλίας, επικουρικός ιατρός, Τσίχλης Ηλίας-Νεκτάριος, επικουρικός ιατρός και Κολονιάρης Ανδρέας, επικουρικός ιατρός.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουδούνης τόνισε ότι με το μηχάνημα αυτό θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξύ έμφραγμα εν τη γενέσει του και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς όλης της περιοχής. Ευχαρίστησε, δε, τους δωρητές, αλλά και τον κ. Μπέζο για τις ενέργειές του. Ευχαρίστησε ακόμα τον πρώην διευθυντή της Καρδιολογικής κ. Ζόμπολο για την ιδέα του να γίνει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.
Με τη σειρά του, ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. «Παλαιότερα δεν είχαμε ούτε Μονάδα Εμφραγμάτων ούτε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Αυτό σήμαινε ότι τα εμφράγματα αντιμετωπίζονταν σε έναν κοινό θάλαμο. Τώρα πλέον έχει σωρευτεί μεγάλη εμπειρία στους γιατρούς που δουλεύουμε στη Μονάδα Εμφραγμάτων και στο Αιμοδυναμικό και τώρα προχωράμε σε ένα νέο βήμα, με το νέο στεφανιογράφο. Αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειές μας για να έχουμε την καλύτερη δυνατή διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, που είναι η μάστιγα της εποχής», παρατήρησε ο κ. Μάκαρης, ευχαριστώντας κι αυτός τους δωρητές, τον κ. Μπέζο και τον κ. Ζόμπολο.
Τέλος, από την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση  που ετοιμάσθηκε από την υπηρεσία τους προς το Ίδρυμα για την προμήθεια του στεφανιογράφου.

Της Βίκυς Βετουλάκη