Θυρανοίξια αύριο στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστιάνων παρουσία του Αντ. Σαμαρά


Θυρανοίξια αύριο μετά την αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού βυζαντινού μνημείου
 
-Θα παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο θα τιμήσει ο Δήμος Τριφυλίας για τη συμβολή του στο έργο
 
Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστιάνων, μετά την αποκατάστασή του, θα τελεσθούν αύριο Πέμπτη, 14 Ιουλίου, στις 7.00 το απόγευμα, από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο.
Στα θυρανοίξια, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την επομένη στις 10.00 το πρωί θα επισκεφθεί και το Κάστρο Κορώνης, καθώς είχε βοηθήσει το 2013 στην ένταξη του έργου προστασίας της παράκτιας ζώνης και στερέωσης των βραχωδών πρανών σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2.580.000 ευρώ.
 
Αποκατάσταση
Να σημειωθεί πως η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστιάνων» έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013, ΕΣΠΑ 2007-2013).
Στο ναό εκτελέστηκαν στερεωτικές εργασίες, κυρίως, αλλά και ανάδειξής του.
 
Ιστορικό
Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω Τριφυλίας δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Βυζαντινός Ιερός Ναός «Μεταμόρφωση του Σωτήρος».
Ο ναός αυτός πρέπει να ανεγέρθηκε κατά την άποψη των αρχαιολόγων προς το τέλος του τρίτου τετάρτου του 11ου μ.Χ. αιώνα, όταν η απλή Επισκοπή Χριστιανουπόλεως προήχθη σε Μητρόπολη. Πιθανολογείται, από τα ευρήματα που υπάρχουν στο ναό, ότι ανεγέρθηκε στα ερείπια αρχαίου ελληνικού ναού του «Σωτήρος Διός», καθώς, ως γνωστόν, ο χριστιανισμός θεωρούσε τους αρχαίους ελληνικούς ναούς ειδωλολατρικούς και τους κατέστρεφε για να ανεγείρει (ή πάνω στα ερείπιά τους ανέγειρε) χριστιανικούς ναούς. Τον ονόμασαν δε «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» για να υπάρχει συνάφεια με το ναό του «Σωτήρος Διός» και για προφανείς λόγους, για τους τυχόν διαφωνούντες κατοίκους.
Είναι κατασκευασμένος σε ρυθμό βυζαντινής αρχιτεκτονικής, σταυρεπίστεγος μετά τρούλου. Είναι δε ο μεγαλύτερος βυζαντινός ναός του Μοριά, εξ ου και η λαϊκή ρήση, «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά και Αγιά Σοφιά στην Πόλη» που έλεγαν οι απλοί πιστοί, οι οποίοι ήθελαν προφανώς να κάνουν σύγκριση, ως προς το μέγεθος, με τον Ιουστινειάνειο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ναός λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το έτος 1825, οπότε τον κατέστρεψε ολοσχερώς, χωρίς να τον κατεδαφίσει, στο πέρασμά του από τη Χριστιανούπολη, ο Ιμπραήμ-Πασάς.
Το έτος 1886 ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε την περιοχή της Τριφυλίας είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο τρούλος και η νότια πλευρά του ναού αυτού.
Το έτος 1921, με το από 13-4-1921 Β. Διάταγμα (ΦΕΚ 68/26-4-21), κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο, προστατευόμενο έκτοτε από την Πολιτεία.
Το έτος 1938 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να αναστηλώσει τον καταστραμμένο ναό, αλλά με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διεκόπηκαν αναγκαστικά οι εργασίες, για να συνεχισθούν πάλι το 1948 και να ολοκληρωθούν το έτος 1950.
 
Παρουσίες
Αύριο στη Χριστιανούπολη, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, θα βρεθούν άνθρωποι της Εκκλησίας, καθώς και πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, συνεργάτες υπουργών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, βουλευτές, νυν και πρώην, στελέχη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ.ά.
Μάλιστα, ο Δήμος Τριφυλίας, με απόφαση που θα λάβει μόλις σήμερα, μία ημέρα πριν από την τελετή, σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εκτελεστική του Επιτροπή, θα τιμήσει τους κυρίους Σαμαρά και Τατούλη για τη συμβολή τους στο έργο.