«Kopani»… Η ξυλορακέτα από τη Μεσσηνία που «κατακτά» τις παραλίες της χώρας! (βίντεο)

«Kopani»… Η ξυλορακέτα από τη Μεσσηνία που «κατακτά» τις παραλίες της χώρας! (βίντεο)

Από τους Γαργαλιάνους… σ’ όλο τον κόσμο μέσα σε έξι χρόνια!


 
Οι ρακέτες της παραλίας αποτελούν εδώ και χρόνια βασικό «αξεσουάρ» στον καλοκαιρινό «εξοπλισμό» μας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκουν με τις ξυλορακέτες τον κατάλληλο τρόπο να γυμναστούν, πριν απολαύσουν τη βουτιά τους στις υπέροχες θάλασσες της χώρας μας… Εδώ και 6 χρόνια, μια «μεσσηνιακή ξυλορακέτα» έχει βαλθεί να «κατακτήσει» τις παραλίες ολόκληρης της Ελλάδας και όχι μόνο…
Ο Κώστας Φραγκόγιαννης, που συνεχίζει στους Γαργαλιάνους την ξυλουργική παράδοση της οικογένειάς του, σκέφτηκε να κατασκευάσει στο ξυλουργείο του μια ξυλορακέτα… Από τις αρχικά αποτυχημένες προσπάθειες ήρθε, τελικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα και σήμερα οι ξυλορακέτες της εταιρείας «Kopani» βρίσκονται σε κάθε ελληνική παραλία, ενώ η δυνατότητα κατασκευής «προσωπικής» ρακέτας, με ό,τι σχέδιο επιθυμεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, τις έχει κάνει να ξεχωρίζουν…
Το «Θάρρος» συνάντησε τον Κώστα Φραγκόγιαννη και μας «ξετύλιξε» το success story της εταιρείας «Kopani»…

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας;
Η δουλειά μου είναι γύρω από το ξύλο και την ξυλουργική τέχνη. Έτσι, καθώς βρισκόμουν πριν από χρόνια στην παραλία και έπαιζα ρακέτες με ένα φίλο, σκέφτηκα να προσπαθήσω να φτιάξω μια δική μου ρακέτα… Φυσικά, οι πρώτες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, αλλά ύστερα από αρκετό κόπο κατάφερα να φτιάξω αυτό που έχουμε σήμερα και αποτελεί μια αρκετά καλή ξυλορακέτα, κοινά αποδεκτή. Κάπως έτσι «γεννήθηκαν» οι ξυλορακέτες «kopani».

-Πόσο εύκολο είναι να κατασκευάσει κάποιος μια ξυλορακέτα;
Η κατασκευή μιας ξυλορακέτας δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο ακούγεται… Δεν παίρνει κάποιος ένα οποιοδήποτε ξύλο και απλά το κόβει… Για να φτιάξεις μια ξυλορακέτα ανταγωνιστική, χρειάζονται 8 με 9 διαφορετικά στάδια… Αρχικά χρειάζεται «μασίφ» ελαφρύ ξύλο, της δημιουργούμε μέσα, στο γέμισμα που λέμε, διάφορα κενά, για να απορροφά τους κραδασμούς, αλλά και να γίνει πιο ευθύβολη… Παράλληλα, έτσι φτιάχνουμε μια εμπροσθόβαρη και οπισθόβαρη ρακέτα, η οποία μπορεί να είναι και «επιθετική» και «αμυντική». Μετά καταλήγουμε στον τύπο της λαβής… Η πιο κοινή λαβή σε ρακέτα είναι η «timer». Είναι αυτή που όλοι έχουμε δοκιμάσει και ξεκινάμε να παίζουμε. Από εκεί και πέρα, όσο παίζει κάποιος ξυλορακέτες και βελτιώνεται, θέλει να δοκιμάσει κι άλλο είδος παιχνιδιού. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ρακέτες με λαβές «pro», όπως λέγονται, ή και οι ρακέτες με τη λαβή «τσιγκέλι», που απευθύνονται σε όσους παίζουν «ψηλά» με αρκετά καρφιά και γενικότερα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο άθλημα…

-Σε τι διαφέρει το «Kopani» από τις υπόλοιπες ξυλορακέτες;
Όταν φτιάξαμε τις πρώτες ρακέτες, ξέραμε ότι δεν έχουμε ανακαλύψει και τον τροχό… Έτσι, για να κάνουμε τη διαφορά, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε πιο «προσωπικές» ρακέτες, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να βάλει το δικό του «μότο» ή το σχέδιο που επιθυμεί… Αυτό γίνεται με πυρογράφο και δεν επηρεάζει καθόλου τις παικτικές ικανότητες της ρακέτας… Παράλληλα, δημιουργεί μια πιο όμορφη αισθητικά ρακέτα…
Μια ακόμα διαφορά σε σχέσεις με άλλες ρακέτες του εμπορίου, είναι η δυνατότητα που έχουμε να κατασκευάζουμε ρακέτες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των πελατών μας… Δηλαδή, πώς θέλουν τη «λαβή» τους, πόσα γραμμάρια να ζυγίζει κ.ο.κ…

-Γιατί «Kopani»;
Φτιάχνοντας μια μέρα κάποιες ρακέτες για φίλους, μπήκε ο παππούς μου στο ξυλουργείο και πιάνοντας μία στο χέρι, μου λέει: «Τι κοπάνι είναι αυτό, παιδί μου;»… Γελώντας τον ρώτησα τι εννοεί και μου λέει «σαν το κοπάνι που είχε η γιαγιά σου για τα χαλιά είναι…».
Ε, έπειτα από κάποιες μέρες και αφού αποφασίσαμε να ξεκινήσει η εταιρεία, μιλώντας με ένα φίλο σκέφτηκα να δώσω αυτό το όνομα… Έτσι ο παππούς, μπορούμε να πούμε, είναι ο «νονός» της εταιρείας…

-Σε τι ηλικίες απευθύνεται το άθλημα της ξυλορακέτας;
Από 7-8 χρόνων μπορεί ένα παιδί να αρχίσει να παίζει με μια ξυλορακέτα… Έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής και για «παιδικές» ρακέτες. Γενικά είναι ένα εύκολο άθλημα. Όσο εξασκείσαι, τόσο βελτιώνεσαι, όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα…

 
-Τι θα έλεγες σε αυτούς που ενοχλούνται από τις ξυλορακέτες στις παραλίες;
Είναι γεγονός ότι πολλούς λουόμενους τους ενοχλεί ο ήχος από τις ξυλορακέτες… και πολλές φορές έχουν το δίκιο τους, καθώς επιθυμούν να χαλαρώσουν και να μην ενοχλούνται. Επειδή έχει γίνει γνωστό το άθλημα της ξυλορακέτας, σε πολλές οργανωμένες παραλίες πλέον έχουν δημιουργηθεί γήπεδα ειδικά γι’ αυτό, τα οποία κλείνονται με «φιλέ», ώστε να μη φεύγει το μπαλάκι, αλλά και να μην κινδυνεύει κάποιος να χτυπήσει.

-Μια εταιρεία από τη Μεσσηνία μπορεί να είναι ανταγωνιστική;
Όταν ξεκινήσαμε την ιδέα να κάνουμε επαγγελματικά την κατασκευή της ξυλορακέτας, δεν περίμενα την ανταπόκριση και τη μεγάλη απήχηση που θα είχε στον κόσμο. Είδαμε ότι οι ξυλορακέτες μaς αρέσουν, οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και έτσι άρχισε να μεγαλώνει το «kopani» και μαζί του να μεγαλώνουμε κι εμείς… Ήδη έχουμε αρκετές παραγγελίες και από το εξωτερικό και συζητήσεις για να στήσουμε σημεία πώλησης εκεί… Έτσι, βλέπουμε ότι μια εταιρεία με έδρα τους Γαργαλιάνους μπορεί να «σταθεί» και να είναι ανταγωνιστική… Εμείς συνεχίζουμε με «μεράκι» τη δουλειά μας, και ό,τι έρθει… καλώς να έρθει.


 
-Πού θα βρούμε τις ξυλορακέτες «Kopani»;
Όποιος επιθυμεί, μπορεί να βρει τις ρακέτες μας μέσα από το site μας: www.kopani.gr ή τη σελίδα μας στο facebook (www.facebook.gr/kopani). Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει την παραγγελία που επιθυμεί κι εμείς να του στείλουμε με αντικαταβολή τη ρακέτα στο χώρο που επιθυμεί. Παράλληλα, έχουμε συνεργασίες με αρκετά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν σημεία πώλησης της ρακέτας «kopani».

 

* Ευχαριστούμε πολύ το Kalamata Beach Volley Bar,  για τη φιλοξενία στο χώρο του, το φωτογραφείο www.chronischronopoulos.com  για το μοντάζ, αλλά και τον Κώστα Φραγκόγιαννη για το υπέροχο δώρο του…

 
Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση